Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Åsa Knaggård

Lektor

Åsa Knaggård. Foto.

Hur blev du intresserad av miljövetenskap?

Under min utbildning i statsvetenskap ville jag komplettera med någon form av utbildning på miljöområdet. Då fanns inte så mycket att välja på för samhällsvetare (och definitivt inte miljövetenskap), så det blev studier på LTH och i Malmö. När jag blev antagen som doktorand i statsvetenskap var det med miljöinriktning och i samband med det fick jag frågan om att utveckla en kurs för miljövetarprogrammet. Jag har varit inblandad i kursen sedan starten och det är en av de mest givande kurser jag undervisar på.

Vad är det som är så häftigt med miljövetenskap?

Miljövetarstudenter skiljer sig från studenterna på statsvetenskap genom ett brinnande intresse för miljöfrågor. För mig som lärare handlar det om att fånga upp intresset och visa varför studenterna behöver bry sig om hur politiska beslut fattas och införs, något de ofta inte funderat över tidigare. När jag lyckas med det, är det en häftig upplevelse.

Vad gör du mer än undervisar?

Jag forskar om olika aspekter av relationen mellan vetenskap och politik, till exempel om hur vi kan fatta bra politiska beslut trots stor vetenskaplig osäkerhet om frågan (exempelvis klimatförändringar), och hur vi som forskare kan förhålla oss till den politiska debatten – bör vi delta i den och i så fall på vilket sätt? En del av min tjänst handlar också om att interagera med CEC och andra interdisciplinära forsknings- och undervisningsmiljöer. Det handlar om att bygga broar mellan discipliner för att förbättra forskning, undervisning och samverkan med världen utanför universitetet.

Några tips till blivande miljövetenskapsstudenter?

Ta tillvara chansen att läsa kurser från olika discipliner, gärna även vår kurs Miljöpolitik och förvaltning. Det ger en kunskap som de som studerar inom en disciplin aldrig kan få.

Mer om Åsa

Titel: Lektor

Hobby: Jag är gärna ute i skogen