Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbar livsmedelsproduktion

Hållbar livsmedelsproduktion är ett av fem teman för det tematiska samverkansinitiativet LU Food Faculty.

Området Hållbar livsmedelsproduktion omfattar ett stort antal aktörer och områden. För att använda ett populärt uttryck kan man säga att den inkluderar hela den komplexa värdekedjan från jord till bord. Frågor som studeras är till exempel:

  • Hur kan vi utnyttja jordbruksprodukterna mer effektivt?
  • Nya, mer hållbara råvarukällor?
  • Hur stor är miljöpåverkan vid framställning av proteinrika produkter baserade på växter jämfört med animaliska källor?
  • Hur ser samhällets konsumtionsmönster ut för olika livsmedel och kan vi påverka dem med ekonomiska styrmedel?
  • Hur kan vi minska användningen av antibiotika i livsmedelsproduktionen?
  • Livsmedelsproduktionens betydelse för en levande landsbygd och glesbygd.
  • Effektiva metoder för att minska jordbrukets miljöpåverkan: kan ökad återanvändning (cirkulär ekonomi) eller ekonomiska incitament vara effektiva lösningar?

Här kan du läsa mer om LU Food Faculty

Gurkor som sköljs i fabrik. Foto.