Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEC deltar i dialog i Bryssel

Gula rapsfält och blå himmel. Foto.

Mark Brady, Cecilia Larsson och Ida Nordin från CEC och AgriFood har på inbjudan av EU-kommissionen deltagit i en så kallad Civil Dialogue Group i Bryssel.

På dialogmötets agenda fanns bland annat EU-kommissionens första utkast till en reformerad jordbrukspolitik, The Future of Food and Farming, som offentliggjordes i november. Bakgrunden till AgriFoods och CEC:s inbjudan att delta är den nyligen publicerade rapporten "Impacts of Direct Payments – Lessons for CAP post-2020 from a quantitative analysis", som presenterades på mötet. I rapporten analyseras den gemensamma jordbrukspolitikens effekter på konkurrenskraft och miljö.

– Vår rapport fick ett engagerat mottagande under mötet, särskilt analysen av vilken mark som skulle kunna komma att överges utan stöd och vilken stödutformning som skulle förbättra måluppfyllelsen. Som forskare på området är det värdefullt att få en inblick i hur kommunikationen mellan kommissionen och jordbrukspolitikens intressenter fungerar. Det är naturligtvis också vår förhoppning att våra resultat ska påverka arbetet med att reformera EU:s gemensamma jordbrukspolitik, säger Mark Brady.

CEC och AgriFood står ensamma bakom rapportens innehåll, men finansieringen kommer delvis från Världsnaturfonden, som också bidragit till att föra upp rapporten på dialogmötets dagordning. Jabier Ruiz Mirazo är Världsnaturfondens representant i Bryssel och säger såhär efter mötet:

– AgriFoods och CEC:s rapport bidrar med en värdefull vetenskaplig dimension till en väldigt politiserad fråga. Det finns brett vetenskapligt stöd för att om direktstöden ska finnas kvar i framtiden behöver genomgripande förändringar göras. Direktstöden måste bli effektivare och bättre riktade mot avsedda mål, till exempel kollektiva nyttigheter och ökad hållbarhet i jordbruket.

Rapporten på lup.lub.lu.se