Livsmedel, nutrition och hälsa
Livsmedel, nutrition och hälsa är en del av det tematiska samverkansinitiativet LU Food Faculty.
Detta tema omfattar frågor kring hur vår hälsa påverkas av vad vi äter. Intresset för skräddarsydda kostråd (personlig kost) ökar, och i framtiden kommer konsumenternas val av livsmedel troligen att bero mer på individens livsstil, genetik, tarmflora och hälsa. Vid Lunds universitet finns ett brett spektrum av näringsforskning: från epidemiologiska studier till interventionsstudier på människor och experiment på celler och djur. Exempel på vanliga frågor är:
- Hur kan vi förebygga ohälsa med innovativa livsmedel?
- Hur påverkas individen av olika källor/typer av protein, kolhydrater och fetter?
- Hur påverkar innehållet av sekundära metaboliter, till exempel polyfenoler, livsmedlens hälsokvalitet?
- Vad vet vi om sambandet mat - tarmflora - hälsa?
- Hur påverkas vår psykiska och metaboliska hälsa av vad vi äter?