Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljö- och hälsoskydd (180 hp)

Naturvetenskapligt kandidatprogram

Vill du arbeta med miljöfrågor för att bidra till ett bättre samhälle - då är miljö- och hälsoskyddsutbildningen något för dig! Du får lära dig att arbeta praktiskt med miljöproblem och får därmed en tydlig yrkesväg. Arbetsmarknaden är god och de flesta av våra studenter i miljö- och hälsoskydd får jobb direkt efter examen.

Kursansvariga Andrea Hjärne berättar om några av ämnena man läser inom utbildningarna i miljö- och hälsoskydd - youtube.com

Miljö- och hälsoskyddsprogrammet är tvärvetenskapligt med naturvetenskaplig grund. Genom kurserna i miljövetenskap, geologi, statsvetenskap, ekologi, cellbiologi, juridik och kemi får du grundläggande kunskap om miljöproblemens orsaker och konsekvenser. Du får även kunskap om relevanta lagar och hur miljöfrågor hanteras och styrs i offentlig förvaltning, till exempel inom kommuner och länsstyrelser.

Kandidatutbildningen avslutas med ett års miljö- och hälsoskyddsfördjupning med kurser som miljöskydd, livsmedelssäkerhet och metodik och praktik inom miljö- och hälsoskydd. På den sista kursen ingår även en kortare praktik. Studierna innefattar föreläsningar av både forskare och yrkesaktiva, studiebesök, projektarbeten, tentor och praktiska övningar.

Studiegång 180 hp

Studierna inleds med ett basblock med grundkurser och sen väntar en specialisering inom miljö- och hälsoskydd. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Läs mer om kurserna på respektive kurssida.

År 1

År 2

År 3

Naturvetenskaplig kandidatexamen, huvudområde miljövetenskap - inriktning miljö- och hälsoskydd

Regler för kandidatexamen huvudområde miljövetenskap

Läs tidigare kandidatexamensarbeten inom miljö- och hälsoskydd 

I LUP Student Papers, Lund University Libraries, kan du läsa examensarbeten som skrivits av tidigare studenter.

LUP Student Papers, Lund university library – lub.lu.se

Arbetsmarknad och karriär

Du får god insyn och kunskap om hur du kan höja miljöfrågors status i olika sammanhang och rätt verktyg för att ge dig ut i arbetslivet.

Efter studierna väntar ett omväxlande arbete som miljö- och hälsoskyddsinspektör där du arbetar direkt med miljöskydd, hållbar utveckling, rådgivning och tillsyn.

Du har kompetens att arbeta med miljö- och hälsoskyddsfrågor på kommuner, myndigheter, konsultföretag eller inom industrin. Du kommer att samarbeta med tjänstemän och politiker såväl som allmänheten i din roll som informatör och rådgivare. Dessutom är du både välbehövd och efterfrågad på arbetsmarknaden i Sverige.

Tidigare studenter berättar om utbildningarna

Vill du fortsätta med en masterutbildning?

Vi erbjuder flera olika masterinriktningar och program, bland annat Tillämpad klimatstrategi, Miljö- och hälsoskydd och naturvetenskaplig inriktning.

Om masterutbildningar

Behörighet

Se Lunds universitets centrala webbplats

Examen

Naturvetenskaplig kandidatexamen huvudområde miljövetenskap

Studietakt

Dagtid, 100 %

Studievägledare

Helena Hanson
studieadministration [at] cec [dot] lu [dot] se (studieadministration[at]cec[dot]lu[dot]se)
0721-440166

Träffas måndagar 12.30 - 14.00 i rum E120, entréplan Ekologihuset

Mer om kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd - youtube.com.