Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skeppsvraket Gribshunden

Vraket av det kungliga skeppet Gribshunden från 1495 ligger bevarat i sedimenten utanför Blekinges kust och är föremål för en genomgripande och tvärvetenskaplig undersökning av bland annat arkeologer, geologer, historiker och miljövetare vid Lunds universitet och Blekinge Museum.

Målet är att med moderna och avancerade tekniker och analyser ta reda på mer om vilka föremål skeppet hade med sig ner i djupet för mer än 500 år sedan.

Skeppet Gribshunden tillhörde den danske kungen Hans, som var på väg till Kalmar då skeppet plötsligt förliste utanför Ronneby. Med på skeppet fanns en mängd föremål och varor som än idag finns kvar, ofta välbevarade, nere på Östersjöns botten. Genom att kombinera olika tekniker och kunskaper kan man idag få svar på vilka dessa objekt är, från matvaror, kryddor och matvaror till redskap, vapen och försvarsmaterial. 

DNA-analyser

Inom vår miljövetenskapliga del av forskningsgruppen analyseras DNA från resterna av matvaror inuti trätunnorna. DNA kan identifiera arter och härkomst av till exempel fisk inuti slutna trätunnor (som en Atlantisk stör) och kryddor.

Forskningen från Gribshunden kan ge oss viktiga ledtrådar till Östersjöns miljö under medeltiden och även vilka handelsvägar som fanns under denna tid.

Projektet finansieras av Crafoordska stiftelsen och Blekinge Museum.
 

Vidare läsning:

Atlantisk stör i kungens matförråd – unikt fynd i Östersjövrak från 1495 | Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) (lu.se)

Samarbetspartners