Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Klimattoppmötet i Glasgow – vad handlar det om och vad spelar det för roll?

Förstoringsglas över skog. Illustration.
Bild: IStock

Den 31 oktober samlas representanter från världens alla hörn i Glasgow för att delta i FN:s stora klimattoppmöte COP26 som ska pågå i två veckor. Förväntningarna är skyhöga efter fjolårets inställda konferens och den alarmerande rapport som FN:s klimatpanel IPCC släppte i augusti.

Som en del av Parisavtalet 2015 beslutades att alla nationer ska förnya sina klimatlöften eller nationella klimatplaner, så kallade NDCs (Nationally Determined Contributions), vart femte år. Då COP-mötet 2020 sköts upp på grund av pandemin är det nu dags att sätta dessa första delmål. Men vad kan vi förvänta oss av FN:s 26e klimatkonferens? Vad står på spel och vilken betydelse har besluten? 

Fem Lundaforskare, däribland Markku Rummukainen vid CEC, ger svar på hur världens länders klimatambitioner ser ut och och hur vi kan dämpa effekterna av den klimatförändring som redan är här.

Läs artikeln via Lunds universitets nyhetssida - lu.se