Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Algoritmer för spektroskopiska data

Vi utvecklar nya och förbättrade algoritmer för att korrigera och analysera spektroskopiska data. Framför allt arbetar vi med tvådimensionella avbildningar från olika tekniker i den infraröda delen av spektrumet.

Metoder utvecklas bland annat för Fouriertransformerad infraröd absorptionsspektroskopi (FTIR) och Raman-spektroskopi, exempelvis för att korrigera effekter av oönskad spridning och absorption. Vi arbetar också med optisk fototermisk infraröd spektroskopi (O-PTIR), en ny och kraftfull teknik som används vid CEC.

Spektroskopiska avbildningsmetoder har många tillämpningar inom miljöområdet men också inom medicin, exempelvis diagnosticering av hudcancer och studier av neurodegenerativa sjukdomar. Praktisk tillämpning av metoderna underlättas genom CIPA, universitetets infrastruktur för användarstöd kring bildbehandling. Spektroskopi-användare som vill ha stöd med databehandling, analys och öppen mjukvara uppmanas ta kontakt för att få tillgång till stöd genom CIPA.

Kontaktperson

Carl Troein

  • E-post: carl [dot] troein [at] cec [dot] lu [dot] se (carl[dot]troein[at]cec[dot]lu[dot]se)
  • Telefon: +46 46 222 30 03