Pollinerande insekter minskar idag världen över. En stor anledning till minskningen är den intensifiering av jordbruket som skett de senaste årtiondena som har resulterat i en dramatisk minskning av blomrika områden och lett till brist av bo-och födoplatser för insekterna. Rester av ett gammalt jordbrukslandskap, med växter som är viktiga för våra pollinatörer, går idag att hitta längs med bland annat vägar och järnvägar. Eftersom vägar och vägkanter är områden som hela tiden växer i antal, kan blomrika vägkanter fungera som en viktig resurs för insekter.
I ett samarbete mellan Lunds universitet och Trafikverket kommer jag spendera min tid som doktorand med att undersöka hur blomrika vägkanter påverkar våra pollinerande insekter. Kan blomrika vägkanter hjälpa våra insekter, eller utgör de ett hot genom att vara ekologiska fällor? Målet med min doktorandtid är att ta fram ett verktyg för att rätt skötselinsatser ska utföras i vägkanter för att hjälpa våra pollinatörer.
Både min kandidatutbildning i biologi och masterutbildning i bevarandebiologi och naturvård har jag läst här vid Lunds universitet. Jag har under min studietid fått möjligheten att jobba som assistent i olika projekt rörande pollinatörer i odlingslandskap och ser fram emot att fortsätta jobba med pollinerande insekter.
Publikationer
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
3D-Printed Fluorescence Hyperspectral Lidar for Monitoring Tagged Insects
Hampus Månefjord, Lauro Müller, Meng Li, Jacobo Salvador, Sofia Blomqvist, et al.
(2022) IEEE Journal of Selected Topics in Quantum Electronics, 28
Artikel i tidskriftLong-term data shows increasing dominance of Bombus terrestris with climate warming
Lina Herbertsson, Reem Khalaf, Karin Johnson, Rune Bygebjerg, Sofia Blomqvist, et al.
(2021) Basic and Applied Ecology, 53 p.116-123
Artikel i tidskriftBiologiska hot mot humlor
Eva Forsgren, Jenny Henriksson, Lina Herbertsson, Ingrid Karlsson, Joachim R. de Miranda, et al.
(2020)
Rapport
Har du sett ett humlebo?
Som en del i min forskning tränar jag min hund Ylle att hitta humlebon. Tanken är att undersöka om hundar är duktigare på att hitta bon än människor – isåfall skulle hundar kunna användas för sök av fler forskare.
Ylle och jag tar gärna emot tips på var allmänheten sett humlebon. Då kan vi sen åka till platsen och träna. Mejla koordinater och en kort beskrivning till mig på sofia [dot] blomqvist [at] biol [dot] lu [dot] se (subject: Humlor) (sofia[dot]blomqvist[at]biol[dot]lu[dot]se).
Stort tack på förhand!