Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Jag vill vara en del av att driva den hållbara omställningen"

Ellen Spånberg Sverdrup - projektledare, Klimatneutral stad på Trollhättans stad

Foto, Ellen Spånberg Sverdrup. Foto.
Ellen Spånberg Sverdrup, projektledare inom klimatneutralitet i Trollhättans stad

Utbildningen i Tillämpad klimatstrategi blev ett steg mot målet att vara med och utveckla ett hållbart samhälle. Idag jobbar Ellen med att driva Trollhättans stad mot klimatneutralitet.
– Jag ser klimatfrågan som vår tids stora ödesfråga. Jag ville vara en del av att driva den hållbara omställningen både strategiskt och operativt, säger Ellen Spånberg Sverdrup.

Ellen har en kandidat i statsvetenskap från Stockholms universitet och tog examen från mastern i Tillämpad klimatstrategi 2023. På frågan om vad det var som lockade just den masterinriktningen svarar Ellen att en del var det breda perspektivet på klimatfrågan och blandningen av studenter med både naturvetenskaplig och samhällsvetenskaplig bakgrund som möttes i utbildningen. 

–  Den gav en god överblick över klimatfrågans olika aspekter, och rustade oss för att möta frågans komplexitet. Samtidigt fick vi jobba tillämpat och lära oss metoder för att arbeta med klimatfrågor. 

Både i den offentliga och privata sektorn så kraftsamlar man för att möta omställningen. 

–  Min master gav mig en bra blandning av teoretisk kunskap och expertis inom mitt område, samtidigt som den var verksamhetsnära. Det upplevde jag var en styrka, då jag verkligen känner att jag har kunnat tillämpa mina kompetenser. Eftersom klimatfrågan är komplex, så var det viktigt med en interdisciplinär utbildning som hjälpte oss att tackla den utifrån olika aspekter.

Vad gör du nu? Kan du beskriva din roll och vad den innebär?

–  Jag jobbar som projektledare för Klimatneutral stad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Trollhättans stad. Min roll är att stötta samhällsbyggandet att ställa om till klimatneutralitet. En vanlig dag på jobbet kan innebära att jag deltar i framtagandet av en färdplan för klimatet, att jag håller i workshops för förvaltningens kapacitetshöjning inom klimatfrågan, att jag stöttar förvaltningen utifrån min klimatkompetens i olika omställningsfrågor eller att jag driver omställningsprojekt utifrån externa projektmedel. Jag sökte jobbet för att det både var strategiskt och operativt; jag ska ha med mig den stora omställningsfrågan och skapa görande av det. Jag både driver egna projekt och hjälper andra starta upp sitt arbete.

Hur fick du din tjänst? 

–  Jag hittade en annons på Linkedin och skickade in en ansökan. Jag tror att det var min förmåga att se systemperspektivet, och samtidigt arbeta tillämpat som gjorde mig attraktiv. Klimatfrågan är ju både en stor, komplex systemfråga och samtidigt en konkret, tillämpad fråga som kommer ner till detaljbeslut. Mitt jobb är att vara bryggan mellan det stora och det lilla.

Finns det något tips som du vill skicka med till nya studenter?

–  Under min utbildning deltog jag i Sustainergies caseutbildning, där man fick prova på att jobba casebaserat genom att lösa hållbarhetsutmaningar för företag. Den typen av engagemang, där du söker dig ut och kompletterar din utbildning med övning, är mycket eftertraktad. Det kan vara genom ideella förtroendeuppdrag, praktik, studentuppdrag eller kompetensprogram – men du visar att du är driven.

Ellen Spånberg Sverdrup

 

Utbildning:

Kandidat i stadsvetenskap, Stockholms universitet. Master i Tillämpad klimatstrategi, Lunds universitet

Examensår: 

2023

Yrke: 

Projektledare, Klimatneutral stad på Trollhättan stad