Miljövetaren som påverkar EU:s klimatarbete
Miljövetaren Christofer Ahlgren har gått från Östersjöns botten till EU:s hjärta. Med ett brinnande engagemang för naturen och en stark akademisk bakgrund arbetar han idag på EU-kommissionen i Bryssel med att driva Europas klimatpolitik framåt – från internationella förhandlingar till konkreta klimatmål för medlemsländerna.
Christofer Ahlgren arbetar på EU-kommissionens Brysselkontor vid den avdelning som kallas Generaldirektoratet för klimatpolitik. Tillsammans med kollegor från alla EU:s 27 medlemsländer arbetar han med Parisavtalet och att bekämpa klimatförändringarna såväl inom Europa som internationellt.
– Det han handla om att vara med i FN:s klimatförhandlingar eller att stötta låg- och medelinkomstländer i att anamma förnybara energikällor. Ofta behövs det lagstiftning och ekonomiska incitament för företag att våga ta steget att bygga vindkraftverk eller solcellsparker, säger Christofer Ahlgren.
Andra frågor rör EU:s gröna tillväxtstrategi, att utforma lagförslag för klimatet eller att samarbeta med medlemsländernas myndigheter och regeringar. Ofta blir han den sammanfogande länken mellan klimatforskare, FN:s klimatpanel IPCC och beslutsfattare.
Startade som praktikant
Christofer påbörjade sin karriär i EU för sex år sedan, då som praktikant. Det är ett vanligt sätt att komma in i EU-kommissionen och han tipsar om att det finns goda möjligheter till betalt praktikjobb inom EU-kommissionen, EU-parlamentet eller Europeiska unionens råd efter en avslutad kandidat i miljövetenskap eller som student på masternivå.
Efter ett par år med olika kontraktsanställningar deltog han i uttagningar till sin nuvarande fasta tjänst.
– Det påminner lite om att göra högskoleprovet och det är en ganska stor skillnad mot hur det fungerar i Sverige. Vill man till exempel arbeta på svenska myndigheter går man ofta på en vanlig jobbintervju, medan inom EUs institutioner deltar man istället i tester och uttagningar där provresultaten avgör om man får tillsvidareanställning.
Nyttan av tvärvetenskapliga studier
Christofer valde att studera miljövetenskap i Lund efter att ha arbetat som dykinstruktör och sett miljöförstörelsen i Östersjön på nära håll. Han tycker att han fortfarande har nytta av det han lärde sig under studierna i miljövetenskap vid Lunds universitet. De breda tvärvetenskapliga studierna öppnade många dörrar och de gamla kurskamraterna arbetar numera i privata konsultbolag, kommuner, länsstyrelser, myndigheter och för EU. Han skämtar om att han allra helst skulle vilja bli arbetslös - eftersom det skulle betyda att klimatförändringarna inte längre vore ett hot i världen - men det är tydligt att han stortrivs på sitt arbete.
– Jag har kollegor som kommer från alla EU:s länder och varje dag hör jag engelska, svenska, franska, och många andra språk. Vi har även olika yrkesbakgrunder såsom miljövetare, jurister, ingenjörer och ekonomer. Gemensamt har vi alla en optimism och en passion att försöka göra Europa hållbarare för dess 450 miljoner invånare.
Fakta Christofer Ahlgren
Utbildning: Naturvetenskapligt gymnasieprogram i Växjö, kandidatexamen i miljövetenskap på Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet med utbytesår på UC Berkeley, USA. Masterexamen i miljöpolitik från Oxford University, Storbritannien.
Arbete: Miljökonsult i Storbritannien med arbete för bland annat brittiska staten och kommuner. Därefter praktik på EU-kommissionen i Bryssel och olika tjänster vid EU-kommissionens biståndsmyndighet och Generaldirektoratet för Strukturella reformer innan sin nuvarande anställning vid EU-kommissionens Generaldirektorat för klimatpolitik.
Lyssna på podd med Christofer
Lyssna på en intervju med Christofer Ahlgren i poddserien "Plugga naturvetenskap". Länken går till soundcloud.com, men det går även att lyssna på andra plattformar, såsom Spotify.
Paneldebatt om COP29
Den 28 november deltar Christofer Ahlgren i en paneldebatt vid Lunds universitet där de viktigaste lärdomarna från klimattoppmötet COP29 diskuteras. Läs mer och anmäl dig via Hållbarhetsforums webbplats. Evenemanget och informationssidan är på engelska.