Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Ny som student

Här finner du praktisk information till dig som blivit antagen som student vid Centrum för miljö- och klimatforskning. Du finner till exempel det du behöver veta om introduktionsmöte, registrering, schema samt kurslitteratur.

Antagen, vad ska du göra nu? 

Är du antagen till en utbildning vid Centrum för miljö- och klimatforskning? Stort grattis! Innan studierna börjar kan det vara bra att göra följande:

  1. Ansök om studiemedel på CSN.se
  2. Ställ dig i bostadskö hos AF bostäder och leta samtidigt bostad på annat sätt
  3. Aktivera ditt Studentkonto och lär känna Studentportalen
  4. Se över ditt schema och köp eller låna kurslitteratur
  5. Gå på introduktionsmötet och registrera dig
  6. Skaffa ett passerkort och lånekort
  7. Ta del av kårens välkomstaktiviteter och lär dig hitta i Lund

Mer information finns längre ner på sidan.

Introduktionsmöte och registrering

Det är ett krav att du går på introduktionsmötet och uppropet om du har blivit antagen till en utbildning. Det gör att du får behålla din plats på kursen. Om du inte kan komma måste du säga till i förväg. Registrering sker i samband med introduktionsmötet. Genom registreringen tackar du ja till din studieplats. Du måste vara registrerad för att ha rätt till studiestöd från CSN.

Schema och kurslitteratur

Scheman och information om vilken kurslitteratur du behöver finner du under respektive kurs webbsida. Där hittar du även mer information om kursen. Lista med länkar till de olika kurserna.

Studentkonto och studentportalen

Som student vid Lunds universitet tilldelas du ett IT-konto. Studentkontot är till för att förenkla för dig som student, och att du bara ska behöva en inloggning till både e-post, Studentportalen, fillager, LU-kort, de allmänna datasalarna och bibliotekets nättjänster. Studentkontot skapas när du blir registrerad som antagen vid Lunds universitet. Detta sker några dagar efter att du fått det andra antagningsbeskedet. När kontot är skapat får du ett mejl om hur du gör för att aktivera studentkontot. Mejlet skickas till den e-postadress du angav när du gjorde din ansökan till Lunds universitet.

När ditt konto är aktiverat kan du logga in på Studentportalen, http://www.student.lu.se/.

I Studentportalen kan du bland annat läsa din studentmejl, registrera dig på utbildningen (OBS! gäller inte Miljövetenskaps utbildningar), skriva ut verifierbara intyg, ladda ner programvara och fylla på ditt utskriftkonto.

Läs mer om studentkontot och studentportalen

Lärplattformar

Miljövetenskaps kurser använder sig av två lärplattformarna, Live@Lund och LUVIT. Det kan variera vilken lärplattform respektive kurs använder, men det får du besked om vid kursintroduktionen. Lärplattformarna fungerar som portaler där studenter och lärare kan arbeta och dela material inom respektive program och kurs. Studenter loggar in i portalerna med student-id (i vissa fall kallat Stil-id).

Passerkort och Lånekort (LU-kortet)

Du som är student är skyldig att ha ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver tillgång till under utbildningen. Kortet fungerar även som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.

Skaffa LU-kort

Pedagogiskt stöd

Att ha en funktionsnedsättning, till exempel en synskada, dyslexi eller adhd, är inget hinder för roliga och spännande studier vid Lunds universitet! Du kan få olika sorters pedagogiska stödåtgärder för att underlätta dina studier, bland annat anteckningsstöd eller stöd av en mentor.
Läs mer om pedagogiskt stöd

Dina rättigheter och skyldigheter som student

Som student har du  vissa rättigheter vad gäller din utbildning, det kan handla om arbetsmiljö, genomförande av prov och examensarbeten. Samtidigt har du vissa skyldigheter som student – det kan handla om fusk, störande verksamhet eller trakasserier. Du kan läsa mer om Rättigheter och riktlinjerStudenters rättigheter och skyldigheter och Lunds universitets policy för likabehandling av student

Säkerhetsregler för studenter inom Centrum för miljö- och klimatforskning

Avsikten med föreskrifterna är att minimera de risker för ohälsa och olycksfall som är förbundna med laboratorie- och fältarbete. Alla studenter som deltar i våra kurser eller gör projekt och exjobb måste läsa och följa dessa regler.
Länk till säkerhetsregler

Undervisningssalar

Föreläsningarna på våra miljövetenskapliga kurser är huvudsakligen i salar i Ekologihuset, Sölvegatan 37 men kan ibland förläggas till Biologihuset, Sölvegatan 35 eller vid Internationella Miljöinstitutet (IIIEE), Tegnérsplatsen 4.
Se karta över lektionssalar i Ekologihuset samt Biologihuset.

Kåren hälsar dig välkommen

Som student vid naturvetenskapliga fakulteten tillhör du Lunds naturvetarkår (LUNA). Studentkåren arbetar främst med utbildningsbevakning, och har som syfte att upprätthålla hög kvalitet i alla utbildningar vid Lunds universitet. Förutom utbildningsbevakning anordnar studentkårerna även sociala aktiviteter, bidrar med näringslivskontakter, arbetsmarknadsdagar och föreläsningar. De arrangerar även välkomstaktiviteter för nya studenter.

Läs mer om Lunds naturvetarkår och aktiviteter för dig som är ny student

Studierådet MYS

MYS är miljövetarnas studieråd och drivs av studenter för studenter. Vi står för utbildningsbevakning och försöker se till att våra utbildningar håller hög klass och ständigt utvecklas.
Studierådet bevakar främst de två första åren på kandidatprogrammen, basblockets kurser, men rådet arbetar även för att utbildningarna ska vara bra som en helhet. 
Läs mer om Studierådet MYS

Mer information om att vara ny som student 

Du hittar information om studentlivet, bostäder, ekonomi, service och stöd till dig som student och vad det faktiskt innebär att vara ny som student vid Lunds universitet via länken nedan.

Läs mer om att vara ny student vid Lunds universitet


     

 

Sidansvarig:

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen