maj
LU Lands föreläsningsserie om funktionella landskap: LIDAR - En multimeter för övervakning av insekter på landskapsnivå

Traditionell insektsövervakning är ofta både tidskrävande och resursintensiv. På detta seminarium presenteras en banbrytande metod för automatiserad, fotonisk insektsövervakning som använder laserbaserad fjärranalys. Tekniken möjliggör storskalig, icke-invasiv datainsamling och artidentifiering i realtid.
Att ha kännedom om och kunna följa upp hur det går för mängden och mångfalden av arter över tid är en viktig förutsättning för allt bevarandearbete. Men insektsövervakning görs ofta med fällor och kan vara både invasiv, icke representativ, tidskrävande och kostsam – både under själva fältarbetet och för en del organismgrupper även under artbestämningen efteråt. Automatiserade metoder skulle kunna ge både bättre täckning och upplösning av inventeringarna i tid och rum, vilket också skulle kunna snabba på utvärderingen av åtgärder som ska gynna insekter.
På dagens seminarium presenteras en automatiserad metod för fotonisk insektsövervakning med laserbaserad fjärranalys. Med denna metod kan man på distans räkna hundratusentals insekter i fält dagligen, samt registrera insekternas vingars frekvens och släthet och på så sätt särskilja hundratals taxonomiska grupper.
Dagens talare, Mikkel Brydegaard (Lunds universitet & Norsk Elektro Optikk), är uppfinnare av metoden och berättar mer om hur och varför den fungerar, samt vilka fördelar och begränsningar den har. Vi diskuterar också vilka molekylära, nano- och mikrostrukturella egenskaper som kan mätas på fritt flygande insekter i naturen, och i vilken utsträckning dessa egenskaper kan användas för att särskilja taxonomiska grupper och därvid skatta artrikedomen.
Här kan läsa mer om Mikkel och hans arbete:
Anmälan
Anmäl dig senast den 26 maj på följande länk:
Mer information och tidigare inspelningar i serien:
LU Land Föreläsningsserie om funktionella landskap – luland.lu.se
Föreläsningsserien ”Förvaltning av funktionella landskap för biologisk mångfald - vad säger forskningen?” är ett samarrangemang mellan LU Land, Länsstyrelsen Skåne och det strategiska forskningsområdet BECC (Biologisk mångfald och ekosystemtjänster i ett förändrat klimat). Serien riktar sig till dig som arbetar med natur- och miljöfrågor i ett landskapsperspektiv, eller är intresserad av ämnet av andra skäl.
Detta event är ett samarrangemang med det Formas-finansierade projektet Policylabb Storkriket.
Om evenemanget
Plats:
Digitalt via Zoom (möteslänken skickas till registrerade deltagare dagen innan seminariet)
Målgrupp:
Forskare, samhällsaktörer och intresserad allmänhet
Språk:
Eventet hålls på svenska
Kontakt:
juliana [dot] danhardt [at] cec [dot] lu [dot] se