Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skogar som förstörts av bränder släpper ut koldioxid långt efter att lågorna släckts

Brända trädrester och lite grön vegetation efter en skogsbrand. Foto
Förkolnade stubbar och gröna plantor i en svensk skog efter en brand. Foto: Natascha Kljun

En ny studie från Lunds universitet visar att skogar som har förstörts av bränder fortsätter att avge koldioxid långt efter att lågorna har slocknat. Enligt de nya beräkningarna kan det ta över 40 år innan all den koldioxid som frigjordes på grund av skogsbranden i Sverige 2018 har bundits av ny skog igen.

Forskningsresultaten gäller den boreala skogen som sträcker sig över det norra halvklotet från Nordamerika till Sibirien. Denna skog har under tusentals år absorberat ungefär en biljon ton koldioxid från atmosfären. Den fungerar som en betydande koldioxidsänka som nu är i fara. När den boreala skogen brinner frigörs det nämligen större mängder koldioxid än vid skogsbränder på andra platser på jorden, vilket bidrar till klimatförändringarna.

Professor Natascha Kljun och postdoktor Julia Kelly, som båda är verksamma vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har fokuserat på den omfattande branden som skedde nära Ljusdal den torra och varma sommaren 2018. Då brann det på ett område tio gånger större än ett genomsnittligt år i Sverige. Forskarnas mätningar visar att den brända marken fortsatte att avge koldioxid flera år efter branden, och att dessa utsläpp översteg de utsläpp som skedde under själva branden.

Markberedning fördröjer återhämtning

En viktig upptäckt i studien är att efterbehandlingen av den brända skogen, såsom "räddningsavverkning" och markberedning, fördröjer återhämtningen av vegetationen och därmed skogens förmåga att åter binda koldioxid. Forskarna varnar för att den ökade frekvensen av torka och brandrisk i ett varmare klimat kan göra det svårare att kontrollera skogsbränder i framtiden.

För mer information, läs den ursprungliga artikeln på The Conversations webbplats eller den återpublicerade versionen på CEC:s engelska webbplats.

Forests destroyed by wildfires emit carbon long after the flames die – new study (på engelska) - theconversation.com
Forests destroyed by wildfires emit carbon long after the flames die (på engelska) - cec.lu.se