Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

ICOS Sweden

ICOS Sweden är den svenska delen av en europeisk forsknings­infrastruktur, ICOS RI, som syftar till att tillhandahålla tillgängliga data av hög kvalitet för att förbättra vår förståelse av sänkor och utsläpp av växthusgaser.

Projektet bidrar till att långsiktigt stärka och konsolidera svensk växthusgasrelaterad forskning. ICOS Sweden omfattar idag ett nätverk av sju fältstationer och en station ombord på ett kommersiellt fartyg i Östersjön som utför kontinuerliga mätningar. Blandningen av stationer består av sex ekosystemstationer, tre atmosfärstationer och två havsstationer, från Abisko i norr till Skåne i söder.

ICOS Sweden har sin organisatoriska placering vid CEC. Samverkanspartners är förutom Lunds universitet även Göteborgs universitet, SMHI, Uppsala universitet, Polarforskningssekretariatet och Sveriges lantbruks­universitet. Utrustning och drift finansieras gemensamt av Vetenskapsrådet och de medverkande parterna.

ICOS Swedens webbplats - icos-sweden.se

Mätutrustning vid forskningsstation. Foto.

CEC ansvarar för två av forskningsstationerna

CEC ansvarar för ICOS Swedens forskningsstationer Hyltemossa i Skåne och Norunda i Uppland. Mer information och kontaktuppgifter till personalen finns på stationernas webbsidor.
Hyltemossa forskningsstation - icos-sweden.se
Norunda forskningsstation - icos-sweden.se

Kontakt och mer information

Mer information om forskning och mätdata finns på ICOS Swedens webbplats. 

icos-sweden.se (engelska)