Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stark efterfrågan på miljöinspektörer

Visste du att miljöbrott utgör den tredje största kriminella verksamheten i världen? Nu kan du vara med och skydda människor och miljö genom att utbilda dig till miljöinspektör – ett spännande yrke med lysande framtidsutsikter.

Natasa Curic vid en dator, studenter i bakgrunden. Foto.
Miljöinspektörer är efterfrågade i hela landet. De har ett viktigt jobb som specialister på att upptäcka och förhindra miljöbrott. Natasa Curic pluggade Miljö- och hälsoskydd vid Lunds universitet och fick jobb direkt. Foto: Johan Persson

– Det är verkligen ett roligt jobb. Jag träffar så många olika sorters människor och som inspektör kan man välja mellan en mängd inriktningar. Jobbet passar bra oavsett om man trivs bäst vid skrivbordet eller vill vara ute på fältet.

Det säger Natasa Curic som tog en kandidatexamen i Miljö- och hälsoskydd vid Lunds universitet och nu är biträdande miljöchef i skånska Höör. Hon fick jobberbjudanden redan under sin praktik och det är hon inte ensam om. Miljö- och hälsoskyddsinspektörer har ”mycket stora möjligheter till arbete” konstaterar Arbetsförmedlingen i sin prognos för 2026. 

Intressant detektivarbete nysta upp brott

Inspektörer är efterfrågade över hela landet. Utöver kommuner och myndigheter arbetar många privat eller driver eget som konsulter. 

– Som inspektör har man en viktig roll att skydda oss från gifter och föroreningar, farligt avfall, dålig mat, buller och annat som kan skada hälsa eller miljö. En inspektör kan till och med stänga en farlig verksamhet. Det är också ett intressant detektivarbete att nysta upp brott, säger Johanna Alkan Olsson, studierektor för utbildningen i Miljö- och hälsoskydd vid Lunds universitet.

Unik studentanda i Lund

Utbildningen är tvärvetenskaplig med en stark grund inom naturvetenskap, vilket Natasa Curic ser som en betydande fördel vid rekrytering:

– En naturvetenskaplig grundutbildning är avgörande för att kunna förstå olika risker och hur de kan hanteras. Studenterna får lära sig vilka verktyg som behövs för att navigera i arbetslivet. Att studera vid Lunds universitet ger dessutom en unik upplevelse med en levande studentanda som är oerhört inspirerande.

Vill du vara med och bygga en hållbar framtid? Läs mer om våra utbildningar och sök senast 15 april!