Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fokus Hanöbukten

För att bättre förstå hur Östersjön och i synnerhet Hanöbukten mår och påverkas av olika faktorer undersöker vi inom detta forskningsområde bland annat störda ekosystem, rening av avloppsvatten, klimatförändringar och miljöföroreningars påverkan på olika organismer.

Hamn i Simrishamn. Foto.

Forskningen sker i samarbete med Marint centrum i Simrishamn inom en forskningsmiljö, och projekten involverar forskare från flera olika ämnesområden och nationella intresseorganisationer. 

Miljön i Östersjöområdet har genomgripande förändrats under det senaste århundradet. Både kust och hav påverkas av störda ekosystem, utfiskning, klimatförändringar, utsläpp av avloppsvatten, läckage av näringsämnen, algblomningar, fartygstrafik och utsläpp av olika kemikalier. Konkreta åtgärder som kan bidra till friskare hav och mer hållbara miljöer i regionen kräver mer tvärvetenskaplig forskning som kan ge ny kunskap om hur olika faktorer bidrar till problemen. I samarbete med nationella, regionala och lokala aktörer vill vi utföra och främja forskning som bidrar till långsiktiga lösningar för att förbättra situationen och gynna Östersjön och Hanöbukten.

Inom initiativet utför vi forskning om den invasiva arten svartmunnad smörbult, PFAS-ämnen, mikroplaster i marina däggdjur, avloppsvatten och cirkulära lösningar, samt framtidens fiskehamn.
Forskningsmiljön och projekten stöds bland annat av Region Skåne, Formas och LMK-stiftelsen.

Marint centrum | Simrishamns kommun

Marint centrum Simrishamn. Foto.

Om projektet

Projektledare
Maria C. Hansson
E-post: maria [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se (maria[dot]hansson[at]cec[dot]lu[dot]se)

Finansiär
Region Skåne, Regionala utvecklingsnämnden