Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hitta vårens första humla

Känner du igen en humla när du ser en? Då kan du hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på när humledrottningarna vaknar i olika delar av landet genom att rapportera in var och när du ser vårens första humledrottning. Vi söker deltagare från hela landet för att kunna ta reda på hur de allt tidigare vårarna påverkar humlor i Sverige. Om du bor i södra Sverige kan du börja hålla utkik redan i början av mars. Längre norrut kan man börja något senare.

De första humlorna om våren är alltid drottningar eftersom de är de enda humlorna som överlever vintern. Det gör de genom att gå i dvala i en hålighet under marken. När våren kommer och marken värms upp vaknar drottningarna. De flyger ut för att leta efter en boplats där de kan lägga ägg och starta en ny koloni. De letar också efter blommor med mycket pollen och nektar, både för att äta av själva och för att mata sina larver med. Larverna utvecklas till arbetarhumlor som hjälper drottningen att samla mat.

Humlor är större, rundare, och har tätare päls än både honungsbin och de flesta andra arter av vildbin (olika arter av solitärbin). Drottningarna är dessutom större än arbetarhumlor, särskilt på våren då arbetarna är extra små. Därför är det lätt att känna igen en humledrottning.

Hur går det till?

Håll utkik efter humledrottningar om våren när du till exempel är ute i trädgården, parken, går en runda med hunden eller besöker ett naturområde. Vi vill ha uppgifter om den första humledrottningen du sett på en viss plats. Du kan alltså rapportera in flera drottningar om du sett dem på olika platser, men du måste i så fall göra en ny registrering i webbformuläret för varje drottning du sett.

För att avgöra hur långt våren kommit ber vi dig också att notera om sälg och viden (Salix) börjat blomma när du såg humlan. Ett formulär med all information vi behöver finns nedan. Skriv gärna ut eller ta ett foto av informationen och ta med dig ut, så att du inte missar att notera något när du väl ser en humledrottning. Rapportera sedan in dina observationer i webbformuläret:

Webbformulär för inrapportering av årets första humledrottning - sunet.artologik.net

Skriv ut eller fota informationen om humlor och ta med dig ut (PDF 1,32 MB, ny flik)

Hur tar jag fram geografisk position? 

Vi behöver veta exakt var humlan sågs. För att ta fram geografisk position (koordinat) kan du använda valfri GPS eller en kart-app i din telefon. Du kan också skriva in adressen eller leta upp platsen på

Eniro - eniro.se eller
Hitta - hitta.se 

och sedan klicka på symbolen för koordinat. Var noga med att ange koordinater i WGS84 decimal degrees. Mer information finns i webbformuläret. 

Vilken humla är det?

Det är inte nödvändigt att du kan identifiera humlan till art, det viktigaste är att du är säker på att det är just en humledrottning du sett. Kan du också ange art eller artgrupp är detta förstås extra värdefull information för oss.

Som stöd för att identifiera arten kan du både använda vår grova indelning efter humlans färg som finns beskriven med bilder i formuläret, samt ladda ner guider från Artdatabanken:

Humlesidan på Artdatabankens hemsida - artdata.slu.se

Välj då den region som passar bäst: Sydsverige, Mellansverige, Norrlandsterräng eller Fjälltrakterna. Det finns även olika böcker för artbestämning (Holmström 2007, Symposion; Mossberg och Cederberg 2012, Bonnier fakta; Söderström 2017, Naturhistoriska riksmuseet).

Tack för din medverkan!

Hushumla på vit blomma. Foto.
Humla på rosa blomma. Foto.

Kontakt

Anna Persson
Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

anna [dot] persson [at] cec [dot] lu [dot] se

Humla på vit blomma. Foto.

Foton - uppifrån:
Hushumla, jordhumla och ängshumla. 

Foto: Anna Persson och Theresia Widhalm