Naturkontakt har blivit alltmer sällsynt i takt med att samhället rört sig bort från naturen i högre utsträckning. Fenomenet kallas för upplevelsernas utdöende, eller the extinction of experiences, och kan ha stora konsekvenser både för bevarandet av biologisk mångfald – och för vår hälsa.
Att den biologiska mångfalden kan påverkas negativt beror på att vår vilja att bevara och skydda naturen påverkas av vår förståelse för och relation till den. Studier har visat att en starkare känsla av kontakt med naturen leder till mer engagemang. På samma sätt så kan en negativ relation till naturen, till exempel att man upplever djur som äckliga eller farliga, leda till att man istället stöttar mer miljöfientliga policys och beteenden.
En pusselbit i bevarandet av biologisk mångfald
– Därför är våra upplevelser av natur, och i förlängningen vår relation till den, en avgörande pusselbit i att skydda den biologiska mångfalden, säger Johan Kjellberg Jensen, forskare i urbanekologi vid Lunds universitet, som forskat på naturrelationer, bland annat i Tokyo.
Att naturupplevelser blivit ovanligare får effekt inte minst på barnen.
– Upplevelser under barndomen är särskilt viktiga för att senare i livet ha en positiv relation till naturen. Att tidigt väcka barns nyfikenhet på naturen har därför stor betydelse, säger han.
Flera positiva hälsoeffekter
En positiv naturrelation har även stor betydelse för vår hälsa, enligt forskningen. Tillgång till natur gör att vi rör oss mer utomhus, att immunfunktionen hos barn förbättras och att risken att insjukna i flera sjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdomar, minskar. Att se eller på annat sätt uppleva natur sänker också vår stressnivå och ökar vårt mentala välmående.
– Därför är frågan om våra naturrelationer större än bara bevarande, den är även kopplad till folkhälsa och därmed en värdefull resurs, inte minst för barn, säger Johan Kjellberg Jensen.