Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Algoritmer för spektroskopiska data

Spektroskopiska avbildningsmetoder har många tillämpningar inom både miljövetenskap och medicin. Vi utvecklar och förbättrar algoritmer och programvara för korrigering och analys av spektroskopiska data. Framför allt arbetar vi med tvådimensionella avbildningar från olika tekniker i den infraröda delen av spektrumet.

Vår forskargrupp utvecklar metoder för Fouriertransformerad infraröd absorptionsspektroskopi (FTIR) och Raman-spectroscopi, exempelvis för att korrigera effekter av oönskad spridning och absorption. Vi arbetar också med att korrigera och analysera spektra från optisk fototermisk infraröd spektroskopi (O-PTIR), en ny och kraftfull teknik som används vid CEC. Exempel på miljötillämpningar är interaktioner mellan jord och mikroorganismer och identifiering av mikroplaster. Exempel på medicinska tillämpningar är diagnosticering och klassificering av hudcancer och studier av neurodegenerativa sjukdomar.

Forskargruppen ingår i temat Beräkningsvetenskap för hälsa och miljö vid CEC.

Stöd för spektroskopisk bildbehandling är tillgängligt från CIPA, infrastrukturen för bildbehandling och bildanalys vid Lunds universitet. Spektroskopi-användare som vill ha praktisk hjälp eller rådgivning kring databehandling, analys och programvara uppmanas ta kontakt för att få tillgång till stöd via CIPA.

Kontaktperson

Carl Troein
E-post: carl [dot] troein [at] cec [dot] lu [dot] se (carl[dot]troein[at]cec[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 30 03