Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

William Sidemo Holm. Foto.

William Sidemo Holm

Postdoktor

William Sidemo Holm. Foto.

Är ekologisk odling bättre för miljön

Författare

  • Sofie Andersson
  • Christian Jörgensen
  • William Sidemo Holm
  • Fredrik Wilhelmsson

Summary, in Swedish

Sverige har ambitiösa mål för att öka den ekologiskt odlade jordbruksmarken. Samtidigt är det inte självklart att ekologisk odling är bättre för miljön. Här sammanställer vi kunskap om skillnader mellan ekologisk och konventionell odling i Sverige. De miljöfaktorer vi tittar på är biologisk mångfald, näringsläckage och utsläpp av växthusgaser. Sammanställningen tyder på att när miljöpåverkan mäts per hektar åkermark ger ekologisk odling ökad biologisk mångfald, mindre näringsläckage och lägre utsläpp av växthusgaser. Om miljöpåverkan istället beräknas utifrån hur mycket mark som krävs för att producera en bestämd mängd livsmedel finner vi att ekologisk odling bara har en positiv effekt på biologisk mångfald. Däremot kan utsläppen av växthusgaser och näringsläckage öka ifall samma mängd livsmedel ska produceras med ekologiskt istället för konventionellt jordbruk. Detta beror på att mer jordbruksmark krävs för att producera samma mängd livsmedel vid ekologisk odling vilket minskar möjligheten att använda mark för exempelvis skogsbruk och naturområden. Slutsatsen är därför att ekologisk odling inte entydigt är bättre för miljön än konventionell odling och att stöd till ekologisk odling således inte självklart kan motiveras utifrån miljöhänsyn. Jordbruksstöden behöver därför utformas för att minska miljöpåverkan oavsett om odlingen sker ekologiskt eller konventionellt.

Avdelning/ar

  • AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
  • BECC: Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate
  • AgriFood Economics Centre, SLU
  • Biodiversitet och bevarandevetenskap
  • Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

Publiceringsår

2021-12-20

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

AgriFood Fokus

Issue

2021:5

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

AgriFood Economics Centre

Ämne

  • Economics

Nyckelord

  • Ekologisk odling
  • Miljöeffekter
  • Jordbruk

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Biodiversity and Conservation Science