Artificiell intelligens med medicinska tillämpningar
Forskargruppen har länge arbetat brett med olika former av maskininlärning och artificiell intelligens, framför allt inriktat mot medicinska tillämpningar. Grundläggande metodutveckling kombineras med kliniskt motiverad forskning inriktad mot prediktion och beslutssystem.
Forskningen kring AI/ML är inriktad mot artificiella neuronnätverk och djupinlärning, med exempel som algoritmer för imputation av saknade data, överlevnadsanalys och generativa modeller. Den större delen av gruppens forskning är mer direkt kopplad till tillämpningar och uppstår i nära samarbete med olika partners inom framför allt medicin men även exempelvis arkeologi.
Tillämpningar av maskininlärning på medicinska data handlar bland annat om analys, detektion, prognoser eller behandlingar för
- bröst- och prostatacancer,
- hjärtsjukdom och hjärttransplantationer,
- autoimmuna sjukdomar samt
- neurodegenerativa sjukdomar.
De typer av data som används i forskningen är bland annat
- klassiska biomarkörer,
- genomik- och proteomikdata och
- bilder från olika avbildningstekniker.
Gruppen har sitt ursprung i teoretisk fysik på sent 1980-tal, men har nu en starkt tvärvetenskaplig inriktning där fysik och datavetenskap möter medicin. Flera av gruppens doktorander samhandleds mellan Medicinska fakulteten och CEC.
Gruppledare
Mattias Ohlsson
- E-post:
mattias [dot] ohlsson [at] cec [dot] lu [dot] se (mattias[dot]ohlsson[at]cec[dot]lu[dot]se) - Telefon: +46 46 222 77 82