Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Artificiell intelligens med medicinska tillämpningar

Forskargruppen har länge arbetat brett med olika former av maskininlärning och artificiell intelligens (AI/ML), framför allt inriktat mot medicinska tillämpningar. Grundläggande metodutveckling kombineras med kliniskt motiverad forskning inriktad mot prediktion och beslutssystem.

Forskningen kring AI/ML är inriktad mot artificiella neuronnätverk och djupinlärning, med exempel som algoritmer för imputation av saknade data, överlevnadsanalys och generativa modeller. Merparten av gruppens forskning är mer direkt kopplad till tillämpningar och uppstår i nära samarbete med olika partners inom framför allt medicin men även exempelvis arkeologi. Flera av gruppens doktorander samhandleds mellan Medicinska fakulteten och CEC.

Tillämpningar av maskininlärning på medicinska data handlar bland annat om analys, detektion, prognoser eller behandlingar för:

  • bröst- och prostatacancer,
  • hjärtsjukdom och hjärttransplantationer,
  • autoimmuna sjukdomar samt
  • neurodegenerativa sjukdomar.

De typer av data som används i forskningen är bland annat

  • klassiska biomarkörer,
  • genomik- och proteomikdata och
  • bilder från olika avbildningstekniker.

Forskargruppen har sitt ursprung i teoretisk fysik på sent 1980-tal, men har utvecklats till ett starkt tvärvetenskapligt fokus där fysik och datavetenskap möter medicin. Gruppen ingår i temat Beräkningsvetenskap för hälsa och miljö vid CEC.

Gruppledare

Mattias Ohlsson
E-post: mattias [dot] ohlsson [at] cec [dot] lu [dot] se (mattias[dot]ohlsson[at]cec[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 77 82