Som industridoktorand är Emma Enström anställd både av Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) på Lunds universitet och Sweden Water Research (SWR). Den 29 november anordnar SWR en vattendag i Lund med temat Landskap i förändring. Emma Enström kommer att berätta om sitt arbete med Vombsjön och Kävlingeåns vattenråd.
Hennes forskningsfokus rör de utmaningar och möjligheter som följer med Sveriges komplexa vattenförvaltning. Sverige har genomgått stora institutionella förändringar inom vattenområdet till följd av EU:s vattendirektiv.
– Avsikten med direktivet var att harmonisera vattenförvaltningen mellan medlemsländerna, men det har samtidigt skapat ett komplext landskap av aktörer. Vi ser hur den här strukturen gör det svårt att hitta en tydlig ansvarsfördelning mellan kommuner, regionala vattenmyndigheter och myndigheter på nationell nivå.
Fosfor och övergödning i sjön
Under evenemanget av SWR visas en film som lyfter fram forskning om skånska Vombsjön, en viktig dricksvattenkälla för cirka en halv miljon invånare. Här samverkar Emma Enström med industridoktoranden Anna Söderman som undersöker algblomning i Vombsjön och fosforkällorna bakom problemet.
Vombsjön ligger geografiskt i Lunds, Eslövs och Sjöbos kommuner och är en del av Kävlingeåns avrinningsområde (se faktaruta). Området domineras av ett jordbrukslandskap som under lång tid har läckt fosfor och andra näringsämnen till sjön. Det har resulterat i övergödning och i filmen nämner Emma och Anna åtgärder som har vidtagits.
– Exempelvis har man anlagt ett flertal så kallade gäddvåtmarker vid Vombsjön. Genom att skapa en lekplats för gäddorna under våren kan vi förbättra den ekologiska sammansättningen av rovfisk, som i sin tur kommer att bidra till minskade algblomningar i sjön. På hösten torrläggs området och då kan det användas för bete av djur eller för slåtter. Detta är en av flera åtgärder som görs inom Kävlingeåns vattenråd, säger Emma Enström.
Emma kommer under 2025 att följa just Kävlingeåns vattenråd och dess process mot en ny vattenförvaltningsplan. I vattenrådet ingår bland annat kommuner, företag, jordbrukare och markägare. Ambitionen är att ta fram en ny plan för en breddad organisation och ett förbättrat vattenvårdsarbete med utvärdering och finansiering av åtgärder. En viktig del är också att förbättra kommunikationen med de olika aktörerna.
– Det finns många utmaningar kopplat till översvämning och torka i avrinningsområdet. Man har tidigare dränerat marken och förändrat landskapet så pass mycket att det har förändrat hur vatten behålls i landskapet, säger Emma Enström.
Kortsiktiga beslut om vatten
Utöver lokala utmaningar finns det generella vattenproblem på nationell nivå. Kan du nämna tre sådana och förslag på lösningar på dem?
- Den regionala strukturen, skapad i samband med implementeringen av EU:s vattendirektiv, överlappar och krockar i Sverige ibland med lokala och nationella beslutsmandat. Här är samordning mellan olika förvaltningsnivåer viktigt.
- Finansiering och avrinningsområden: Mycket av åtgärdsarbetet är beroende av projektfinansiering, vilket gör det svårt att planera och utvärdera arbetet. Det vore bra att införa en permanent finansiering baserad på lokala och regionala behov, med tydliga utvärderingsramar för kontinuerlig uppföljning och anpassning.
- Beslut om vatten tas i sexårscykler enligt vattendirektivet, men påverkas också av politikernas fyraåriga mandatperioder. Även om detta är bra för en adaptiv vattenförvaltning, så skapar det kortsiktighet. En nationell vattenplan skulle kunna utveckla långsiktiga mål, visioner och prioriteringar.
Vad är fördelen med att vara industridoktorand?
– Som industridoktorand får jag jobba med problem som har direkt betydelse för företaget eller organisationen, eftersom de identifierat arbetet som viktigt. Att ha en handledare från industrin, som också är insatt i problemområdet, har gjort att jag snabbt lärt mig om svensk vattenförvaltning i praktiken. Dessutom har min handledare hjälpt mig att bygga ett stort nätverk inom vattensektorn, från nationell nivå ned till lokal nivå, säger Emma Enström.
Läs mer om Sweden Water Research-dagen den 29 november 2024 - swedenwaterresearch.se