Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Markanvändning i fokus när Klimatpolitiska rådet lanserade sin rapport

Delad bild klimatpolitiska rådets rapport och professor Henrik Smith

I mars överlämnade Klimatpolitiska rådet sin åttonde rapport till regeringen om hur det går för Sveriges klimatarbete. I fokus för årets rapport står (bland annat) jordbrukets klimatpåverkan. Henrik Smith, professor på CEC och ledamot i rådet, presenterade delar av rådets slutsatser.

Klimatpolitiska rådets uppgift är att årligen är att utvärdera regeringens politik och de underlag den bygger på. Vi ska även bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället. 

Tvådelad rapport med tema jordbruk

Årets rapport är uppdelad i två delar, där den första behandlar klimatmål, utsläppsutveckling och politik under 2024. Den andra tematiska delen har i år fokus på jordbrukets bidrag till klimatomställningen. Där har rådet identifierat det svenska jordbrukets klimatpåverkan, analyserat möjliga klimatåtgärder, och utvärderat politiken. 
Henrik Smith kommenterade rapporten efter lanseringen:

– En viktig slutsats i år är att det globala läget gör att det är viktigare än någonsin att Sverige stödjer EU:s globala ledarskap i klimatfrågor, både genom att leva upp till Sveriges klimatåtagande och genom att arbeta för ett tydligt klimatmål 2040. Alla sektorer måste bidra till klimatomställningen, vilket innebär att även en svåromställd sektor som jordbruket måste bidra.
 

Stor potential till klimatomställning 

Henrik Smith säger att det i rapporten är tydliggjort att det finns en stor potential till klimatomställning, och att både tekniska och strukturella åtgärder krävs.

– Det är avgörande att ta fram fungerande styrmedel, men det kommer att krävas en mix av olika åtgärder. EU:s jordbrukspolitik måste ta tydligare ställning för klimatet, det krävs ekonomiska incitament för minskade växthusgasutsläpp, och lantbrukare måste få lättare att investera i klimatomställning.


I samband med rapportsläppet hölls ett seminarium om innehållet. 
Du kan se seminariet och läsa hela rapporten här (länk till Klimatpolitiska rådet)