The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

William Sidemo Holm. Photo.

William Sidemo Holm

Postdoc

William Sidemo Holm. Photo.

Ekologisk odling för mer biologisk mångfald - var får man mest för pengarna?

Organic farming for more biodiversity - where to get the most for the money?

Author

  • William Sidemo Holm
  • Mark V. Brady

Summary, in Swedish

Att odla ekologiskt istället för konventionellt bidrar till att öka den biologiska mångfalden. Den positiva effekten på biologisk
mångfald är särskilt stor i odlingslandskap med få kvarvarande naturliga livsmiljöer som exempelvis naturbetesmarker. Samtidigt har sådana odlingslandskap ofta en hög jordbruksproduktion och därför är också kostnaderna i form av skördebortfall höga vid en övergång till ekologisk odling. I denna studie undersöker vi kostnaderna för att öka biologisk mångfald genom ekologisk
odling, och hur dessa påverkas av det omgivande landskapet. Resultaten visar att:

• Ekologisk odling ökar biologisk mångfald (mätt som antalet växtarter) mest kostnadseffektivt i landskap med en liten andel naturbetesmarker.
• Kostnaden för att öka antalet växtarter med ekologisk odling ökar för varje tillkommen växtart.
• Bevarande av naturbetesmarker har en större effekt på antalet växtarter än ekologisk odling.

Department/s

  • AgriFood Economics Centre, SLU
  • Centre for Environmental and Climate Science (CEC)
  • BECC: Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate
  • Biodiversity and Conservation Science
  • AgriFood Economics Centre, Lund University School of Economics and Management

Publishing year

2022-01-30

Language

Swedish

Publication/Series

AgriFood Policy Brief

Issue

2022:1

Document type

Report

Publisher

AgriFood Economics Centre

Topic

  • Economics

Status

Published

Research group

  • Biodiversity and Conservation Science