Livsmedelsförsörjningen i Sverige har blivit en angelägen fråga i spåren av klimatförändringar och konflikter som påverkar tillgången på livsmedel i världen. Samtidigt är åkermarken förhållandevis billig i dag. Det innebär att för kommunerna, som behöver ta hänsyn till många faktorer i sitt beslutsfattande, kan det vara mer attraktivt att låta bebygga åkermarken.
Nu har AgriFood tagit fram en studie som visar att det behövs ett bättre skydd av åkermarken för att Sverige ska kunna trygga matproduktionen i framtiden.
Exploateringsskatt eller ett handelssystem
Mark Brady, forskare på AgriFood och CEC samt medlem i det strategiska forskningsområdet BECC, lyfter fram att nationell, ekonomisk styrning behövs.
– Vi behöver ett tydligt mål för hur mycket åkermark som ska vara skyddad i landet och miljöbalken behöver förstärkas med ekonomiska styrmedel. Nu exploaterar vi flera hundra hektar av landets, och även världens, bästa åkermark varje år, säger Mark Brady.
För att ge kommunerna motivation att bevara mer åkermark finns flera tänkbara alternativ. Mark Brady nämner tre förslag:
- Införa en exploateringsskatt för kommunerna. Skattemedlen kan användas för att höja produktiviteten på åkermark någon annanstans i landet.
- Införa en ekologisk kompensation som betalas av den som bebygger marken.
- Införa ett handelssystem. Åkermarken kategoriseras då och det finns ett nationellt tak för hur mycket mark i de olika kategorierna som får lov att exploateras.
Svårt återställa åkermark
När åkermark har blivit bebyggd är det antingen mycket kostsamt eller omöjligt att i ett senare skede återställa den. Även om exploateringen av mark sker i långsam takt kan den därför hota livsmedelsförsörjningen på sikt, enligt Mark Brady.
– Vi är ofta inte så bra på att lösa frågor som inte är akuta utan ligger i framtiden. Det här är ett krypande problem och med de kriser som finns i världen behöver vi vara extra försiktiga med åkermarken. Nu byggs det lager och andra lokaler på högproduktiv åkermark och från samhällets synpunkt hade det kanske varit bättre att förlägga dem någon annanstans, säger Mark Brady.
Studien ”Att bygga på åkermark – ett hot mot framtida livsmedelsförsörjning?” har tagits fram av forskarna Nils Malmström och Mark Brady vid AgriFood.
AgriFood Economics Centre är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.