Efter en magister i miljö- och hälsoskydd jobbar Mikael nu som miljöskyddsinspektör
- Jag kommer aldrig ångra att jag vågade ta steget att söka till utbildningen, genomföra den och avsluta den. Jag skulle vilja säga att det är det bästa året jag har upplevt och att få göra det vid 48-års ålder känns inte fel. Det är aldrig för sent om du brinner för något!
Mikael hade en kandidatexamen från 2001 inom energi- och miljöteknik kunde söka naturvetenskaplig magister med huvudämnet miljö- och hälsoskydd, han tog examen i juni 2023 och jobbar nu som miljönspektör på Svedala kommun.
- Efter 16 år som brevbärare ville jag ha en ny utmaning i mitt liv som kunde leda fram till ett nytt arbete inom ett område som jag verkligen ville jobba med, säger Mikael.
Den ettåriga magistern tyckte Mikael var en bred utbildning inom miljö- och hälsoskydd samtidigt som den också var specialinriktad på hur det är att jobba som miljö- och hälsoskyddsinspektör.
-Det har hjälpt mig väldigt mycket i mitt nuvarande yrke. Jag har hela tiden haft anteckningar och kunskaper från min utbildning som jag har kunnat applicera i min yrkesroll. Dessutom kände jag under utbildningens gång vilket område jag helst ville jobba med och det har definitivt kunnat hjälpa mig vid anställningsintervjuer eftersom en återkommande fråga är vad du vill jobba med och var du ser dig själv om låt oss säga fem år.
Vad gör du nu?
Nu jobbar jag på ett vikariat som miljöinspektör på Bygg- och miljöenheten vid Svedala kommun. Jag jobbar främst med tillsyn enligt Miljöbalken på miljöfarliga verksamheter, det vill säga väldigt brett på verksamheter som både är anmälningspliktiga enligt Miljöprövningsförordningen, så kallade C-verksamheter, och de som inte når upp till denna anmälningsplikt, så kallade U-verksamheter som trots att de inte är anmälningspliktiga enligt Miljöprövningsförordningen omfattas av tillsyn enligt Miljöbalken. Dessutom jobbar jag med diverse anmälningsärenden som till exempel avfall för anläggningsändamål och klagomålsbaserade ärenden som till exempel nedskräpning.
Beskriv vägen till ditt nuvarande jobb?
Efter examen sökte jag jobb och började förra hösten tågpendla till Sölvesborg i Blekinge där jag fick jobb som miljöinspektör på Miljöförbundet Blekinge Väst. Man kan säga att här fick jag börja använda min utbildning i praktiken och jag lärde mig väldig mycket av både kollegor och verksamhetsutövare som jag träffade i min tillsyn. Efter ett halvår som vikarie fick jag en tillsvidaretjänst, men pendlingen blev till sist för jobbig och jag valde att försöka hitta en tjänst närmre min bostad. Tack vare mitt år på Miljöförbundet Blekinge Väst hade jag fått den erfarenhet som gjorde att jag kände mig bekväm att söka mig vidare till min nuvarande tjänst i Svedala.
Finns det något du önskade du fått mer av på utbildningen?
Fyra veckor praktik var helt fantastiskt och det känns svårt att få in mer i utbildningen som den ser ut nu, men att träffa verksamhetsutövare i det praktiska är en väldigt stor del av denna yrkesroll, så praktik är viktigt att ha med sig. Men och andra sidan märker du väldigt snabbt om du trivs i rollen som inspektör eller inte.
Till nya studenter säger Mikael, våga utmana dig själv redan under praktiken genom att prova på att hålla i inspektioner med hjälp av någon erfaren medarbetare på praktikplatsen. Jag har som sagt också haft mycket praktisk glädje av mina anteckningar och erfarenheter från utbildningen, så ta gärna med dig dem in i arbetslivet.
Mikael Karlsson
Utbildning:
Kandidat i energi- och miljöteknik. Magister i miljö- och hälsoskydd, Lunds universitet
Examensår:
2023
Yrke:
Miljöinspektör, Bygg- och miljöenheten vid Svedala kommun