Bridging Safe Elderly Care
Det dansk-svenska forskningsprojektet Bridging Safe Elderly Care använder ny teknik för att förbättra kommunikation, patienthantering och säkerhet för multisjuka äldre personer på sjukhus och i övergången mellan sjukhuset och hemmet. Projektet syftar till att minska antalet återinläggningar på sjukhus.

Ett växande antal äldre i både Sverige och Danmark leder till fler individer med sjukdomar och framförallt fler med multisjuklighet. Multisjuklighet innebär att en person lider av flera kroniska sjukdomar samtidigt, vilket ofta ställer högre krav på vården och samordningen mellan olika vårdinstanser. Forskningsprojektet "Bridging Safe Elderly Care" syftar till att med hjälp av ny teknik förbättra kommunikationen, kontinuiteten och säkerheten vid övergångar för äldre med multisjukdom, både inom sjukhusen och mellan sjukhuset och patients bostad. Målet för projektet är att minska antalet återinläggningar på sjukhus och även minska antalet fel i vården, vilket gynnar både patienter, deras anhöriga och sjukvården i stort.
Många återinläggs efter försämring
Danmark och Sverige står inför liknande utmaningar när det gäller vården av äldre. I Danmark läggs 20 procent av alla personer över 65 år in på sjukhus varje år, och av dessa återinläggs 20 procent inom den första månaden på grund av akuta försämringar i deras sjukdomstillstånd. Samtidigt återhänvisas ytterligare 20 procent på grund av komplikationer.
I Sverige har andelen återinläggningar ökat under en tioårsperiod, och idag återinläggs 28 procent av patienterna flera gånger under samma år. Detta understryker behovet av förbättrade lösningar för att hantera en åldrande befolkning med komplexa vårdbehov.
Viktig information går ofta förlorad vid övergångar mellan olika vårdinstanser, något som kan leda till återinläggningar som hade kunnat undvikas med bättre informationsutbyte. Brister i informationsdelningen kan leda till försämringar av sjukdomar, komplikationer och behandlingsfel, vilket förlänger sjukhusvistelser och ökar risken för ytterligare inläggningar.
För att lösa detta utvecklas, i samarbete med andra partners, en digital lösning för journalsystem i både Danmark och Sverige. Lösningen ska göra det enkelt för vårdpersonalen att få tillgång till relevant patientdata och att identifiera multisjuka patienter med högt vårdbehov. Detta gör att man kan sätta in insatser tidigare, minska återinläggningar och använda vårdresurser mer effektivt.
Om projektet
Projektet får finansiering från Den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Samarbetspartner
- Centrum för miljö- och klimatvetenskap, Computational Science for Health and Environment (COSHE). Lunds universitet
- Region Skåne, Geriatriken på Helsingborgs lasarett, Region Skåne,
- Ängelholms sjukhus, Region Skåne
- Personalforskningsenheten, Själlands universitetssjukhus, Danmark
- Själlands universitetssjukhus Køge, Medicinska kliniken, Danmark
- Själlands universitetssjukhus Roskilde, kardiologiska kliniken, Danmark
- IQVIA Danmark
Kontakt
Forskningsledare Anders Björkelund
E-post: anders [dot] bjorkelund [at] cec [dot] lu [dot] se (anders[dot]bjorkelund[at]cec[dot]lu[dot]se)
