Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Du kan inrikta dig på precis vad du vill inom miljö”

Matilda Jarbin arbetar som hållbarhetschef med fokus på cirkulär ekonomi

Matilda Jarbin arbetar som hållbarhetschef på GIAB som utvecklar nya affärsmodeller inom cirkulär ekonomi. Hösten 2017 valdes hon in på Aktuell Hållbarhets lista över 33 hållbarhetstalanger som sätter agendan!

Matilda Jarbin. Foto.

Vad jobbar du med och var?

På GIAB, Godsinlösen Nordic AB, i Staffanstorp. Jag började som kvalitets- och miljöchef för två år sedan och är nu företagets hållbarhetschef. Jag ansvarar för hållbarhetsarbetet både internt och externt. Det är ett varierande jobb. Jag är ofta med på säljmöten, gör hållbarhetsrapportering m.m. åt våra kunder samt är med och utvecklar våra tjänster. Sen är jag också mycket ute på konferenser och pratar om cirkulär ekonomi.

Vår affärsidé bygger på cirkulär ekonomi och vi hjälper företag med deras konkreta hållbarhetsarbete genom att till exempel skadat gods från försäkringsärenden får ett nytt liv genom att det återanvänds och säljs vidare. Det handlar om att kombinera en ekonomisk lönsam affär med ett konkret hållbarhetsarbete.

Vad har du för examen/vad studerade du på Lunds universitet?

Kandidatexamen i Miljövetenskap och masterexamen i Tillämpad klimatstrategi.

Vad var det bästa med utbildningen och Lunds universitet?

Att den är så bred! Miljö är ett brett arbetsområde. Basen i utbildningen är en bra grund att stå på, sedan finns det mycket utrymme för valbara kurser och du kan inrikta dig på precis vad du vill inom miljö. Ett stort plus är alla bra lärare och föreläsare!

Varför valde du just den här utbildningen?

För jag vill arbeta med miljöfrågor och hållbar utveckling. Jag tittade på utbildningar inom miljö över hela landet och denna på Lunds universitet verkade bäst. Det är ett stort plus att den är naturvetenskaplig på kandidatnivå och att man sedan kan välja en tvärvetenskaplig master.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar och har du användning av din utbildning i yrkeslivet?

Ja det gjorde den. När det gäller miljöområdet har jag haft användning av i stort sett allt. Det enda jag kan känna att jag saknade i utbildningen är cirkulära affärsmodeller. Det borde också ha funnits mer om miljöarbete på företag. Det var mycket inriktat på arbetet på myndigheter, kommuner, länsstyrelser och så vidare. Kanske ett mentorsprogram hade kunnat vara intressant också för att få tips och råd.

Hur fick du ditt jobb?

Mitt första jobb efter utbildningen var på konsultfirman Eco Tech. Jag skickade en intresseanmälan. Några månader senare ringde de sedan upp mig och frågade om jag fortfarande var intresserad att arbeta hos dom.

Efter att ha jobbat som konsult i två år började jag på GIAB (som var en av mina kunder) där jag nu arbetar som hållbarhetschef.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att det är en så bred roll med varierande arbetsuppgifter, som innebär bland annat att jag är med i verksamhetsutvecklingen och sitter med i företagets ledningsgrupp. Det roligaste är att jag har får vara med och bygga upp bolaget och vårt arbete med att koppla hållbarhet till affären. Och så har jag underbara kollegor!

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

Jag vill vara med på GIAB:s resa de närmaste åren. Vi har växt mycket från bara 10 anställda när jag började till ungefär 50 nu. I framtiden vill jag gärna arbeta internationellt. Självklart är det också roligt att se att man gör nytta och att mitt arbete leder till förbättring.

Har du några tips till nuvarande naturvetarstudenter som funderar på vad de ska bli?

Skaffa dig arbetslivserfarenhet under studierna! Gör till exempel praktik eller examensjobb på ett företag. Det är ett bra sätt att prova på det du tänker dig att du vill jobba med i framtiden. Det är också ett bra sätt att få in en fot i arbetslivet.