Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bionanofysik

Vår forskning inom bionanofysik handlar om frågeställningar som uppkommer när biologi möter nanofysik. I de mikroskopiska strukturer som skapas inom nanofluidiken kan biologiska molekyler och partiklar röra sig på oväntade eller användbara sätt.

En huvudriktning i vår forskning handlar om att avbilda DNA i nanokanaler, en metod som snabbt kan ge grovskalig information om informationsinnehåll och längd hos DNA-molekyler från både bakterier och människor. Andra projekt handlar bland annat om hur inneslutning och molekylär trängsel påverkar polymerer och markörpartiklar. Samarbeten med grupper som utför experimenten kompletteras med metoder från statistisk fysik, beräkningsfysik, bildanalys och statistik.

Forskargruppen ingår i temat Beräkningsvetenskap för hälsa och miljö vid CEC.

Gruppledare

Tobias Ambjörnsson
E-post: tobias [dot] ambjornsson [at] cec [dot] lu [dot] se (tobias[dot]ambjornsson[at]cec[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 90 81