Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEC i media 2023

Ett axplock av artiklar och andra inslag i medier där forskare och andra knutna till Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) har medverkat på senare tid.

Kortare vinter och grönare jul att vänta i framtiden

(30 december 2023)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats i många medier om framtidens vinterväder. ”Man får utgå från att ju större den globala klimatförändringen blir över tid desto kortare och sällsyntare blir det med snövintrar. I norra Sverige kommer vintern komma, men kanske inte vara lika länge som i dag. Söderut och längst västkusten kommer vintern allt oftare bli väldigt kort och snön kan helt utebli. Kanske blir det inte ens någon vinter, meteorologiskt sett. Men hur snabbt det här går beror på den globala takten”, säger Markku. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Nynäshamns-Posten, Smålands Dagblad och Ljusnan.
Kortare jul och mindre vit jul att vänta i framtiden - ljusnan.se

Förra årets klimathändelser

(27 december 2023)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om 2023 års väder, klimat och klimatrelaterade händelser.
Experter: Saknas skarpa förslag i klimatplanen - sr.se

Kommentar om regeringens handlingsplan för klimatet

(21 december 2023)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats i många medier om positiva och negativa aspekter i regeringens klimathandlingsplan. Markku säger bland annat att det hade varit lättare att ta till sig handlingsplanen om regeringen hade jämfört de samlade åtgärderna med de mål som finns för utsläppsminskningar på kort och lång sikt. Läs intervjun i Ny Teknik, Göteborgs-Posten, Nordvästra Skånes Tidningar och Hallands Nyheter.
Regeringens handlingsplan för klimatet: kärnkraft viktigaste delen - nyteknik.se
Esperter: Saknas skarpa förslag i klimatplanen - hn.se

Globalt klimatavtal med förnybar energi

(13 december 2023)
Ett omfattande avtal har förhandlats fram under klimattoppmötet COP28 i Dubai. Avtalet, som innebär en tredubbling av förnybar energi och omställning från fossila bränslen, slutfördes på övertid på onsdagen.
Professor Markku Rummukainen på CEC deltog digitalt och kommenterade besluten.
Han var också intervjuad i Forskning & Framsteg inför COP28.
Global klimatöverenskommelse med förnybar energi och omställning från fossila bränslen - cec.lu.se
Upp till bevis för klimatmötets ordförandeland - fof.se

Svampen som dammsuger plast

(16 november 2023)
Micaela Mafra Endara och Edith Hammer på CEC fick besök av en journalist från SVT för att berätta om upptäckten att svampen Coprinopsis cinerea kan suga upp bitar av mikroplast. Oväntad upptäckt på Lunds universitet – här är svampen som dammsuger plast – svt.se

Flyttar till polerna när klimatet blir varmare

I en artikel i Göteborgs Posten diskuteras konsekvenserna av en jord som blir tre grader varmare än de förindustriella nivåerna. Professor Markku Rummukainen en av de citerade klimatforskarna.
Flyttlass till polerna när klimatet blir varmare - gp.se

Kommuner saknar motiv för att bevara åkermark

(1 november 2023)
Mark Brady, forskare vid AgriFood och CEC, är en av författarna bakom en ny studie (Building on arable land - a threat to future food security?), och han har citerats i flera svenska medier angående värdet av svensk åkermark.
Värdet av livsmedelsförsörjning beaktas inte fullt ut - orebronyheter.com
Kommuner räknar fel vid exploatering - lantbruksnytt.se

"Om det blir bättre eller sämre är svårt att säga"

(18 oktober 2023)
Regeringens utredare John Hassler föreslår förändringar i miljö- och klimatpolitiken. Professor Markku Rummukainen kommenterar förslagen.
Klimatprofessorn: "Om det blir bättre eller sämre är svårt att säga" - sydsvenskan.se

Barn i storstäder som bor nära grönska mår bättre

(10 och 13 oktober 2023)
Johan Kjellberg Jensens forskning är uppmärksammad av bland annat Aftonbladet och Forskning.se. Artiklarna handlar om att stadsboende barn med grönska i närheten uppger ett högre välmående än andra och att småkryp i staden tycks föredra inhemska träd. 
Stadsbarn som bor nära grönska tycks må bättre – forskning.se
Barn i storstäder som bor nära grönska mår bättre – Aftonbladet.se

Så skyddar du huset mot klimatförändringar

(10 oktober 2023)
Mögelskador, spruckna väggar och sönderregnade tak är några av sakerna som kan drabba våra hus i spåren av klimatförändringarna. Johanna Alkan Olsson tipsar i SVT om hur man kan skydda sitt boende.
Så kan ditt hus skadas av klimatförändringar – och så kan du skydda dig - svt.se

Marint centrum uppmärksammat i Sveriges Natur

(10 oktober 2023)
Tidskriften Sveriges Natur har gjort ett reportage om Marint centrum i Simrishamn. Det handlar om arbetet med att placera ut konstgjorda rev i Östersjön i ett försök att gynna torskbestånden där. 
Konstgjorda rev ska rädda torsken - sverigesnatur.org

Varför naturen behövs - även i Lund

(2 oktober 2023)
Johan Kjellberg Jensen guidar Sydsvenskans läsare till den urbana naturen i Lund.
Därför behövs natur - även i Lund - Sydsvenskan

Fyra saker Malmö gör för klimatet

(1 oktober 2023)
Sydsvenskan rapporterar att Malmö är en av 100 europeiska städer som ska gå i bräschen för att uppnå klimatneutralitet till 2030. Martijn van Praagh är en av forskarna som ger sin syn på fyra åtgärder som staden investerar i för att uppfylla sitt uppdrag.
Lista: Fyra saker Malmö stad gör för klimatet - som faktiskt funkar

Dammsugareffekt hos svampar kan hålla nanoplastpartiklar borta

(27 september 2023)
Små plastpartiklar i naturen skadar organismer som lever i jorden. Men svampar verkar ha förmågan att städa upp sin miljö och mildra effekterna av plast. Micaela Mafla Endara, Edith Hammer och Viktoriia Meklesh är tre av författarna bakom en ny studie som uppmärksammats av forskning.se:
Svampar städar bland skadlig plast i naturen - | forskning.se

Golfströmmens framtid

(20 september 2023)
Professor Markku Rummukainen har besvarat en läsarfråga i Forsking & Framsteg om vad som kommer att ske med Golfströmmen när klimatförändringar leder till höjda temperaturer i världen.
Kommer Golfströmmen kollapsa? – fof.se

Markku Rummukainen kommenterar planetens tillstånd

(15 september 2023)
Sex av de nio system som upprätthåller jordens stabilitet befinner sig i kritiskt tillstånd, enligt en ny studie som presenteras av Johan Rockström vid Potsdam Institute for Climate Impact Research  i spetsen. Studien och dess användbarhet kommenteras av professor Markku Rummukainen i Dagens Nyheter och Sveriges radio.
Gränserna för vad livet på jorden tål – sverigesradio.se
Forskare slår larm: Sex av nio planetära gränser överskrids – dn.se

Johan Kjellberg Jensen intervjuad om sin avhandling

(11 september 2023)
Doktoranden Johan Kjellberg Jensen är intervjuad i en artikel på Lunds universitets webbplats med anledning av sin avhandling som belyser samspelet mellan växter, djur och människor i urbana miljöer.
Staden – vårt viktigaste ekosystem? – lu.se

Klimatpodd från SMHI

(23 augusti 2023)
Professorerna Henrik Smith och Markku Rummukainen medverkar i en SMHI-podcast om den dubbla krisen med förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar.
Klimatforskarna avsnitt 19 - smhi.se

Lektor i intervju om extremregn

(9 augusti 2023)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om extrema regnoväder, klimatförändringar och vikten av att klimatanpassa infrastruktur och samhällen. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, Sveriges Radio och Folkbladet Västerbotten.
Forskaren: Mer extremregn i takt med klimatförändringarna - svt.se
Beror ovädret Hans på klimatförändringar? - sr.se

Trenden för Sveriges miljöutbildningar

(8 september 2023)
Trenden för Sveriges miljöutbildningar har varit oförändrad eller negativ under flera år. "Det finns ett engagemang för miljön, men få vill arbeta med den", säger forskaren Johanna Alkan Olsson i en intervju i Aktuell Hållbarhet.
Dalande intresse för miljöutbildningar: "Förstår inte nyttan de kan göra" - aktuellhallbarhet.se

Koloniområden är viktiga för den biologiska mångfalden

(6 augusti 2023)
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om kolonilotternas betydelse för den biologiska mångfalden. Persson säger att de tillför mycket variation och gör att olika arter kan hitta sin nisch.
Kolonilotter oas för människor - och pollinatörer - sydsvenskan.se 

Ny studie: Golfströmmen kan kollapsa inom 30–40 år

(26 juli 2023)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap samt Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats i många medier om en ny studie som visar att havsströmmar i norra Atlanten, inklusive Golfströmmen, kan komma att kollapsa runt år 2060. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Svenska Dagbladet och Expressen.
Forskare varnar för kollaps av Golfströmmen (Nyhetsbyrån TT) - svd.se
Golfströmmen kan kollapsa inom två år (Nyhetsbyrån TT) - expressen.se

Saknas fullgod lösning efter G20-möte om klimatet 

(23 juli 2023)
Professor Markku Rummukainen kommenterar i Svenska Dagbladet ett klimatmöte med G20-länderna där ordet kol inte finns med i slutdokumentet.
Trots klimatkris: G20 nämner inte ordet "kol" - svd.se

Kommenterar sommarens extremvärme

(18 juli 2023)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, kommenterar i Svenska Dagbladet den pågående extremvärmen och att de globala utsläppen fortsätter att öka.
Experter om extremvärmen: Kommer bli värre - svd.se

Klimatexpert chattade med Expressens läsare

(14 juli 2023)
Varför är det rekordhetta i Sydeuropa och vad händer när polarisen smälter? Professor Markku Rummukainen svarade på en stor mängd frågor om klimat och väder från Expressens läsare.
Chatta med väderexperten - expressen.se 

Svenska skogen lagrar mindre kol än tidigare

(22 juni 2023)
Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats i en artikel om avsaknaden av politiska direktiv för att bibehålla eller öka skogens kolinlagring. ”Efter flera årtionden av stabila siffror har de svenska kolinlagringskurvorna vänt nedåt. Liksom i Finland ser vi en tillväxtminskning, samtidigt som industrins råvaruefterfrågan gjort att avverkningen ökat. Det är ett stort frågetecken vart vi är på väg nu”, säger Rummukainen i en intervju i tidningen Land Lantbruk.

Humlehund letar bon längs skånska vägkanter

(25 juni 2023)
Doktoranden Sofia Blomqvist och hunden Humla har i sommar letat humlebon längs skånska vägkanter. Kartläggningen ska öka förståelsen för vilka ställen som har bra förutsättningar för olika humlearter. Humlehunden väckte uppmärksamhet i flera medier, bland annat i Dagens Nyheter och Sveriges radio.
Här söker hundarna humlebon längs de skånska vägarna - dn.se
Humlehundar kartlägger humlor längst Skånes vägkanter - se.se

Inhemska träd är bättre för urbana småfåglar

(18 juni 2023)
Johan Kjellberg Jensen, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats med anledning av att det i svenska städer planteras mer värme- och torktåliga träd från sydligare delar av världen. Detta kan på sikt innebära färre småfåglar i städerna då exempelvis talgoxar och blåmesar föredrar att häcka i inhemska träd.  
Se intervjun i SVT Nyheter

Så kan du gynna pollinerande insekter i trädgården

(15 juni 2023)
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om hur man kan gynna bin och andra pollinerande insekter i sin trädgård. Persson tipsar bland annat om att ta bort en del av gräsmattan och så in vildängsblommor. Artikeln är publicerad i Allers Trädgård (publicerad i tryckt version).

Hyltemossa i TV-reportage om torka och koldioxidupptag

(15 juni 2023)
Sveriges Television, SVT, har besökt ICOS forskningsinfrastruktur Hyltemossa i norra Skåne med anledning av torkans påverkan på skogens koldioxidupptag. Medarbetarna Anders Lindroth och Tobias Biermann medverkar i programmet.
Torkan minskar skogens koldioxidupptag - forskare följer utvecklingen i Hyltemossa - svt.se

Nytt fältlaboratorium på Marint centrum

(14 juni 2023)
Lunds universitet stärker sin marinbiologiska profil med ett nytt, modernt fältlaboratorium vid Marint centrum i Simrishamn. Fältlabbet invigdes på tisdagen och nyheten om fältlabbet uppmärksammades av Ystads Allehanda, Sveriges Radio, Lunds universitets tidning och i ett pressmeddelande där Maria Hansson från CEC citerades.
Starkare marin profil med nytt fältlabb i Simrishamn - cec.lu.se 
Nytt labb ska förbättra möjligheterna till forskning - sr.se
"Gullig" drönare i fokus när Marint centrum visade labbet - ystadsallehanda.se

Svåra konsekvenser av dammkollaps

(8 juni 2023)
Johanna Alkan Olsson har i en artikel för TT tillfrågats om dammkollapsen i Ukraina och de eventuella konsekvenserna för djur och natur.
Expert: Katastrof för ekosystemoch människor - (TT Nyhetsbyrån) svd.se

Vår konsumtion är många gånger större än vad jorden klarar av

(28 maj 2023)
Konsumtionens klimatskuld växer och dess utsläpp är nu mångdubbelt större än vad jorden långsiktigt tål. Carl Dalhammar, funktionsansvarig på CEC, är en av de forskare som intervjuas av Sveriges Radio Klotet om vad som krävs för att gemene man ska ändra sina vanor och beteenden, enligt forskning.
Konsumtionens klimatskuld - vår livsstil kräver jordklot som vi inte har 25 maj 2023 - Vetenskapsradion Klotet | Sveriges Radio

"Samling i världsklass gömd i källare"

(20 maj 2023)
Skånska Dagbladet har gjort ett reportage om Biologiska museet och insektssamlingen vid Lunds universitet - den mest omfattande samlingen i Sverige. Reportern har intervjuat Jadranka Rota om hennes arbete och de vackra och värdefulla skatterna i Ekologihusets källare.
Samling i världsklass göms i källare - Skånska Dagbladet (skd.se)

Risk att 1,5 grader kan överskridas inom fem år

(17 maj 2023)
Professor Markku Rummukainen har intervjuats av nyhetsbyrån TT om den ökande sannolikheten för att 1,5 graders uppvärmning tillfälligt kommer att överskridas under de kommande fem åren. Intervjun har publicerats i olika medier.
FN: 1,5 grader kan passeras inom fem år | SvD
FN: Stor risk att 1,5 grader kan passeras inom fem år (nyteknik.se)
WMO: Troligt med 1,5 graders uppvärmning inom fem år - Syre (tidningensyre.se)

"Det finns inga som helst bevis för att vindkraft är en betydande källa till PFAS-utsläpp"

(29 april 2023)
Forskaren Johanna Alkan Olsson intervjuades i Kristianstadsbladet på temat vindkraft och risken för PFAS-utsläpp.
Frågor kring gips och vindkraft oroar: "Framtida hot mot allas hälsa" (kristianstadsbladet.se)

Atmosfären har inte varit så här full av koldioxid på minst 2 miljoner år

(21 april 2023)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, intervjuades i Sydsvenskan och i Dagens Nyheter om nya mätningar som visar rekordhöga halter av koldioxid i atmosfären.
Nytt rekord för koldioxid i atmosfären - trots forskarnas varningar - Sydsvenskan
Ny rekordhög koldioxidnivå uppmätt - högsta på två miljoner år - DN.SE

"Vilseledande om IPCC och kunskapsläget"

(20 april 2023)
Professor Markku Rummukainen har skrivit ett svar på en debattartikel i Aktuell Hållbarhet som anklagar IPCC för att inte inkludera befolkningstillväxten som en faktor för klimatförändringar i sin syntesrapport.
Replik: "Missvisande om IPCC och kunskapsläget" - Aktuell Hållbarhet (aktuellhallbarhet.se)

"Skapa gröna och vilda trädgårdar"

(20 april 2023)
Tidningen Förvaltarforum citerar Anna Persson och andra forskare och landskapsarkitekter som i DN Debatt skriver om värdet av att låta gräsmattor växa och blomma. "En grön trädgård, rik på växtlighet, har en mycket större förmåga att hantera både skyfall och ge skugga under värmeböljor."
Tänk om! Skapa gröna och vilda gårdar - för klimatet - Förvaltarforum (forvaltarforum.se)

Därför blir det allt svårare att hålla Parisavtalet

Professor Markku Rummukainen intervjuades i Göteborgs-Posten om varför det blir allt svårare att nå 1,5-gradersmålet och vad vi kan göra för att påverka framtiden i positiv riktning.
Fem punkter: Därför blir det allt svårare att hålla Parisavtalet. | GP

"Dags att överge normen om den välklippta gräsmattan"

(15 april 2023)
I en tid av artutrotning och klimatförändringar bör vi överge den välklippta gräsmattan och låta trädgårdarna växa vildare, skriver Anna Persson och andra forskare och landskapsarkitekter på DN Debatt.
"Låt gräsklipparen stå - för naturens skull" - DN.SE

Upprop från forskare: Utsläppen måste minska nu

(13 april 2023)
531 forskare, varav ett antal från CEC och CEC:s miljöer, har skrivit under en debattartikel i Aftonbladet som uppmanar regeringen att agera mer och snabbare i klimatfrågan.
531 forskare: Utsläppen måste minska nu, regeringen (aftonbladet.se)

"Ekologisk kompensation skulle kunna användas oftare för att bromsa förlusten av vilda djur och växter i Sverige."

(12 april 2023)
Tidningen ETC har skrivit om en ny rapport om ekologisk kompensation (från Naturvårdsverket), med forskaren Johanna Alkan Olsson som medförfattare.
Forskare: Skärp reglerna om ekologisk kompensation | Dagens ETC 

Hur världens länder kan höja sina ambitioner när det gäller klimatåtgärder

(20 mars 2023)
Professor Markku Rummukainen har intervjuats om den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), som föreslår flera lösningar för att begränsa den globala uppvärmningen.
Så reagerar klimatexperter på IPCC:s syntesrapport - DN.SE

Svenska träd är bättre för småfåglar i stadsområden

(26 mars 2023)
Doktoranden Johan Kjellberg Jensen har intervjuats om en studie som visar att småfåglar som blåmesar och havstulpaner undviker att häcka i stadsmiljöer där det finns många främmande träd.
Exotiska träd - potentiellt hot mot fågelkvittret i städerna | SVT Nyheter
Trädens superkrafter | SVT Play (51:55 minuter in i programmet)

Markku Rummukainen intervjuas om IPCC:s klimatrapport

(20 mars 2023)
I måndags publicerade IPCC sin syntesrapport och professor Markku Rummukainen, som också är Sveriges kontaktperson för IPCC, intervjuades i många medier. Några exempel:
Markku Rummukainen om nya IPCC-rapporten: "Åtgärder i närtid är avgörande" - lu.se
Press på regeringen efter kraftfulla IPCC-rapporter - dn.se
FN:s klimatpanel: Ohållbar livsstil värmer planeten - svt.se
Klimatlarmet: Agera nu för att undvika katastrof (TT Nyhetsbyrån) - svd.se
FN:s nya klimatrapport - utsläppen behöver halveras till 2030 - sr.se
"Klimatarbete behöver inte vara dyrt" - fof.se

Brist på uppgifter från Arktis

(16 mars 2023)
Markku Rummukainen kommenterar bristen på data från Arktis som påverkar IPCC:s klimatmodeller, något som forskare vid Göteborgs universitet uppmärksammat.
Brist på data från Arktis försvagar klimatmodellerna - fof.se

Trädgårdsväxter påverkar den biologiska mångfalden och kolinlagringen

(10 mars 2023)
Hur du sköter din trädgård kan få stora miljöeffekter, säger Katarina Hedlund i tidningen Skaraborgsbygden. Artikeln handlar om hur kolinlagring och biologisk mångfald påverkas av hur husägare väljer att utforma sina trädgårdar.
Mycket växter helt rätt i tiden - skaraborgsbygden.se

Forskning om humledrottningar väcker uppmärksamhet

(4 mars 2023)
Forskning om humledrottningarnas tidigare flygtider har fått stor uppmärksamhet i media. Forskarna Maria Blasi Romero, Romain Carrié och Anna Persson citeras i artiklar som bland annat TT Nyhetsbyrån distribuerat. Även den internationella pressen har uppmärksammat forskningen. Några exempel nedan.
Varmare klimat hotar sjusovande humlor (TT Nyhetsbyrån) – svd.se
Humlor flyger allt tidigare – extrakt.se
Climate change causes bumblebee queens perform first wing beat of spring early – natureworldnews.com
Queen bumblebees are emerging too early from hibernation – earth.com
Le debut du printemps est bon pour les plantes, mauvais pour les abeilles: études – news24.fr

Markku Rummukainen intervjuas om klimatkrisen

(28 februari 2023)
I ett frågeformulär som skickats till Dagens Nyheter har forskare uttryckt sin oro över att miljö- och klimatvetenskapen ignoreras eller ifrågasätts. Markku Rummukainen kommenterar uttalanden från riksdagsledamoten Elsa Widding (SD).
Elsa Widding (SD) om kritiken från klimatforskarna: "Helt sjukt" - dn.se

Naturbaserade lösningar i Norden

(16 februari 2023)
Forskarna Helena Hanson och Johanna Alkan Olsson har medverkat i en ny rapport från Nordiska ministerrådet om naturbaserade lösningar i Norden. Dagens Fastigheter har publicerat intervjun med dem och vilka åtgärder som behöver komma på plats för att skala upp arbetet på nordisk nivå.
Naturbaserade lösningar för miljö- och samhällsutmaningar – dagensfastigheter.se

"Vi måste prioritera naturen även om det finns andra motstridiga intressen"

(8 februari 2023)
Maria Blasi Romero tog med sig sin drivkraft och sitt engagemang till FN:s konferens om biologisk mångfald, COP15, i Montreal. Maria intervjuas för Mission is Possible, ett initiativ från Lunds universitet om hur våra strategiska forskningsområden (BECC och MERGE är två av dem) skapar nytta för samhället.
Unga forskare vill gärna påverka beslutsfattare om biologisk mångfald - lu.se

Insekter lockar stadsfåglar till svenska träd

(6 februari 2023)
Doktoranden Johan Kjellberg Jensens långtidsstudie över småfåglar som föredrar svenska träd framför icke-inhemska fick stort genomslag. Den plockades upp av TT Nyhetsbyrån och spreds i många tidningar i landet. Forskningsresultaten gestaltades också som en dikt.
Insekter lockar stadsfåglar till svenska träd (TT News Agency) – corren.se
Insekter lockar stadsfåglar till svenska träd (TT News Agency) – svd.se
Exotiska träd försvårar för stadslevande fåglar – natursidan.se
Exotic Dangers in the Urban Forest – scienceblog.com

Bivänliga trädgårdar hjälper pollinatörer

(26 januari 2023)
Forskaren Anna Perssons utvärdering av Naturskyddsföreningens kampanj Rädda Bina visar att det privatpersoner gör i sina trädgårdar kan bidra positivt till den biologiska mångfalden. Nyheten plockades upp av flera medier. 
Positivt resultat för Naturskyddsföreningens bikampanj – aktuellhallbarhet.se
Ny studie: Insatser i trädgården gör skillnad – natursidan.se
Bivänliga trädgårdar hjälper pollinatörer – extrakt.se
Många blommor små – lokala trädgårdsinitiativ hjälper bina – lundagard.se

Presskontakter

Kommunikationsansvarig

Anna Maria Erling, press- och kommunikationsansvarig.
Mobil: +46 70 574 89 97
E-post: anna_maria [dot] erling [at] cec [dot] lu [dot] se (anna_maria[dot]erling[at]cec[dot]lu[dot]se)

Kommunikatör

Therese Ek
Mobil: +46 70 322 62 86
E-post: therese [dot] ek [at] cec [dot] lu [dot] se (therese[dot]ek[at]cec[dot]lu[dot]se)

Kommunikatör 

Sara Håkansson
Mobil: +46 76 125 76 13
E-post: sara [dot] hakansson [at] cec [dot] lu [dot] se (sara[dot]hakansson[at]cec[dot]lu[dot]se)