Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livsmedel, nutrition och hälsa

Livsmedel, nutrition och hälsa är en del av det tematiska samverkansinitiativet LU Food Faculty.

Detta tema omfattar frågor kring hur vår hälsa påverkas av vad vi äter. Intresset för skräddarsydda kostråd (personlig kost) ökar, och i framtiden kommer konsumenternas val av livsmedel troligen att bero mer på individens livsstil, genetik, tarmflora och hälsa. Vid Lunds universitet finns ett brett spektrum av näringsforskning: från epidemiologiska studier till interventionsstudier på människor och experiment på celler och djur. Exempel på vanliga frågor är:

  • Hur kan vi förebygga ohälsa med innovativa livsmedel?
  • Hur påverkas individen av olika källor/typer av protein, kolhydrater och fetter?
  • Hur påverkar innehållet av sekundära metaboliter, till exempel polyfenoler, livsmedlens hälsokvalitet?
  • Vad vet vi om sambandet mat - tarmflora - hälsa?
  • Hur påverkas vår psykiska och metaboliska hälsa av vad vi äter?

Här kan du läsa mer om LU Food Faculty

En tallrik med vegetarisk mat. Foto.