Ny stiftelse ska bidra till forskning om Hanöbuktens miljö

Marint centrum i Simrishamn. Foto. I fjol knöts Lunds universitet till Marint centrum i Simrishamn för ett samarbete kring havs- och vattenforskning i Hanöbukten och södra Östersjön. Nu bildas Hanöbuktsstiftelsen som grundarna hoppas ska kunna bidra till forskning som blir till gagn för framtida generationer. Initiativet har möjliggjorts tack vare en privat donation.

Nytt samarbete stärker nationell forskning om klimat och biologisk mångfald

Stig i blandskog. Foto. Forskarskolorna ClimBEco vid CEC och Bolincentrets Climate Research School (CRS) har nyligen utvecklat ett samarbete med flera miljö- och klimatfokuserade avsikter. De gemensamma aktiviteterna ska stärka kursutbudet och nätverksmöjligheterna för respektive doktorander och bidra till att driva forskningsfronten om klimat och biologisk mångfald framåt.

Drastiskt förändrad flora i Skåne

Äng med blommor. Foto. Studier från Lunds universitet pekar på att floran i Skåne förändrats drastiskt under 1900-talet och fram till idag. Den största minskningen av artrikedomen kan ses i skogsbygderna i norra och mellersta delarna av Skåne. – Jag blev förvånad av att det är klimatförändringen som har påverkat mest, säger forskaren Torbjörn Tyler vid Lunds universitet.

Så fattar politiker beslut under coronakrisen

Åsa Knaggård. Foto. Statsvetaren Åsa Knaggård om hur politiker fattar beslut under stor osäkerhet: ”I Ungern använder man smittspridningsbegränsande politik för att montera ned demokratin ytterligare. Det är riktigt oroväckande.”

Internationell jämförelse av virusrädsla och syn på myndigheters åtgärder

Diagram som visar människors inställning i 11 länder, från "mycket orolig" till "inte alls orolig". Hur oroliga och rädda är människor i olika länder för COVID-19? Och vad anser de om deras myndigheters åtgärder? Sydkoreaner instämmer mest i påståendet att deras regering är effektiv medan japaner gör det i minst grad. Detta och mycket annat visar en studie från Cambridge universitet. Lundaforskare har bidragit med uppgifter från Sverige, samt genom att visualisera insamlade data.

Upptäck naturen – runt husknuten! Tio växter att spana efter eller smaka på

Maskros. Foto. Uteupplevelser har trendat så här i coronatider, när familjemedlemmar ska rastas och social distansering samtidigt tillämpas. Varför inte bota din eller barnens artblindhet när ni ändå är ute? All forskning visar att ju mer man vet om naturen, desto mer villig är man att värna den. Här kommer tips på tio vanliga – och de flesta även ätbara – växter att leta efter, i staden eller på skogsutflykten.

Partiklar gäckar klimatforskare

Moa Sporre. Foto. Om du andas ut en klar dag i den rena, kalla luften på Arktis så kommer du inte att se ditt andetag forma det moln vi är vana vid att se när temperaturen sjunker. Moln kan nämligen inte bildas utan aerosolpartiklar. Moa Sporre, forskare i kärnfysik vid Lunds universitet, fokuserar på hur dessa partiklar påverkar molnbildningen och hur molnen i sin tur påverkar klimatet.

Lunds klimatpolitik utvärderas av forskare

Philip Sandberg och Lena Neij. Foto. I en ny rapport från Lunds klimatpolitiska råd utvärderas klimatpolitiken i Lund. Forskarna har i år fokuserat på transportsystemet. Trots höga ambitioner och flertalet insatser för att minska utsläppen behöver det lokala klimatarbetet accelereras för att nå de utsatta målen.

Ovanligt tidig vår – så svarar naturen i Sverige mot det allt varmare klimatet

Vitsippa i naturen. Foto. De senaste decennierna har klimatet i Sverige blivit omkring två grader varmare i genomsnitt och i år har vi kunnat se en rekordmild vinter och tidig vår. Hur svarar då naturen – djur, insekter, växter – på ett allt mildare klimat? Forskare i Lund kan ge svar. Bland annat visar en alldeles färsk studie att vegetationen i Sverige börjar grönska mellan en och två veckor tidigare nu jämfört med för 16 år sedan.

3 frågor – till stipendiater med fokus på återvinning

Foton av Jesper Nyberg och Emilia Sevelius. Två av de tre som har tilldelats stipendier av SYSAV, Sydskånes avfallsaktiebolag, har läst miljövetenskap vid Centrum för miljö- och klimatforskning. Jesper undersökte återvinning av jordmassor i sin uppsats medan Emilia skrev om ökad plaståtervinning och utsläpp av gifter kopplat till denna återanvändning.