Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkomstbrev Klimatpolitik, samhällsstyrning och kommunikation MVEN16, höstterminen 2021

 

Välkommen till kursen Klimatpolitik, samhällsstyrning och kommunikation (MVEN16), höstterminen 2021

Upprop och introduktion till kursen är den 1 november kl. 13.00 i kurssal Blå Hallen Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund.

Kurstid

1 november 2021 – 16 januari 2022

Kursansvarig

Roger Hildingsson
roger [dot] hildingsson [at] svet [dot] lu [dot] se (roger[dot]hildingsson[at]svet[dot]lu[dot]se)
Tel: 046-222 47 62

Bifogat finns ett preliminärt schema för kursen. Notera att bifogat schema är preliminärt och moment kan komma att ändras innan kursen börjar. Länk till schemat finns även på Miljövetenskaps hemsida under kurser. Uppdateringar av schemat publiceras på hemsidan fram till och med kursstart, därefter endast i schemaverktyget TimeEdit och på kurswebben Canvas.

Viktigt att veta

  • Uppropet är obligatoriskt! Du förlorar din plats på kursen om du inte är närvarande vid introduktionen.
     
  • Om du inte vill gå kursen, ska du meddela studierektor/ studievägledare Yvonne Persson samt avanmäla dig på http://www.antagning.se så snart som möjligt (så att ingen annan går miste om platsen).
     
  • Om du är antagen med villkor måste du senast vid kursstart visa att du är fullt behörig. Är du osäker på din behörighet, kontakta Yvonne Persson.

yvonne [dot] persson [at] cec [dot] lu [dot] se (yvonne[dot]persson[at]cec[dot]lu[dot]se)
Tel: 046 - 222 37 82

Kursinformation

Kursen Klimatpolitik, samhällsstyrning och kommunikation (MVEN16) är mångvetenskaplig och syftar till att ge er studenter möjlighet att fördjupa er inom samhällsvetenskapliga perspektiv på klimatpolitisk samhällsstyrning och kommunikation.

Kursupplägg

Under de första veckorna kommer ni att bekanta er närmare med perspektiv på klimatpolitik, samhällsstyrning och kommunikation som erbjuds inom ämnen såsom statsvetenskap, internationella relationer, media- och kommunikationsvetenskap samt miljörättsvetenskap och policystudier. För att hänga med i kursen är det viktigt att ni redan från kursstart följer med i och läser kurslitteraturen. Därefter följer mer tillämpade moment som är lärorika och brukar vara uppskattade, däribland ett rollspel om de internationella klimatförhandlingarna samt gruppuppgifter i mediaanalys respektive styrmedelsanalys. I år får ni också ta del av framtidsutställningen Carbon Ruins för att reflektera över en post-fossil framtid och vad klimatomställningen lämnar efter sig. Kursen avslutas med ett projektarbete inom ämne som ni väljer fritt (i samråd med oss lärare). Projektarbetet (parvis) introduceras senare (23 nov), men ni uppmanas att redan under de första veckorna fundera på ämne som ni vill fördjupa er inom. Projektarbetet löper integrerat i kursen och efter de första veckornas introduktion arbetar ni med det parallellt med övriga moment i kursen.

Kurslitteratur och läsanvisningar

Kursens lärare tillhandahåller läsanvisningar för varje kurstillfälle via Canvas. För de första kurstillfällena gäller följande läsanvisningar:

Månd. 1 nov: Bulkeley & Newell 2015 (Intro; kap 1), Hulme 2020 (kap 1), Jordan et al. 2018 (kap 1), som alla är tillgängliga som e-böcker via LUB.

Onsd. 3 nov: Carter 2007 (kap. 7), se pdf via kurssiten på Canvas.

Torsd. 4 nov: Dalhammar 2020, se pdf via kurssiten på Canvas (fördjupning: Mazzucato 2011; Söderholm 2012; Westerlund 2003).

Av det bifogade schemat framgår en lista över de huvudsakliga kursböckerna. Inför kursens start kommer ni också få en uppdaterad lista över kurslitteraturen, inklusive fler bokkapitel och artiklar (bifogas nu i prelimär version). Kursböckerna Governing Climate Change (Bulkeley & Newell 2015), liksom kapitel i Governing Climate Change: Polycentricity in Action? (Jordan et al 2019) och Contemporary Climate Change Debates: A Student Primer (Hulme 2020) är tillgängliga som e-böcker via LUB. Av erfarenhet vet vi att Climate Change and the Media (Boyce & Lewis 2009) kan vara svår att få tag i, men ni ges tillgång till kapitlen vi använder under kursens gång.

Kurslitteraturen, några kommentarer:

Om att läsa samhällsvetenskap: 

Samhällsvetenskaplig litteratur skiljer sig delvis från akademisk litteratur och läroböcker inom andra discipliner. En betydelsefull skillnad är att samhällsvetenskaplig litteratur sällan gör anspråk på att förmedla någon form av objektiv sanning, utan snarare erbjuder begränsade kunskapsanspråk om, tolkningar av eller förklaringar till olika samhällsfenomen. Därför är samhällsvetenskaplig litteratur oftast att betrakta som inlägg i en ständigt pågående vetenskaplig debatt om vår förståelse av samhället, olika samhällsfunktioner eller specifika styrningsproblem och styrmedel. Kurslitteraturen ger introduktion till olika perspektiv och exempel på förhållningssätt till klimatpolitisk samhällsstyrning, organisering, policyprocesser och beslutsfattande, styrmedel och kommunikation.

Listan över kurslitteraturen innehåller även tips på artiklar m.m. för den som vill fördjupa sig ytterligare inom ämnen och teorier vi kommer att diskutera på kursen. Fördjupningslitteraturen är avsedd som stöd för era vidare studier och för de kursuppgifter och det projektarbete ni kommer att arbeta med under kursens gång (liksom för masteruppsatsen nästa år).

Metodlitteratur:

Vis av erfarenhet rekommenderar vi även metodlitteratur i samhällsvetenskaplig metod för dem av er som inte är bekanta med detta sedan tidigare, t.ex. Metodpraktikan av Esaisson m.fl. (2017). Ni som har bakgrund i något samhällsvetenskapligt ämne bör ha tillräckliga metodkunskaper för att kunna tillgodogöra er kursen. Vi rekommenderar även skriften Konsten att skriva och tala (Gustavsson & Hedlund, 2010) för vägledning om referensangivelser, hantering av källmaterial, m. m.

Kurssite via Canvas

Vi kommer att använda Canvas som kursplattform för kursen, som ni får tillgång till efter registrering på kursen. Kurssiten på Canvas utgör huvudsaklig kanal för kommunikation på kursen. På kurssiten kommer även en del av kurslitteraturen (bokkapitel) göras tillgänglig, däremot inte vetenskapliga artiklar som är sökbara via LUB (lub.lu.se). Vid behov kan ni få vägledning av bibliotekarierna, till exempel på Biologibiblioteket, om olika sökresurser och databaser.

Canvas – canvas.education.lu.se
Att använda Canvas, studentguide – canvas.education.lu.se

Övrigt

På Lunds universitets hemsida under ”studera” kan du läsa om dina rättigheter och skyldigheter som student, om Studieverkstaden som erbjuder hjälp och råd för studie och presentationsteknik, om pedagogiskt stöd om du har något funktionshinder eller läs- och skrivsvårigheter e. dyl. Kontakta alltid studierektor/studievägledare Yvonne Persson vid behov av pedagogiskt stöd.

Lunds universitets hemsida – lu.se/studera

Vi lärare ser fram emot att träffa er på kursen, som vi hoppas ska bli en spännande och lärorik kurs om klimatpolitik, samhällsstyrning och kommunikation!

 

Välkommen till kursen!

Roger Hildingsson
(kursansvarig lärare)

---------------------------------------------------

Roger Hildingsson
Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet, Box 52, 221 00 Lund, SWEDEN
Tel: 046-222 47 62
E-post: roger [dot] hildingsson [at] svet [dot] lu [dot] se (roger[dot]hildingsson[at]svet[dot]lu[dot]se)
www.svet.lu.se/roger-hildingsson
www.svet.lu.se/forskning/forskningsgrupper/miljopolitikgruppen

 

Välkomstbrev för utskrift (PDF 248 kB, ny flik)