The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

William Sidemo Holm. Photo.

William Sidemo Holm

Postdoc

William Sidemo Holm. Photo.

Är ekologisk odling bättre för miljön

Author

  • Sofie Andersson
  • Christian Jörgensen
  • William Sidemo Holm
  • Fredrik Wilhelmsson

Summary, in Swedish

Sverige har ambitiösa mål för att öka den ekologiskt odlade jordbruksmarken. Samtidigt är det inte självklart att ekologisk odling är bättre för miljön. Här sammanställer vi kunskap om skillnader mellan ekologisk och konventionell odling i Sverige. De miljöfaktorer vi tittar på är biologisk mångfald, näringsläckage och utsläpp av växthusgaser. Sammanställningen tyder på att när miljöpåverkan mäts per hektar åkermark ger ekologisk odling ökad biologisk mångfald, mindre näringsläckage och lägre utsläpp av växthusgaser. Om miljöpåverkan istället beräknas utifrån hur mycket mark som krävs för att producera en bestämd mängd livsmedel finner vi att ekologisk odling bara har en positiv effekt på biologisk mångfald. Däremot kan utsläppen av växthusgaser och näringsläckage öka ifall samma mängd livsmedel ska produceras med ekologiskt istället för konventionellt jordbruk. Detta beror på att mer jordbruksmark krävs för att producera samma mängd livsmedel vid ekologisk odling vilket minskar möjligheten att använda mark för exempelvis skogsbruk och naturområden. Slutsatsen är därför att ekologisk odling inte entydigt är bättre för miljön än konventionell odling och att stöd till ekologisk odling således inte självklart kan motiveras utifrån miljöhänsyn. Jordbruksstöden behöver därför utformas för att minska miljöpåverkan oavsett om odlingen sker ekologiskt eller konventionellt.

Department/s

  • AgriFood Economics Centre, Lund University School of Economics and Management
  • BECC: Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate
  • AgriFood Economics Centre, SLU
  • Biodiversity and Conservation Science
  • Centre for Environmental and Climate Science (CEC)

Publishing year

2021-12-20

Language

Swedish

Publication/Series

AgriFood Fokus

Issue

2021:5

Document type

Report

Publisher

AgriFood Economics Centre

Topic

  • Economics

Keywords

  • Ekologisk odling
  • Miljöeffekter
  • Jordbruk

Status

Published

Research group

  • Biodiversity and Conservation Science