Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nanoplaster påverkar fiskars hjärnor

En fisk. Foto.
Foto: Harka, Akos, Wikimedia Commons

I en nyligen publicerad studie i en av Natures publikationer, Scientific Reports, visar forskare vid Lunds universitet hur nanoplaster går över till hjärnan hos fiskar och påverkar deras beteende. Forskningen bygger på arbete av den tidigare CEC-doktoranden Karin Mattsson som nu gör sin post doc vid Göteborgs universitet.

– Vi har funnit att plast med olika storlekar påverkar organismer i vattenmiljön på olika sätt. En liten nanopartikel i plast på 50 nanometer dödar zooplankton medan en större partikel på 200 nanometer inte gör det. Den skillnaden fortplantar sig genom näringskedjan. När fiskar äter zooplankton som har ätit plasten så blir det skillnad i fiskarnas beteende beroende på om det är en liten eller stor partikel, säger Tommy Cedervall, docent i biokemi i en intervju till SVT Nyheter Skåne den 24 september 2017. 

Se hela intervjun på svt.se

Pressmeddelande från Lunds universitet på lu.se

Den vetenskapliga artikeln på nature.com

Om Tommy Cedervall på portal.research.lu.se

Om Karin Mattsson på marine.gu.se  

Om Karin Mattssons avhandling från 2016, på hallbarhet.lu.se