CEC i media 2019
Ett axplock av artiklar och andra inslag i medier där forskare knutna till Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC, har intervjuats.
Forskare vill se resultatbaserat stödsystem
(19 december 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har intervjuats av Lantbruksnytt om hur man kan sätta ett ekonomiskt värde på ekosystemtjänster för att synliggöra deras betydelse. Han rekommenderar ett annat stödsystem, där de lantbrukare som gör störst insatser för miljön också skulle få mest ersättning.
Video på lantbruksnytt.se
Dags att sätta pris på naturens tjänster
(6 december, 9 december 2019)
Politiska åtgärder krävs för ett hållbart jordbruk. Det menar Mark Brady, nationalekonom och forskare, som anser att marknaden driver jordbruket åt fel håll. Han har tillsammans med kollegor tagit fram en modell där värdet av ekoystemtjänster är inberäknat när beslut om jordbruk ska tas. Medier som rapporterat om forskningen är bland annat Lantbruksnytt, Dagens Arena, Skogssverige, magasinet Syre och Forskning.se.
Artikel på lantbruksnytt.se
Artikel på dagensarena.se
Notis på skogssverige.se
Artikel på tidningensyre.se
Artikel på forskning.se
Skogen binder mindre kol efter rekordtorka
(6 december 2019)
Tobias Biermann and Anders Linderoth, forskningsingenjörer på ICOS, har intervjuats av TV4 Nyheterna på Hyltemossa angående ny forskning som visar att skogen binder mindre kol efter förra sommarens rekordtorka.
Video på tv4play.se
Vad står på spel vid klimattoppmötet?
(5 december 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats i Extrakt med anledning av klimattoppmötet COP25 i Madrid.
Artikel på extrakt.se
Så kan mer kol bindas i skogsbruket
(29 oktober, 26 november, 5 december 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare, har intervjuats i TV4 Nyheterna om skogsbruksmetoder som även tar hänsyn till miljö och koldioxidutsläpp. Aktuell Hållbarhet och Lag & Rätt har också rapporterat om forskningen.
Video på tv4play.se
Artikel på aktuellhallbarhet.se
Invasiva arter i Östersjön
(4 december 2019)
Sveriges Radio P4 Kristianstad, Ystads Allehanda och Österlenmagasinet har intervjuat Maria Hansson, forskare på CEC, om hennes forskning rörande invasiva arter i Hanöbukten och samarbetet med Marint Centrum Simrishamn.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Artikel på ystadsallehanda.se
Tog tåget till Madrid
(3 december 2019)
Expressen har intervjuat Ludwig Sonesson Bengtsson, kommunikatör på Hållbarhetsforum, om hans resa till Madrid och klimatmötet COP25.
Artikel på expressen.se
”Det vi gör de närmaste tio åren är väldigt viktigt”
(14 november 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har porträtterats av Sveriges Radio Studio Ett i en serie om svenska klimatforskare.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Återvinning av stenmaterial och betong ska underlättas
(13 november, 19 november 2019)
Martijn van Pragh, adjunkt på CEC, har intervjuats av bland annat Byggvärlden, Hållbart Byggande och Entreprenad om sitt deltagande i ett projekt som ska underlätta återanvändning av stenmaterial och betong.
Artikel på byggvarlden.se
Artikel på hallbartbyggande.com
Artikel på entreprenad.com
Jordbruksstöd till maffia och oligarker
(13 november 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har intervjuats i Svenska Dagbladet om hur EU:s jordbruksstöd utnyttjats av oligarker i Öst- och Centraleuropa.
Artikel på svd.se
Fler småkryp ger bättre skördar
(7 november 2019)
Henrik Smith, professor i zooekologi och CEC:s föreståndare, har intervjuats i ETC med anledning av en stor internationell studie som visar att större biologisk mångfald i ett fält också leder till större skörd.
Artikel på etc.se
Vad säger forskarna om Greta?
(2 november 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Sveriges Radio om vad klimataktivisten Greta Tunberg säger om klimatkrisen ur vetenskapligt perspektiv.
Hör inslaget på sverigesradio.se
Ett annat skogsbruk skulle ge större värden till samhället
(30 oktober 2019, 1 och 3 november 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har citerats i bland annat Skogsaktuellt, Natursidan.se och Extrakt med anledning av en ny studie som visar att hyggesfritt skogsbruk skulle bidra med större värden till samhället som helhet jämfört med de metoder som är vanligast i dag, och som främst gynnar skogsindustrin.
Artikel på skogsaktuellt.se
Artikel på natursidan.se
Artikel på extrakt.se
Climathon i Lund
(26 oktober 2019)
Skånska Dagbladet, Sydsvenskan och Lokaltidningen har rapporterat om Climathon i Lund, arrangerat av Climate-Kic och Olof Blomqvist och Lina Röjnert. Under eventet ska lösningar på klimatutmaningar kommas på under ett dygn av intensivt arbete. CEC är värdorganisation för Climate-Kic.
Artikel på skd.se
Artikel på sydsvenskan.se
NE satsar på klimatet
(24 oktober 2019)
IT-Pedagogen har intervjuat Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, med anledning av att han och Roger Hildingsson, statsvetare och miljöforskare, ska delta i den stora satsning som NE.se, Nationalencyklopedin, ska göra på klimatet och klimatförändringarna. Båda forskarna ska författa nya artiklar i ämnet åt uppslagsverket.
Artikel på IT-pedagogen.se
Medel till ICOS
(21 oktober 2019)
Jordbruksaktuellt har skrivit om att Vetenskapsrådet tilldelat infrastrukturnätverket ICOS 40 miljoner kronor för åren 2021–24. CEC är värdorganisation för ICOS.
Artikel på Jordbruksaktuellts webbplats
Biologisk mångfald ger större skördar
(18 oktober 2019)
Lantbruksnytt, Natursidan.se, Aktuell Hållbarhet med flera har citerat Henrik Smith, professor och föreståndare på CEC, och Georg Andersson, forskare på CEC, med anledning av en stor internationell studie som visar att biologisk mångfald ger bättre skördar.
Artikel på lantbruksnytt.se
Artikel på natursidan.se
Artikel på aktuellhallbarhet.se
Kritik av gårdsstödet
(17 oktober 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har intervjuats av Land Lantbruk om gårdsstödet, en del av EU:s jordbruksstöd, som han menar är felaktigt konstruerat.
Artikel på landlantbruk.se
Är klimatförändringarna orsaken till väpnade konflikter?
(15 oktober 2019)
Onlinemagasinet Ensia refererar till en artikel av Akim Habdi, forskare på CEC, i en genomgång av kopplingen mellan klimatförändringar och väpnade konflikter.
Artikel på ensia.com
Henrik Smith en av de mest citerade forskarna i Sverige
(3 oktober 2019)
Henrik Smith, professor och föreståndare på CEC, är en av de mest produktiva och mest citerade forskarna inom miljövetenskap (plats 9 av 100) i Sverige, enligt en lista som tidningen Fokus tagit fram.
Fokus 100-i-topp-listor över forskare (PDF, 764 kB, ny flik).
Hur tar man beslut när man är osäker?
(27 september 2019)
LUM har intervjuat Ullrika Sahlin, forskare på CEC, med anledning av hennes kortkurs "En osäker framtid är vår" under Framtidsveckan. Kursen handlar om hur man tar beslut under osäkerhet och i LUM ges tips på hur man kan resonera.
Läs artikeln här
Forskare: ”Vi vuxna bör också klimatprotestera”
(26 september 2019)
171 forskare i Sverige har skrivit under en debattartikel i Dagens Nyheter där de uppmanar även vuxna att protestera för klimatet. Bland dem som undertecknat artikiel finns Yann Clogh, professor, Therese Thoni, doktorand, och Åsa Knaggård, forskare, från CEC.
Debattartikel på dn.se
IPCC varnar: Dramatiska förändringar i haven
(25 september 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats av flera medier med anledning av den klimatrapport om världens isar och hav som FN:s klimatpanel IPCC släppte den 25 september. Marrku har bland annat uttalat sig i P4 Malmöhus nyhetssändningar, Vetandets Värld, Svenska Dagbladet och Expressen.
Läs och lyssna på sverigesradio.se (P4 Malmöhus)
Läs och lyssna på sverigesradio.se (Vetandets värld)
Artikel på svd.se
Artikel på expressen.se
CEC under Kulturnatten
(21 september 2019)
Sydsvenskan uppmärksammade CEC:s workshop under Kulturnatten och intervjuade Carlos Martinez, forskare på CEC, medan han hjälpte Lundaborna att bygga bihotell i Botaniska trädgården.
Artikel på sydsvenskan.se
Ludwig Bengtsson Sonesson på klimattoppmöte
(21 och 28 september 2019)
Flera medier, däribland SVT, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan, har publicerat en TT-intervju med Ludwig Bengtsson Sonesson, kommunikatör på Hållbarhetsforum, med anledning av hans resa till FN:s klimattoppmöte i New York. Ludwig reste dit som representant för Sveriges unga. Även Dagens Nyheter har intervjuat Ludwig Bengtsson Sonesson, liksom Sveriges Radio och Skånska Dagbladet.
TT-intervjun på aftonbladet.se
Intervju på dn.se
Lyssna på sverigesradio.se
Intervju på skd.se
Utsläppen är de största någonsin
(14 september 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats i Kristianstadsbladet om människans påverkan på klimatet.
Artikel på kristianstadsbladet.se
CEC ingår samarbete med Marint Centrum i Simrishamn
(12 september 2019)
Ystads Allehanda, Sveriges Radio P4 Kristianstad och Lokaltidningen har alla skrivit om det nya samarbetsavtal som slutits mellan Lunds universitet och Marint Centrum i Simrishamn. En gemensam forskning- och innovationsmiljö upprättas i Simrishamn. Arbetet kommer att koordineras av Maria Hansson, forskare på CEC.
Artikel på ystadsallehanda.se
Inslag på sverigesradio.se
Läs om samarbetsavtalet på Lunds universitets webbplats
Internationella studenter kollar in grönska, återbruk och sopsortering i Lund
(5 september 2019)
Sydsvenskan har intervjuat Johanna Alkan Olsson, forskare på CEC, om hennes och kollegan Helena Hansons kurs om hållbarhet och mänskliga rättigheter för stadsplanerare från Kenya, Indonesien och Turkiet.
Artikel på sydsvenskan.se
Tänk om vi skulle betala länder för att skydda viktig natur?
(30 augusti 2019, 13 september 2019)
Forskning & Framsteg har skrivit om Nils Drostes forskning kring hur rika länder skulle kunna betala fattigare länder för bevarande av biologisk mångfald och viktig natur, utan att lägga sig i andra länders självbestämmande. Även internationella sajter, som AlphaGalileo, Labroots, ScienceDaily och Innovation Toronto har uppmärksammat studien och den modell som Droste, forskare på CEC, menar ger bäst effekt.
Artikel på fof.se
Artikel på alphagalileo.org
Artikel på labroots.com
Artikel på sciencedaily.com
Artikel på innovationtoronto.com
Så påverkar bränderna i Amazonas klimatet
(23 augusti 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av bränderna i Amazonas regnskog.
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se
Små åkrar ger stor mångfald
(20 augusti 2019)
Forskning & Framsteg har intervjuat Yann Clogh, professor på CEC, om hans forskning om hur mindre åkerarealer gynnar den biologiska mångfalden.
Artikel på fof.se
EU:s förslag till ny jordbrukspolitik håller inte måttet
(16, 19 och 22 augusti 2019)
Dagmar Clough, ekolog, har intervjuats om forskning som hon gjorde under sin tid på CEC. Hon har ingått i ett internationellt forskarteam som analyserat EU:s förslag till ny gemensam jordbrukspolitik. Slutsatsen är att reformförslaget inte innebär några förbättringar för klimat eller miljö, snarare tvärtom, vilket bland annat ATL, Land Lantbruk, Dagens ETC, Sydsvenskan och Miljö & Utveckling rapporterat om.
Artikel på atl.nu
Artikel på landlantbruk.se
Artikel på etc.se
Artikel på sydsvenskan.se
Artikel på miljo-utveckling.se
1,5 eller 2 graders temperaturökning – vilken blir skillnaden?
(16 augusti 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Expressen om vilken betydelse det har för jordens framtid om den globala temperaturökningen blir 1,5 eller 2 grader.
Artikel på expressen.se
Matsäkerheten hotas om uppvärmningen inte stoppas
(8 augusti 2019)
"Restprodukter är alltid en väldigt positiv möjlighet att utnyttja." Med anledning av FN:s nya klimatrapport intervjuas Henrik Smith, professor och föreståndare vid CEC, i Sveriges Radio om att hänsyn måste tas till bevarandet av den biologiska mångfalden när klimatåtgärder genomförs.
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se
Jord- och skogsbruk i fokus i FN:s nya klimatrapport
(8 augusti 2019)
Markku Rummukainen, Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC och professor i klimatologi vid CEC, intervjuas om IPCC:s nya klimatrapport i flera olika medier, däribland SVT Nyheter, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Ny Teknik och Land Lantbruk. I rapporten betonas att jord- och skogsbruket måste ställa om och att en ökad vegetarisk och vegansk kost kan bidra till att nå klimatnålen.
Artikel och video på svt.se
Artikel på dn.se
Artikel och ljudinslag på sverigesradio.se
Artikel på nyteknik.se
Artikel på landlantbruk.se
Unikt försök med svensk humleodling
(6 augusti 2019)
Anna Persson, forskare på CEC, har intervjuats om svensk humleodling i P1 Morgon, Sveriges Radio. (Inslaget börjar cirka 02:41:00.)
Lyssna på sverigesradio.se
Ny forskning: Satsa på mindre åkrar
(6 augusti 2019)
SVT Nyheter Småland har intervjuat Yann Clough, professor på CEC, om hans forskning som visar att mindre åkerarealer gynnar biologisk mångfald och även är bättre för naturlig kontroll av skadegörare.
Artikel och video på svt.se
Så hjälper du vilda pollinatörer på rätt sätt
(5 augusti 2019)
Anna Persson, forskare på CEC, har intervjuats i Hallandsposten om hur man bäst hjälper pollinatörer om man vill bidra till biologisk mångfald.
Artikel på hallandsposten.se
Forskning i spåren av fjolårets torka
(2 augusti 2019)
Romain Carrié, forskare på CEC, berättar i Ystads Allehanda om sina undersökningar av vilka gårdar som bäst klarade fjolårets torka, konventionella eller ekologiska. Bland annat tittar han på jordens förmåga att behålla vatten på de olika gårdarna, något som varierar beroende på hur marken sköts och brukas.
Artikel på ystadsallehanda.se
Jordbrukare gynnas av biologisk mångfald
(1 augusti 2019)
Trelleborgs Allehanda har intervjuat Romain Carrié, forskare på CEC, om forskningsprojektet COST EXTREME och hur biologisk mångfald kan gynna lantbrukare i form av högre avkastning.
Artikel på trelleborgsallehanda.se
Hur mår jorden efter förra sommarens torka?
(31 juli 2019)
Romain Carrié, forskare på CEC, har intervjuats i Sydsvenskan och Landskrona-Posten om sina undersökningar av vilka jordbruk som bäst återhämtat sig – ekologiska eller konventionella – efter förra årets svåra torka.
Artikel på sydsvenskan.se
Mindre åkrar bra för den biologiska mångfalden
(30 och 31 juli 2019)
En rad olika medier, däribland ATL, Land Lantbruk, Lantbruksnytt, Jordbruksaktuellt, Vetenskapsradion och Sydsvenskan har citerat Yann Clough, professor i miljövetenskap på CEC, med anledning av en ny stor internationell studie som visar att mindre åkerarealer och en större variation av grödor ger en tydligt positiv effekt på den biologiska mångfalden i jordbrukslandskap.
Artikel på atl.nu
Artikel på landlantbruk.se
Artikel på lantbruksnytt.se
Artikel på ja.se
Artikel och ljudinslag på sverigesradio.se
Artikel på sydsvenskan.se
Äldreomsorgen behöver förbereda sig för ett nytt klimat
(29 juli 2019)
Trelleborgs Allehanda har intervjuat Love Frykman, nyutexaminerad från CEC, som skrivit sin masteruppsats om hur äldreomsorgen i Trelleborgs kommun klarade att hantera föra sommarens hetta.
Artikel på trelleborgsallehanda.se
Vi har allt som krävs för att begränsa uppvärmningen
(28 juli 2019)
Skaraborgs Allehanda har publicerat en lång intervju med Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, om den globala uppvärmningen och vad som krävs för att vända utvecklingen.
Artikel på sla.se
Så kan du enkelt bidra till den biologiska mångfalden
(26 juli 2019)
Dagens Nyheter har publicerat ett långt porträtt avAnna Persson, forskare på CEC, där hon bland annat intervjuas om hur man kan främja biologisk mångfald i den egna trädgården.
Artikel på dn.se
Dagens temperaturvariationer historiskt unika
(25 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Vetenskapsradion med anledning av en ny internationell studie som slår fast att den globala uppvärmning som sker nu saknar motstycke de senaste 2000 åren.
Artikel och ljudinslag på sverigesradio.se
Biologisk mångfald kartläggs
(5 och 23 juli 2019)
Georg Andersson, forskare på CEC, har intervjuats i SVT Jönköping om biologisk mångfald i odlingslandskap i skogsbygd och hur den kan påverkas av EU:s jordbrukspolitik.
Video på svt.se
Artikel och video om fältstudierna på svt.se
De undersöker möjliga effekter av EU:s jordbrukspolitik
(12 juli 2019)
Smålands-Tidningen (samt Smålands Dagblad, Vetlandaposten och Tranås tidning) har intervjuat Georg Andersson och Mark Brady, båda forskare på CEC, om projektet Farm2Forest och de fältarbeten som pågått under sommaren 2019 i Jönköpings län. Syftet är att studera hur höglandsnaturen i området kan påverkas av EU:s jordbrukspolitik.
Artikel på smt.se
Stockholm lika varmt som Budapest 2050
(11 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats av nyhetsbyrån TT angående en ny internationell forskningsrapport som visar hur klimatförändringarna kommer att påverka 520 större städer världen över. Ett flertal svenska medier, däribland Dagens Nyheter och Aftonbladet, har publicerat intervjun.
Artikel på dn.se
Artikel på aftonbladet.se
Stressade fåglar i städerna
(10 juli 2019)
Tidningen Syre har skrivit om hur Johan K Jensen, doktorand på CEC, undersöker hur fåglar i städer mår jämfört med fåglar på landsbygden och om forskningsprojektet Urban Birds.
Artikel på tidningsensyre.se
Hur påverkas vilda insekter av bikupor?
(9 juli 2019)
Henrik Smith, föreståndare på CEC och professor i zooekologi, har svarat på en fråga i Forskning & Framsteg om hur den vilda insektsfaunan påverkas av bikupor.
Läs fråga och svar på fof.se
Ny affisch med Skånes samtliga humlearter
(8 juli 2019)
Länsstyrelsen i Skåne har i samarbete med Lunds universitet tagit fram en affisch med Skånes samtliga humlearter. Anna Persson, forskare på CEC, har skrivit texter, Karin Johnsson på Biologiska museet har tagit fram humlearter från insektssamlingarna och Maj Persson, biolog och illustratör, har illustrerat.
Läs om affischen på Länsstyrelsens webbplats
”Hjälp bina på rätt sätt – satsa på blommor istället för bikupor”
(4 juli 2019)
Att abonnera på bikupor för honungsbin, vilket blivit en trend, är ett meningslöst sätt för företag och andra att försöka "rädda bina". Bättre är att satsa på fler områden med vildblommor om man göra något för vildbin och den biologiska mångfalden. Det skriver Anna Persson, forskare på CEC, Lina Herbertsson, forskare på CEC och Biologiska instutitionen, Maj Rundlöf, forskare på Biologiska institutionen, och Sandra Lindström, forskare på Hushållningssällskapet, på DN Debatt. Artikeln har citerats av en rad olika medier i Sverige.
Artikeln på dn.se
”Inlåsta” utsläpp äventyrar möjligheten att nå hållbarhetsmålen
(2 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Dagens Nyheter om hur befintlig och planerad utsläppsintensiv infrastruktur riskerar att stå i vägen för klimatmålen.
Artikel på dn.se
Dramatisk minskning av havsis på Antarktis
(2 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har i Dagens Nyheter kommenterat den stora minskningen av havsis på Antarktis som skett de senaste fyra åren.
Artikel på dn.se
Synen på geoengineering som lösning på klimatkrisen
(29 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC, har intervjuats av SVT Vetenskap om geoengineering som en möjlig lösning på den globala uppvärmningen och hur FN:s klimatpanel förhåller sig till detta.
Artikel och video på svt.se
Årets hållbarhetsmäktiga 2019
(26 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har utsetts till en av Sveriges 50 mest inflytelserika inom hållbarhetsområdet, enligt Aktuell Hållbarhet.
Artikel på aktuellhallbarhet.se
Malmös fåglar kan ha utvecklat ”kvitter-slang”
(21 juni 2019)
Johan K. Jensen, doktorand i miljövetenskap vid CEC, har intervjuats om sina forskarstudier på hur fåglarna mår och utvecklas i våra städer, i Sydsvenskan.
Artikel på sydsvenskan.se
Svårt att hitta sju sorters blommor till midsommar
(21 juni 2019)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor på CEC, och Helena Hansson, forskare vid CEC, har intervjuats i SVT Nyheter och Sveriges Radio P4 Kristianstad om att det blir allt svårare att hitta många olika sorters blommor i det vilda. En artikel i ämnet har fått stor spridning i bland annat sociala medier.
Artikel på svt.se
Ljudinslag på sverigesradio.se
Klimatforskarna ser lösningar på krisen – det har gått att ställa om förr
(20 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har tillsammans med Fredrik NG Andersson från Ekonomihögskolan och Johannes Stripple vid Statsvetenskapliga institutionen intervjuats i Sydsvenskan om behovet av strukturella åtgärder för kunna lösa klimatkrisen.
Artikel på sydsvenskan.se
Vilda bin gör gubbarna godare
(18 juni 2019)
Lina Herbertsson, forskare vid CEC, framhåller att fler vilda bin skulle göra att jordgubbarnas blommor skulle befruktas på fler olika sätt vilket skulle öka deras smak, i en intervju i Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Ljudinslag på sverigesradio.se.
Alla beslut som fattas måste vara förenliga med klimatmålen
(14 juni 2019)
I en artikel i Dagens Nyheter om Greta Thunberg och hennes kamp för klimatet har Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, intervjuats om klimatförändringarna.
Artikel på dn.se
Expressen TV om Världshavsdagen
(8 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Expressen TV med anledning av Världshavsdagen.
Video på expressen.se
Klimatspecial i Expressen om Världsmiljödagen
(5 juni 2019)
Erik Swietlicki, professor i kärnfysik vid CEC, uttalar sig om luftföroreningar i Sverige och globalt med anledning av Världsmiljödagen, i Expressen TV:s klimatspecial.
Video på expressen.se
Vi kan begränsa klimatförändringarna
(5 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats av Sveriges Radio Göteborg om klimatförändringarna och hur man kan begränsa dem med anledning av Havs- och vattenforum i Göteborg i juni.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Hur mår fåglarna i Malmös parker?
(23 maj 2019)
Johan K Jensen, doktorand i miljövetenskap på CEC, har intervjuats i P4 Radio Malmöhus morgonprogram om sin forskning om fåglar i städer och hur de mår. (Intervjun börjar 2 timmar och 38 minuter in och fortsätter cirka 2:45:00 respektive 2:51:00.)
Ljudinslag på sverigesradio.se
EU:s gårdsstöd behövs i skogsbygder
(22 maj 2019)
Mark Brady, forskare på CEC och utredare på AgriFood, har intervjuats i Ekot (Sveriges Radio P1) om EU:s gårdsstöd. Enligt Mark Brady vore ett riktat gårdsstöd att föredra, eftersom de skånska bönderna i slättlandskapet klarar sig bra utan bidrag. I områden där det är svårare att bedriva jordbruk behövs däremot stödet för att hålla landskapet öppet, säger han.
Artikel och ljudinslag på sverigesradio.se
Viktigt med medvetenhet om biologisk mångfald
(22 maj 2019)
Henrik Smith, föreståndare för CEC, har intervjuats i Ekot (Sveriges Radio P1) med anledning av Biologiska mångfaldens dag.
– Jag tror att det är väldigt viktigt att öka medvetenheten om både hotet mot den biologiska mångfalden och hur viktig biologisk mångfald är för vår existens, för att det är bara genom bred medvetenhet om detta som man kan få konsensus om de åtgärder som vi måste göra, säger han.
(Intervjun börjar 12 minuter in i sändningen.)
Ljudinslag på sverigesradio.se
Enkla tips för biologisk mångfald i den egna trädgården
(22 maj 2019)
Anna Persson, forskare på CEC, har intervjuats i P1 Morgon om hur man enkelt kan bidra till biologisk mångfald i den egna trädgården. Privata trädgårdar utgör upp till en tredjedel av våra städers och tätorters yta. Därför har det betydelse vad människor gör på sina tomter, säger Anna Persson.
Anna Persson har också intervjuats i samma ämne i artikeln "Trädgårdstips: Fem enkla sätt att bidra till biologisk mångfald" som publicerats på Lunds universitets nyhetssida, Lunds universitets Facebooksida och Twitter, samt i bland annat Land, Aktuell Hållbarhet, Miljömagasinet och Kurera.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Artikel: Trädgårdstips: Fem enkla sätt att bidra till biologisk mångfald
Artikel på land.se
Artikel på aktuellhallbarhet.se
Artikel på miljomagasinet.se
Artikel på kurera.se
Så kan köttproduktion påverka klimatet
(21 maj 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Sveriges Radio Östergötland om hur köttproduktion och djurhållning kan påverka klimatet. Inslaget börjar cirka 02:30 minuter in i programmet.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Klimatanpassning av städer behövs
(21 maj 2019)
Helena Hanson på CEC har intervjuats i programmet Morgon i P4 Radio Malmöhus om klimatanpassning av våra städer och hur man kan hjälpa pollinatörer i urban miljö. Dagens städer är inte anpassade efter den nederbörd som kan komma, men på olika ställen, bland annat i Augustenborg i Malmö, arbetar man med blågröna lösningar för att avhjälpa problemen. I Malmö finns också världens största insektshotell, bland annat för att hjälpa vilda bin som till exempel pollinerar fruktträd i stadens trädgårdar. Intervjun börjar 3 timmar och 14 minuter in i programmet.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Bidödande miljögift läcker från växthus
(17 maj 2019)
Lina Herbertsson har intervjuats i tidningen Syre om neonikotinoider som fortfarande är tillåtna i växthus. Läckage från växthusen gör att bin och humlor kan exponeras för giftet.
Artikel på tidningensyre.se
Utställning om fossilåldern i Almedalen
(15 maj 2019)
Ludwig Bengtsson Sonesson, kommunikatör och projektledare vid CEC, ställer ut utställningen Carbon Ruins på Hållbarhetsarenan under Almedalsveckan i Visby, vilket omnämns i Miljö & Utveckling.
Artikel på miljo-utveckling.se
Hur du röstar i EU-valet har betydelse för klimatet
(12 maj 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har skrivit en debattartikel i Sydsvenskan om hur EU-parlamentets sammansättning påverkar den förda klimatpolitiken. Medförfattare är Roger Hildingsson, statsvetare och forskare i klimatpolitik vid Lunds universitet.
Debattartikel på sydsvenskan.se
EU-rösterna avgör ambitionsnivån för klimatarbetet
(7 maj 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats av Forskning.se om hur valet till EU-parlamentet påverkar den klimatpolitik som bedrivs i Europa.
Artikel på forskning.se
Vad ska vi göra för att rädda den biologiska mångfalden?
(6 maj 2019)
Johan Ekroos på CEC har kommenterat FN:s IBPES-rapport i finländsk radio.
Ljudinslag på yle.fi
”Kris i naturen – vår existens har blivit sårbar”
(6 maj 2019)
CEC:s föreståndare Henrik Smith är en av flera medförfattare till en debattartikel i Svenska Dagbladet med anledning av FN:s rapport om biologisk mångfald. I artikeln föreslås ett flertal konkreta åtgärdet för att vända utvecklingen med att fler utrotningshotade arter.
Debattartikel på svd.se
FN:s rapport om biologisk mångfald
(6 maj 2019)
Henrik Smith, professor och föreståndare på CEC, har intervjuats i Ekot (Sveriges Radio P1) med anledning av rapporten från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IBPES.
Ljudinslag på sverigesradio.se
Sverige kan leda en revolution inom jordbruket
(5 maj 2019)
Yann Clough, professor på CEC, har tillsammans med forskarkollegor från Lunds universitet och andra lärosäten skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet om hur man genom forskning och utveckling av perenna livsmedelsgrödor kan få till en klimatrevolution inom jordbruket.
Debattartikel på svd.se
Ludwig Bengtsson Sonesson till FN-konferensen COP25
(25 april 2019)
Ludwig Bengtsson Sonesson på CEC/Hållbarhetsforum kommer att representera den svenska ungdomsrörelsen under FN-konferensen COP25 som äger rum 3–12 december i Santiago, Chile. Om detta och sina mål har han intervjuats i Sveriges Radio Malmöhus samt Lokaltidningen Lund.
Så påverkar EU:s jordbruksstöd
(16 april 2019)
Mark Brady, forskare på CEC och utredare på AgriFood, har intervjuats i Rapport och SVT:s regionala sändningar om vilka effekter EU:s jordbruksstöd får på jordbruksnäringen. I Skåne, med sitt slättlandskap, skulle stödet egentligen inte behövas, menar han.
Artikel och video på svt.se
Massdöd bland insekter
(11 april 2019)
– Vi måste hantera minskningen av de viktiga livsmiljöerna, säger Lina Herbertsson, som forskar om pollinerande insekter vid CEC i en artikel i tidningen Forskning & Framsteg.
Artikel på fof.se
Konstens betydelse i vår stadsmiljö
(11 april 2019)
CEC:s Johanna Alkan Olsson talade om konstens betydelse i stadsmiljön när utställningen "Skuggor och viskningar" invigdes i Botaniska trädgården i Lund under Hållbarhetsveckan. Flera medier uppmärksammade utställningen, däribland Sydsvenska Dagbladet.
Artikel på sydsvenskan.se
Snabbkurs: Fem forskare om klimatförändringarnas orsaker
(10 april 2019)
Markku Rummukainen, professor vid CEC, och Maria von Post, forskare vid CEC, har bidragit med underlag till en snabbkurs om klimatförändringarna som publicerats på Lunds universitets webbplats och Facebooksida.
Snabbkurs om klimatförändringarna
Behovet av en klimatomställning
(30 mars 2019)
CEC:s föreståndare Henrik Smith och Markku Rummukainen, professor vid CEC, har tillsammans med andra kollegor vid Lunds universitet skrivit en debattartikel på SVT Opinion om att det är både nödvändigt och möjligt att göra en klimatomställning.
Debattartikel på svt.se
Pollinerande insekters övervintringsplatser
(25 mars 2019)
Pollinerande insekter hotas av matbrist, av gifter, av klimatförändring och därför att de miljöer där insekter kan söka skydd och övervintra försvinner i allt större utsträckning. Sara Sällström från Vetandets värld träffade CECs Lina Herbertsson och Johan Ekroos i Dalby Söderskog, en miljö där pollinerande insekter både kan hitta mat och boplatser.
Lyssna på sverigesradio.se
Skolstrejk Global Strike for Future
(15 mars 2019)
CEC:s föreståndare Henrik Smith har skrivit på en debattartikel på DN Debatt med anledning av skolstrejken Global Strike for Future. "I dag gör samhället varken tillräckligt för att minska påverkan på klimat och ekosystem, eller för att förbereda oss för konsekvenser av denna brist på agerande" står det bland annat i artikeln.
Debattartikel på dn.se
Debatt om Statens servicecenter
(12 mars 2019)
CEC:s föreståndare Henrik Smith har skrivit på en replik på SvD Debatt om Statens servicecenter och effekten av att Statens servicecenter administrerar lönehantering åt andra statliga myndigheter.
Läs repliken på svd.se
Framtidens klimat är redan på gång
(28 februari 2019)
Markku Rummukainen skriver i en klimatkrönika i Hallandsposten att: "Effekter av klimatförändringarna blir allt mer synliga, men även klimatåtgärders avtryck sprider sig, tillika medvetenheten i breda kretsar."
Krönika på hallandsposten.se
Ny forskning om extremväder, ekologiska odlingsmetoder och humlor
(19 februari 2019)
– Nu ska vi ta reda på om humlesamhällen på ekologiska gårdar har större motståndskraft mot extremväder jämfört med humlesamhällen på konventionella gårdar, berättar CEC:s Johan Ekroos för forskning.se
Artikel på forskning.se
Värdet av betesmarker
(17 februari 2019)
Katarina Hedlund och Henrik Smith är medförfattare till en debattartikel i Svenska Dagbladet om betesmarker där de skriver att ambitionen att minska köttkonsumtionen är lovvärd, men riskerar att slå hårt mot den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Om våra naturbetesmarker försvinner kan vi inte leva upp till FN:s internationella hållbarhetsmål och våra egna svenska miljömål som vi förbundit oss att jobba med.
Debattartikel på svd.se
Dispens att fortsätta använda neonikotinoider
(7 februari 2019)
Maj Rundlöw har kommenterat Kemikalieinspektionens nöddispens till sockerbetsodlare att så fröer som behandlats med ett bekämpningsmedel som EU förbjudit.
– Det är helt klart så, att om man använder frön som är betat med en av de tre nu förbjudna neonikotinoiderna så kan de definitivt stanna kvar i marken. De kan läcka till närliggande miljöer och tas upp av andra blommande växter och exponeras för insekter, säger Maj Rundlöf.
Artikel och ljudinslag på sverigesradio.se