Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kemiska miljörisker och ekotoxikologi, 60 hp

1-årig magisterexamen i Miljövetenskap, Naturvetenskaplig inriktning

Inriktningen mot kemiska miljörisker och ekotoxikologi passar dig som vill lära dig mer om kemiskt betingade miljörisker och dess konsekvenser för människor och djur.

Här studeras vad som sker när ämnen av olika anledningar släpps ut i naturen. Du får lära dig mer ämnens kemi, ursprung, spridningsvägar, nedbrytning, anrikning, utsöndring och effekter på organismer och miljön. En lämplig inriktning för dig som både vill arbeta med förebyggande åtgärder och med existerande miljöproblem.

Utbildningen tar upp metoder och tekniker som används för analys av olika föreningar i mark, vatten och luft samt metoder för att bestämma deras miljöfarlighet. Du studerar även hur olika föroreningar sprider sig i naturen och anrikas i levande organismer.

Examensarbetet som du skriver på vårterminen kan göras i nära samarbete med ett företag, en miljöförvaltning eller en myndighet. Det ger dig möjlighet att skaffa ett professionellt kontaktnät vilket ger goda förutsättningar att hitta ett bra arbete.

Magistern är inte sökbar som ett program utan du få antingen söka den motsvarande mastern eller söka de ingående kurserna som fristående. Kontakta studievägledaren för mer information om du är intresserad.

Studiegång magister 60 hp

För att kunna ta ut en magisterexamen läser du tre fördjupningskurser och gör ett mindre examensarbete på 15 hp. 

HT1: Miljövetenskap – analys och metodik (MVEN13), 15 hp

HT2: Ekotoxikologi (BIOR41), 15 hp – lu.se

VT1: Tillämpad ekotoxikologi (BIOR52), 15 hp – lu.se

VT2: Examensarbete 15 hp

Läs tidigare examensarbeten för inspiration

I LUP (Lunds universitets publikationsdatabas) kan du läsa examensarbeten som skrivits av tidigare studenter.

LUP student papers magister – lub.lu.se 

Arbetsmarknad och karriär

Det här är en utbildning som speciellt riktar sig till dig som vill arbeta med t.ex. miljöövervakning och riskhantering inom företag eller myndigheter. Inriktningen ger också en god bas för forskarutbildning inom området.

Många som har läst inriktningen arbetar idag som miljöskyddshandläggare, miljökonsulter inom förorenad mark eller som miljöskyddsinspektörer.

Tidigare studenter berättar om utbildningarna

 

 

Behörighet

Se Lunds universitets centrala webbplats

Examen

Naturvetenskaplig magisterexamen i miljövetenskap 

Information om programmet

Omfattning: 60 hp

Studietakt: Dagtid, 100 %

Utbildningen startar: Hösttermin

Anmäl dig på antagnig.se

Studievägledare

Helena Hanson
studieadministration [at] cec [dot] lu [dot] se (studieadministration[at]cec[dot]lu[dot]se)
0721-440166

Träffas måndagar 12.30 - 14.00 i rum E120, entréplan Ekologihuset