Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Roger Hildingsson

Forskare i miljö- och klimatpolitik

Roger Hildingsson. Foto,

Hur blev du intresserad av miljövetenskap?

Jag växte upp under kalla krigets slut med allt vad det innebar av oro för kärnvapenkrig och globala överlevnadsfrågor. Under min gymnasietid var regnskogsskövlingen en tongivande fråga i miljödebatten och efter att ha läst om Chico Mendes skrev jag mitt exarbete om regnskogsfrågan. Samtidigt fick Tjernobylkatastrofen och en gryende klimatdebatt mig att intressera mig för energifrågorna och jag började läsa miljöteknik som student. Efter Rio 1992 drogs jag in i hållbar utvecklingdebatten och lokala miljöprotester, och jag engagerade mig i miljörörelsen och det svenska hållbarhetsarbetet under flera år. De erfarenheterna gjorde mig nyfiken på policyprocesser, samhällsstyrning och villkoren för politiskt beslutsfattande, vilket fick mig att studera miljö- och klimatpolitik vid Statsvetenskapen här i Lund. Och på den vägen är det.

Vad är det som är så häftigt med miljövetenskap?

Som forskare och lärare inom miljö- och klimatpolitik är Lunds universitet en härlig miljö att befinna sig i. I Lund finns ett rikt och brett nätverk av kollegor aktiva inom klimat- och hållbarhetsvetenskap med flera starka forskningsmiljöer som erbjuder goda möjligheter till mångvetenskapliga samarbeten. Detta berikas ytterligare av alla de engagerade studenter inom bl.a. miljövetenskap som vi möter i undervisningen.

Vad gör du mer än undervisar?

I min forskning har jag framförallt intresserat mig för klimatpolitiken och samhällsstyrningens roll i klimatomställningen samt för (miljö)statens roll i miljöpolitiken. För närvarande forskar jag om den gröna ekonomin och klimatomställningen i basindustrin (industrial decarbonisation), om policyprocesser och koldioxidskatter, samt om modeller för hållbar välfärd på urban nivå.

Några tips till blivande miljövetenskapsstudenter?

Fördjupa dig inom miljöpolitikens komplexitet och svårigheter, så blir du både en klokare miljövetare och mindre frustrerad över problemen att åstadkomma förändring. Och håll ögonen öppna för seminarier bortom din specifika utbildning, för att bekanta dig med den bredare miljö- och hållbarhetsforskningen i Lund och få del av olika perspektiv på miljöförändring och miljöpolitik.

Mer om Roger

Titel: Forskare i miljö- och klimatpolitik vid Statsvetenskapliga institutionen

Hobby: Fotboll och föreningsliv

Dold talang: Min vänsterfot