Anmälan till föreläsningen "Är anlagda blomremsor ett effektivt verktyg för att gynna pollinatörer?"
27 april 2022, kl 8:30 - 9:30
Mängden blommor som födoresurs för pollinatörer i landskapet minskar. Eftersom detta är ett av de större hoten mot pollinerande insekter, har det på senare år uppstått många initiativ som syftar till att öka mängden blomresurser i landskapet. Ofta handlar det om att anlägga blomremsor, en förhållandevis enkel åtgärd som har fått en skjuts bland annat genom förgröningsstödets ekologiska fokusarealer, och ett flertal riktade projekt.
Forskning har visat att pollinerande insekter gärna besöker blomremsorna. Men för att denna åtgärd verkligen ska gynna pollinatörerna, måste det finnas en positiv påverkan på populationstillväxten för dessa arter – och här har kunskapsunderlaget varit mer bristande. Henrik Smith, professor i zooekologi vid Lunds universitet, berättar om kunskapsläget och vilka faktorer som kan styra hur väl en anlagd blomremsa uppfyller sitt syfte.
Seminariet ingår i föreläsningsserien "Att gynna vilda pollinatörer - vad säger forskningen?", som samarrangeras av Länsstyrelsen Skåne och Lunds universitet (genom samverkansinitiativet LU Land, Centrum för miljö- och klimatvetenskap och Biologiska institutionen) inom ramen för ett regeringsuppdrag som syftar till att gynna vilda pollinatörer.
Föreläsningen riktar sig till dig som arbetar med vilda pollinatörer eller pollinering, eller är intresserad av ämnet av andra skäl.
Varmt välkommen!
Anmälningen är tyvärr stängd. Har du frågor är du välkommen att kontakta juliana [dot] danhardt [at] cec [dot] lu [dot] se.