Policyforum: Framtidens mat- hur bör en hållbar matproduktion se ut och hur får alla tillgång till hållbar mat?
Hur kommer framtidens matförsörjningssystem se ut? Hur bör den utformas så att allas behov av näringsrik och hållbar mat kan tillfredsställas på ett hållbart sätt? Är det rimligt att mat produceras på ett ställe och konsumeras på ett annat ställe? Är hållbar mat något som bara är förunnat de rika och de som har möjlighet att odla själva?
En allt större del av Sveriges och världens befolkning bor dag i städer vilket gör att människor har allt svagare kopplingar till odling och matproduktion, samtidigt som ökade inkomstskillnaderna i allt större grad påverkar vem som har tillgång till hållbart producerad mat.
I diskussionen om en hållbarframtid är matfrågan central. Mycket fokus ligger på diskussioner kring vad som är hållbar mat och individens ansvar att välja rätt. Däremot ser man mindre av diskussioner där länkar mellan hållbar matproduktion och välbefinnande lyfts fram eller där tillgången till hållbar mat för alla i en mer osäker framtid ställs i centrum. Inte heller ser man diskussioner om allas tillgång till mark eller kvalitativ grönstruktur.
Inom ramen för forskningsprojektet Hållbar välfärd för den nya generationens socialpolitik finansierat av Energimyndigheten (2020–2023), har vi genomfört;
- Elva medborgarforum med fokus på hållbart tillfredställande av våra grundläggande behov inom planetens gränser. Ett viktigt tema som genomsyrade forumdiskussionerna var mat och tillgängligheten till mark och grönytor för att möta flera samhällsutmaningar.
- En enkät som undersökt svenska allmänhetens attityd till en rad policyförslag (utvecklade under medborgarforumen) som till exempel, höjd skatt på importerad mat, sänkt skatt för lokalt jordbruk i syfte att främja lokal odling, främja stadsnära odling etc.
Som sista steget i projektet bjuder vi in dig som direkt eller indirekt arbetar med matproduktion, matsäkerhet och tillgänglighet till mark och grönstruktur att delta i ett policyforum där vi diskuterar vägar framåt för en mer hållbar matproduktion och en mer jämlikt fördelad möjlighet till konsumtion av hållbar mat.
Under forumet kommer vi att diskutera era tankar kring projektets resultat från både forumen och enkäten. Resultatet av diskussionerna kommer att användas för att utforma ett informationsblad riktat till kommuner, regioner och nationella myndigheter.
Medverkande forskare är professor Max Koch (Socialhögskolan), docent Johanna Alkan Olsson (Centrum för miljö- och klimatvetenskap, CEC) samt PhD Jayeon Lindellee (Socialhögskolan) vid Lunds universitet.
Mötet äger rum Fredag den 27 januari klockan 8.30 – 13.00 (inkl lunch)
Preliminär Agenda
8:30 – 9:00 Incheckning och morgonmacka
9:00 – 9:15 Välkomna, presentation av forumets upplägg
och presentationsrunda
9:15 – 9:30 Presentation av resultat från projektet och frågor
9:30 – 10:00 Gruppdiskussion 1 – Tillgång till mark/grönyta
och välbefinnande
10:00 – 10:15 Sammanfattning av gruppdiskussion 1
10:15 – 10:30 Kaffe
10:30 – 11:15 Presentation av resultat från projektet och frågor
11:15 – 11:45 Gruppdiskussion 2 – tillgång till hållbar mat för alla
11.45 – 12.00 Sammanfattning av gruppdiskussion 2
12:00 – 12.10 Avslutande ord
12.10 – 13.00 Lunch
Kontakta Johanna Alkan Olsson vid frågor.
Varmt välkommen att anmäla dig - senast den 25 januari - här nedan: