Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livsmedelssäkerhet, logistik & spårbarhet

Livsmedelssäkerhet, logistik & spårbarhet är en del av det tematiska samverkansinitiativet LU Food Faculty.

Våra matvanor förändras snabbt och vi förväntar oss att ha tillgång till ett brett utbud av råvaror och livsmedel från hela världen oavsett säsong. Detta innebär att moderna livsmedelsproduktionskedjor har utvecklats till globala komplexa system med nya utmaningar för livsmedelssäkerheten. Långa, komplexa och inte alltid spårbara kedjor ökar risken för att råvaror och produkter kontamineras av både kända och nya typer av livsmedelsburna patogener.

Nya och förändrade produktionsmönster, processer, tillagningsmetoder och förpackningar innebär också att miljön i och runt ett livsmedel förändras. Detta kan påverka tillväxten av patogener och deras förmåga att orsaka sjukdom, och måste därför studeras noggrant när nya metoder eller material utvecklas.

I Sverige och i delar av Europa slängs en tredjedel av alla livsmedel bland annat på grund av brister i kylkedjan. Förpackningar har möjlighet att påverka denna typ av avfall på olika sätt: tekniskt (fysiskt kvalitativt skydd, livsmedelssäkerhet, spårbarhet), ergonomiskt (öppning/tömning, förvaring) och informationsmässigt (bäst-före-datum, innehåll). Studier visar också att konsumenternas förtroende för våra livsmedel minskar, bland annat på grund av att industrin inte organiserar värdekedjan på ett optimalt sätt.

Läs mer om LU Food Faculty

Person i livsmedelsfabrik med läsplatta i handen. Foto.