Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

CEC i media

Ett axplock av artiklar och andra inslag i medier där forskare knutna till Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC, har intervjuats på senare tid.

Coronakrisen kan ge insikter för att minska klimatpåverkan

(5 april 2020)
Markku Rummukainen intervjuas om vilka insikter den kraftfulla globala kampen mot coronapandemin kan ge till det framtida klimatarbetet.
Artikel på Svenska Dagbladets webbplats

Dags att planera för humlor och bins överlevnad

(27 mars, 30 mars 2020)
Lina Herbertsson har intervjuats i flera medier om varför det är viktigt att rädda humlor och bin för att säkra matproduktionen. Hon berättar också vad man kan göra i den egna trädgården för att pollinatörerna ska trivas.  
Video och artikel på svt.se 
Artikel i Norrköpings Tidningar

Våren kommer allt tidigare

(19 mars, 23 mars 2020)
En färsk studie visar att vegetationen i Sverige börjar grönska 1–2 veckor tidigare nu jämfört med för 16 år sedan. Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Forskning.se har rapporterat om denna forskning och Markku Rummukainen och Johan Ekroos vid CEC är två av forskarna som har uttalat sig.
Artikel på svd.se 
Artikel på forskning.se
Ljudinslag och artikel på sverigesradio.se

Naturbete behöver bli mer lönsamt

(9 mars 2020)
Cecilia Larsson och Mark Brady, forskare vid CEC, uttalar sig i Jordbruksaktuellt och Extrakt med anledning av sin rapport som visar att Sverige inte behöver fler nötkreatur för att bevara naturbetesmark. Anledningen till att naturbetesmarker försvinner är troligen att jordbrukare väljer bort det på grund av höga kostnader.
Artikel på Jordbruksaktuellts webbplats 
Artikel på Extrakts webbplats

Hjälp forskarna att hitta första humlan!

(9 mars 2020)
Natursidan.se har skrivit om det pilotprojekt som forskare vid CEC utför, där de vill ha allmänhetens hjälp att observera när humlorna vaknar runt om i Sverige.

Så drabbas djuren av den milda vintern 

(24 februari 2020)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Sveriges Natur om den ovanligt milda svenska vintern.
Intervju på sverigesnatur.org

Bortom klimatångesten finns sorg och hopp

(13 februari 2020)
Lunds universitets magasin LUM har publicerat en artikel om forskarskolan ClimBEcos vintermöte där temat var hur man kan hantera "klimatångest" – oro och sorg till följd av klimatförändringarna och massutrotning.
Läs artikeln på lu.se

Humlor riskerar massutrotning på grund av klimatförändringar

(11 februari 2020)
Lina Herbertsson, forskare vid CEC, har intervjuats i Göteborgs-Posten, Bohusläningen och SVT om en ny studie som visar att humlor riskerar att massutrotas till följd av klimatförändringarna.
Artikel på gp.se 
Artikel på bohuslaningen.se 
Artikel på svt.se 

Uppstarten av Forskarskolan Agenda 2030 uppmärksammas

(25 januari 2020)
Det globala nyhetsnätverket för högre utbildning University World News rapporterar om utvecklingen av Sveriges första forskarskola med fokus på FN:s hållbarhetsmål, som är organiserad under CEC och Hållbarhetsforum. I artikeln lyfts det stora intresset från högkvalificerade sökande till de 17 doktorandtjänsterna.
Artikel på universityworldnews.com

Så kan naturen hjälpa eller stjälpa i klimatarbetet

(15 januari 2020)
Therese Thoni, som nyligen disputerat på CEC, har intervjuats i magasinet Syre om hur blått kol kan mildra effekterna av klimatförändringarna, samt om riskerna med att se det som en "quick fix".
Artikel på tidningensyre.se 

Det behöver forskas mer på vissa områden i Arktis

(8 januari 2020)
Det finns fortfarande områden i Arktis där man gjort för få fältmätningar och provtagningar för att förstå hur Arktis påverkas av den globala uppvärmningen, rapporterar Vetenskapsradion och hänvisar till en studie gjord av bland annat Hakim Abdi, forskare på CEC.
Ljudinslag på sverigesradio.se

Forskare kritisk till jordbruksstödet

(2 januari 2020)
Lantbruksnytt har intervjuat Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, om EU:s jordbruksstöd och hur det påverkar svenskt jordbruk – i intensiva jordbruksregioner gör det mer skada än nytta, medan det har stor betydelse i glesbefolkad skogsbygd, menar Mark Brady. 
Video på lantbruksnytt.se

Sidansvarig:

CEC på Twitter

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen