Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Jag fann min egen väg till en unik utbildning”

Sofie Linder, projektassistent Lunds universitet

Sofie Linder. Foto.

Vad jobbar du med?

Som projektassistent på Lunds universitet, CEC, inom projektet Deltagande riskanalys som är finansierat av Riksantikvarieämbetet.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är mycket givande att fått beviljat medel för en projektansökan man har lagt ned tid och möda på. Ett bevis på att man ligger rätt i tiden. Det roligaste är att träffa olika förvaltare av världsarv i Sverige. Vi intervjuar dem och diskuterar framtagning av en klimatanpassningsmetod. Det är mycket lärorikt och spännande att se vilka olika förutsättningar och motsättningar världsarv och kulturarv har i både ett samhällsplanerings- och i ett klimatanpassningssammanhang. Arbetet innehåller planering, kontakt med myndigheter och förvaltare, litteratursammanställningar och utförande av intervjuer och metodtestningar vid besökta testbäddar, samt analys av insamlat material. Allt i projektprocessen har sin charm och utmaning.

Hur fick du ditt jobb?

Jag var tydlig med att jag ville ha en karriär inom universitetet och min handledare tyckte att ämnet kulturarv och klimatförändringar var spännande, så vi kom överens om att skriva en gemensam projektansökan till Riksantikvarieämbetet. Sagt och gjort, snart stod vi där med den första ivägskickade ansökan beviljad.

Varför valde du just mastern i Tillämpad klimatstrategi?

I min kandidat läste jag konsthistoria och visuella studier med fördjupning i arkitekturhistoria. I takt med att jag höll på att avsluta kandidatstudierna dök jag in i en värld som gav mig både en ny och fördjupad insikt om miljö och klimat, som ex. Rachel Carsons bok Tyst vår. Jag var helt såld på ämnet om klimatförändringar och kulturarv. Jag kom också över dokument som UNESCO skrivit om klimatförändringar och kulturarv och upptäckte att sektorn för kulturvård i Sverige nyligen anammat fenomenet och såg möjligheter att kunna förena två världar. Mastern i Tillämpad klimatstrategi var ensam bland miljömastrar att anta studenter med humanistisk bakgrund. Jag fann på så vis min egen väg till en unik utbildning.

Vad var det bästa med utbildningen?

 Alla kom till utbildningen med varierande bakgrunder och kunskaper. Vi diskuterade, skrattade, stöttes och nöttes under två års tid. En mycket lärorik, givande och rolig tid i mitt liv. Möjligheten till praktik var ett stort plus, praktiken på Riksantikvarieämbetet i Visby kommer jag att minnas för resten av mitt liv.

Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?

Passion eller en bred och gedigen utbildning? Det finns otaliga möjligheter med denna utbildning vare sig du kommer med en bakgrund som du vill förse med en spetskompetens eller om du väljer att se masterutbildningen i Tillämpad klimatstrategi som oberoende vilken bakgrund du än må ha. Du får en bred och gedigen utbildning som funkar i otaliga sammanhang i många år framöver.


Intervjuad vintern 2018.