Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Miljö- och hälsoskydd (180hp)

Naturvetenskapligt kandidatprogram
Är du intresserad av kopplingen mellan miljöfrågor och samhället- då är miljö- och hälsoskyddsutbildningen något för dig! Du får lära dig att praktiskt arbeta med miljöproblem och får därmed en tydlig yrkesväg. Arbetsmarknaden är god och våra studenter i miljö- och hälsoskydd får jobb direkt efter examen.

Miljö- och hälsoskyddsprogrammet är tvärvetenskapligt med naturvetenskaplig grund. Genom kurserna i miljövetenskap, geologi, statsvetenskap, ekologi, cellbiologi, juridik och kemi så får du grundläggande kunskap om miljöproblemens orsaker och konsekvenser samt kunskap om relevanta lagar och hur miljöfrågor hanteras och styrs i offentlig förvaltning (ex. kommuner/länsstyrelser).

Kandidatutbildningen avslutas med ett års miljö- och hälsoskyddsfördjupning med kurser som miljöskydd, livsmedelssäkerhet och metodik och praktik, på den sista kursen ingår även en kortare praktik. Studierna innefattar föreläsningar av både forskare och yrkesaktiva, studiebesök, projektarbeten, tentor och praktiska övningar.

Studiegång 180 hp

Studierna inleds med ett basblock med grundkurser och sen väntar en specialisering inom miljö- och hälsoskydd. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Klicka här för att öppna dokumentet om Naturvetenskaplig Kandidatexamen Läs mer om kurserna på respektive kurssida.

År 1

HT1: Miljövetenskap grundkurs (15hp)

HT2: Berg, jord och vatten ur ett miljöperspektiv (15hp)

VT1: Miljö- politik och förvaltning (15hp)

VT2: Ekologi (15hp)

 

År 2

HT1:  Cell- och mikrobiologi (15 hp)

HT2: Miljörätt för miljövetare (15hp)

VT1: Kemi: Allmän kemi (15hp)

VT2: Miljöövervakning (15hp)

 

År 3

HT1: Miljöskydd (15hp)

HT2: Miljö- och hälsoskydd: Livsmedelssäkerhet (15hp)

VT1: Miljö- och hälsoskyddsarbete: Metodik och praktik (15hp)

VT2: Examensarbete (15hp)

 

Läs tidigare kandidatexamensarbeten inom miljö- och hälsoskydd 

I LUP Student Papers, Lund University Libraries, kan du läsa examensarbeten som skrivits av tidigare studenter.

Arbetsmarknad och karriär

Du får god insyn och kunskap om hur du kan höja miljöfrågors status i olika sammanhang och rätt verktyg för att ge dig ut i arbetslivet.

Efter studierna väntar ett omväxlande arbete som miljö- och hälsoskyddsinspektör där du arbetar direkt med miljöskydd, hållbar utveckling, rådgivning och tillsyn.

Du har kompetens att arbeta med miljö- och hälsoskyddsfrågor på kommuner, myndigheter, konsultföretag eller inom industrin. Du kommer att samarbeta med tjänstemän och politiker såväl som allmänheten i din roll som informatör och rådgivare. Dessutom är du både välbehövd och efterfrågad på arbetsmarknaden i Sverige.

Läs mer om våra tidigare studenter här.

Vill du fortsätta med en masterutbildning?

Vi erbjuder 8 olika masterinriktningar och program, bland annat Tillämpad klimatstrategi, Miljö- och hälsoskydd och naturvetenskaplig inriktning.
​​​​​​​ Läs mer om Masterutbildningar på Miljövetenskaps hemsida.

 

Sidansvarig:

Behörighet och Examen

- Grundläggande behörighet

- Biologi 2, Fysik 1a/1b1 + 1b2, Kemi 2, Matematik 4

Examen

Naturvetenskaplig kandidatexamen huvudområde miljövetenskap

Studietakt

Dagtid, 100%

Kontakt

Studievägledare

Yvonne Persson
yvonne [dot] persson [at] cec [dot] lu [dot] se
046-222 37 82

 

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen