Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Invasiva arter – svartmunnad smörbult

En av stressfaktorerna för Östersjön är de inflyttade arter som under de senaste decennierna har invaderat olika miljöer. En av dessa så kallade invasiva arter är den svartmunnade smörbulten (Neogobius melanostomus).

Denna lilla fisk (10–25 cm i vuxen längd) observerades för första gången i svenska vatten för bara ett decennium sedan, men har sedan dess spridit sig snabbt. Idag är stora bestånd etablerade vid kustområdena i södra Östersjön upp till Stockholms skärgård. Arten har sitt ursprung i Svarta havet och Kaspiska havet men några eller flera individer har med största sannolikhet färdats med fartygens ballastvatten till Östersjön där de sedan spridit sig. Eftersom arten kan leva under både salt- och sötvattensförhållanden och livnär sig på musslor och romkorn från annan fisk, kan arten utgöra ett allvarligt hot mot Östersjöns ekosystem. 

DNA-teknik

I vårt projekt undersöker vi spridning, egenskaper och beteenden hos den svartmunnade smörbulten i området kring Hanöbukten. I arbetet använder vi bland annat nya molekylära tekniker som environmental DNA, eller eDNA. Eftersom organismer i vattenmiljön lämnar efter sig DNA-spår kan man tack vare dessa eDNA-metoder identifiera vilka arter som finns olika miljöer, både ute i Hanöbukten och i de omgivande mynnande vattendragen längs skånska och blekingska kusten. Projektet kommer att bidra till ny viktig kunskap om invasiva arter i Östersjön, som kan bidra till åtgärder som kan förbättra miljön i både Hanöbukten och hela övriga Östersjön.

Fakta projektet invasiva arter

 

Svartmunnad smörbult. Foto.
Svartmunnad smörbult. Foto: Jörgen Wiklund.

Projektledare 

Maria C Hansson - Lunds universitets forskningsportal
E-post: 
maria [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se (maria[dot]hansson[at]cec[dot]lu[dot]se)

Projektmedarbetare 
Anders Persson – Lunds universitets forskningsportal (Biologi)

Anders Nilsson – Lunds universitets forskningsportal (Biologi)
Georgina Brennan - Lunds universitets forskningsportal (CEC)

Finansiär
LMK-stiftelsen – lmkstiftelsen.se