Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så påverkar klimatförändringen produktionen av kakao

Kakaofrukter på ett träd. Foto.

Kakao är ett av de livsmedel som påverkas av klimatförändringen, de flesta områden där kakao odlas i dag kommer inte att vara lämpliga i framtiden. Det kommer att krävas anpassningsstrategier, som utveckling av mindre känsliga kakaosorter och en återgång till traditionella odlingsformer, för att kunna fortsätta producera kakao.

CEC:s Yann Clough kommenterar i Svenska Dagbladet hur den globala uppvärmningen påverkar produktionen av kakao.

– Kakao tål inte långa torkperioder, för höga temperaturer eller översvämningar. Det leder till att träden dör. Även mindre intensiva torkperioder eller regn som kommer på fel tid under året kan leda till kraftigt minskande skörd, bland annat på grund av fysiologiska effekter, ökad känslighet för skadegörare och sjukdomar och minskad pollinering, säger Yann Clough.

Artikel om hur klimatförändringen påverkar produktionen av några av våra vanliga livsmedel på svd.se