Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Johanna Alkan Olsson

Lektor i miljövetenskap

Johanna Alkan Olsson. Foto.

Hur blev du intresserad av miljövetenskap?

Jag blev intresserad av miljöfrågor under 70-talet när jag gick på lågstadiet och det var diskussioner kring olika miljöfrågor och kärnkraftens vara eller icke vara. Jag skrev ett brev till Torbjörn Fälldin som var statsminister där jag tyckte att även barn skulle få rösta i kärnkraftsomröstningen. Han svarade med ett kort och konsist svar att det tyvärr inte går eftersom barn inte har rösträtt. Det var där engagemanget startade.

Vad är det som är så intressant med miljövetenskap?

Att träffa massa intressanta och inspirerande människor.

Vad gör du mer än undervisar?

Jag är med i många forskningsprojekt där jag ofta samarbetar med personer utanför universitetet, som kommuner och företag. Det är spännande att se hur mycket kompetens det finns, men också hur viktigt det är att vi samarbetar, både för att vi ska kunna lösa problem, men också för att jag och andra forskare ska kunna forska om rätt saker.

Några tips till blivande miljövetenskapsstudenter?

Var nyfiken! Frågan 'varför' är mycket användbar!

Mer om Johanna

Titel: Lektor i miljövetenskap

Dold talang: Spelar saxofon

Hobby: Min familj och mina vänner

Övrigt: Är samordnare för examensarbeten i miljövetenskap