Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

CEC i media

Ett axplock av artiklar och andra inslag i medier där forskare knutna till Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC, har intervjuats på senare tid.

Det behövs forskas mer på vissa områden i Arktis (8 januari 2020)
Det finns fortfarande områden i Arktis där man gjort för få fältmätningar och provtagningar för att förstå hur Arktis påverkas av den globala uppvärmningen, rapporterar Vetenskapsradion och hänvisar till en studie gjord av bland annat Hakim Abdi, forskare på CEC.

Forskare kritisk till jordbruksstödet (2 januari 2020)
Lantbruksnytt har intervjuat Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, om EUs jordbruksstöd och hur det påverkar svenskt jordbruk - i intensiva jordbruksregioner gör det mer skada än nytta, medan det har stor betydelse i glesbefolkad skogsbygd, menar Mark Brady.

Forskare vill se resultatbaserat stödsystem (19 december 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har intervjuats av Lantbruksnytt om hur man kan sätta ett ekonomiskt värde på ekosystemtjänster för att synliggöra deras betydelse. Han rekommenderar ett annat stödsystem, där de lantbrukare som gör störst insatser för miljön också skulle få mest ersättning. 

Dags att sätta pris på naturens tjänster (6 december, 9 december 2019)
Politiska åtgärder krävs för ett hållbart jordbruk. Det menar Mark Brady, nationalekonom och forskare, som anser att marknaden driver jordbruket åt fel håll. Han har tillsammans med kollegor tagit fram en modell där värdet av ekoystemtjänster är inberäknat när beslut om jordbruk ska tas. Medier som rapporterat om forskningen är bland annat Lantbruksnytt, Dagens Arena, Skogssverige, Tidningen Syre och Forskning.se

Skogen binder mindre kol efter rekordtorka (6 december 2019)
Tobias Biermann and Anders Linderoth, forskningsingenjörer på ICOS, har intervjuats av TV4 Nyheterna på Hyltemossa angpående ny forskning som visar att skogen binder mindre kol efter förra sommarens rekordtorka.

Vad står på spel vid klimattoppmötet? (5 december 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats i Extrakt med anledning av klimattoppmötet COP25 i Madrid.

Så kan mer kol bindas i skogsbruket (29 oktober, 26 november, 5 december 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare, har intervjuats i TV4 Nyheterna om skogsbruksmetoder som även tar hänsyn till miljö och koldioxidutsläpp. Aktuell hållbarhet och Lag och rätt har också rapporterat om forskningen.

Invasiva arter i Östersjön (4 december 2019)
P4 Kristianstad, Ystads Allehanda och Österlenmagasinet har intervjuat Maria Hansson, forskare på CEC, om hennes forskning rörande invasiva arter i Hanöbukten och samarbetet med Marint Centrum Simrishamn.

Tog tåget till Madrid (3 december 2019)
Expressen har intervjuat Ludwig Sonesson Bengtsson, kommunikatör på Hållbarhetsforum, om hans resa till Madrid och klimatmötet COP25.

"Det vi gör de närmaste tio åren är väldigt viktigt" (14 november 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har porträtterats av Studio Ett i en serie om svenska klimatforskare.

Återvinning av stenmaterial och betong ska underlättas (13 november, 19 november 2019)
Martijn van Pragh, adjunkt på CEC, har intervjuats av bland annat Byggvärlden, Hållbart byggande och Entreprenad om sitt deltagande i ett projekt som ska underlätta återanvändning av stenmaterial och betong.

Jordbruksstöd till maffia och oligarker (13 november 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har intervjuats i Svenska Dagbladet om hur EUs jordbruksstöd utnyttjats av oligarker i Öst- och Centraleuropa. 

Fler småkryp ger bättre skördar (7 november 2019)
Henrik Smith, professor i zooekologi och CECs föreståndare, har intervjuats i ETC med anledning av en stor internationell studie som visar att större biologisk mångfald i ett fält också leder till större skörd.

Vad säger forskarna om Greta? (2 november 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Sveriges Radio om vad klimataktivisten Greta Tunberg säger om klimatkrisen ur vetenskapligt perspektiv. Lyssna här

Ett annat skogsbruk skulle ge större värden till samhället (30 oktober 2019, 1 och 3 november 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har citerats i bland annat Skogsaktuellt, Natursidan och Extrakt med anledning av en ny studie som visar att hyggesfritt skogsbruk skulle bidra med större värden till samhället som helhet jämfört med de metoder som är vanligast i dag, och som främst gynnar skogsindustrin. 

Climathon i Lund (26 oktober 2019)
Skånska Dagbladet, Sydsvenskan och Lokaltidningen har rapporterat om Climathon i Lund, arrangerat av Climate-Kic och Olof Blomqvist och Lina Röjnert. Under eventet ska lösningar på klimatutmaningar kommas på under ett dygn av intensivt arbete. CEC är värdorganisation för Climate-Kic.

NE satsar på klimatet (24 oktober 2019)
IT-pedagogen har intervjuat Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, med anledning av att han och Roger Hildingsson, statsvetare och miljöforskare, ska delta i den stora satsning som NE.se, Nationalencyklopedin ska göra på klimatet och klimatförändringarna. Båda forskarna ska författa nya artiklar i ämnet åt uppslagsverket.

Medel till ICOS (21 oktober 2019)
Jordbruksaktuellt har skrivit om att Vetenskapsrådet tilldelat infrastrukturnätverket ICOS 40 miljoner kronor för åren 2021-24. CEC är värdorganisation för ICOS.

Biologisk mångfald ger större skördar (18 oktober 2019)
Lantbruksnytt, Natursidan, Aktuell hållbarhet med flera har citerat Henrik Smith, professor och föreståndare på CEC, och Georg Andersson, forskare på CEC, med anledning av en stor internationell studie som visar att biologisk mångfald ger bättre skördar.

Kritik av gårdsstödet (17 oktober 2019)
Mark Brady, nationalekonom och forskare på CEC, har intervjuats av Land Lantbruk om gårdsstödet, en del av EUs jordbruksstöd, som han menar är felaktigt konstruerat.

Är klimatförändringarna orsaken till väpnade konflikter? (15 oktober 2019)
Onlinemagasinet Ensia refererar till en artikel av Akim Habdi, forskare på CEC, i en genomgång av kopplingen mellan klimatförändringar och väpnade konflikter.

Henrik Smith en av de mest citerade forskarna i Sverige (3 oktober 2019)
Henrik Smith, professor och föreståndare på CEC, är en av de mest produktiva och mest citerade forskarna inom miljövetenskap (plats 9 av 100) i Sverige, enligt en lista som tidningen Fokus tagit fram. Listan går att se här.

Hur tar man beslut när man är osäker? (27 september 2019)
LUM har intervjuat Ullrika Sahlin, forskare på CEC, med anledning av hennes kortkurs "En osäker framtid är vår" under Framtidsveckan. Kursen handlar om hur man tar beslut under osäkerhet och i LUM ges tips på hur man kan resonera.

Forskare: "Vi vuxna bör också klimatprotestera" (26 september 2019)
171 forskare i Sverige har skrivit under en debattartikiel i DN där de uppmanar även vuxna att protestera för klimatet. Bland dem som undertecknat artikiel finns Yann Clogh, professor, Therese Thoni, doktorand, och Åsa Knaggård, forskare, från CEC.

IPCC varnar: Dramatiska förändringar i haven (25 september 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats av flera medier med anledning av den klimatrapport om världens isar och hav som FN:s klimatpanel IPCC släppte den 25 september. Marrku har bland annat uttalat sig i Radio Malmöhus nyhetssändningar, Vetandets värld (SR), Svenska Dagbladet (bakom betalvägg) och Expressen.

CEC under Kulturnatten (21 september 2019)
Sydsvenskan uppmärksammade CECs workshop under Kulturnatten och intervjuade Carlos Martinez, forskare på CEC, medan han hjälpte Lundaborna att bygga bihotell i Botaniska trädgården.

Ludwig Bengtsson Sonesson på klimattoppmöte (21 och 28 september 2019)
Flera medier, däribland SVT, Aftonbladet, Svenska Dagbaldet och Sydsvenskan, har publicerat en TT-intervju med Ludwig Bengtsson Sonesson, kommunikatör på Hållbarhetsforum, med anledning av hans resa till FN:s klimattoppmöte i New York. Ludwig reste dit som representant för Sveriges unga. Läs TT-intervjun med honom här
Även DN har intervjuat Ludwig Bengtsson Sonesson, liksom Sveriges Radio och Skånska Dagbladet.

Utsläppen är de största någonsin (14 september 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats i Kristianstadsbladet om människans påverkan på klimatet. 

CEC ingår samarbete med Marint Centrum i Simrishamn (12 september 2019)
Ystads Allehanda (endast för prenumeranter), Sveriges Radio Kristianstad och Lokaltidningen, har alla skrivit om det nya samarbetsavtal som slutits mellan Lunds universitet och Marint Centrum i Simrishamn. En gemensam forskning- och innovationsmiljö upprättas i Simrishamn. Arbetet kommer att koordineras av Maria Hansson, forskare på CEC. Läs även mer på Lunds universitets wepplats

Internationella studenter kollar in grönska, återbruk och sopsortering i Lund (5 september 2019)
Sydsvenskan har intervjuat Johanna Alkan Olsson, forskare på CEC, om hennes och kollegan Helena Hansons kurs om hållbarhet och mänskliga rättigheter för stadsplanerare från Kenya, Indonesien och Turkiet. 

Tänk om vi skulle betala länder för att skydda viktig natur? (30 augusti 2019, 13 september 2019)
Forskning & Framsteg har skrivit om Nils Drostes forskning kring hur rika länder skulle kunna betala fattigare länder för bevarande av biologisk mångfald och viktig natur, utan att lägga sig i andra länders självbestämmande. Även internationella sajter, som AlphaGalileoLabrootsScienceDaily och Innovation Toronto har uppmärksammat studien och den modell som Droste, forskare på CEC, menar ger bäst effekt.

Så påverkar bränderna i Amazonas klimatet (23 augusti 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av bränderna i Amazonas regnskog. Lyssna på inslaget

Små åkrar ger stor mångfald (20 augusti 2019)
Forskning & Framsteg har intervjuat Yann Clogh, professor på CEC, om hans forskning om hur mindre åkerarealer gynnar den biologiska mångfalden.

EU:s förslag till ny jordbrukspolitik håller inte måttet (16, 19 och 22 augusti 2019)
Dagmar Clough, ekolog, har intervjuats om forskning som hon gjorde under sin tid på CEC. Hon har ingått i ett internationellt forskarteam som analyserat EU:s förslag till ny gemensam jordbrukspolitik. Slutsatsen är att reformförslaget inte innebär några förbättringar för klimat eller miljö, snarare tvärtom, vilket bland annat ATL (låst artikel), Land Lantbruk, Dagens ETCSydsvenskan och
Miljö & Utveckling rapporterat om.

1,5 eller 2 graders temperaturökning vilken blir skillnaden? (16 augusti 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Expressen om vilken betydelse det har för jordens framtid om den globala temperaturökningen blir 1,5 eller två grader.

Matsäkerheten hotas om uppvärmningen inte stoppas (8 augusti 2019)
"Restprodukter är alltid en väldigt positiv möjlighet att utnyttja." Med anledning av FNs nya klimatrapport intervjuas Henrik Smith, professor och föreståndare vid CEC, i Sveriges Radio om att hänsyn måste tas till bevarandet av den biologiska mångfalden när klimatåtgärder genomförs. 

Jord- och skogsbruk i fokus i FNs nya klimatrapport (8 augusti 2019)
Markku Rummukainen, Sveriges representant i FNs klimatpanel IPCC och professor i klimatologi vid CEC, intervjuas om IPCCs nya klimatrapport i flera olika medier, däribland SVT Nyheter, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Ny Teknik och Land Lantbruk. I rapporten betonas att jord- och skogsbruket måste ställa om och att en ökad vegetarisk och vegansk kost kan bidra till att nå klimatnålen.

Unikt försök med svenk humleodling (6 augusti 2019)
Anna Persson, forskare på CEC, har intervjuats om svensk humleodling i P1 Morgon, Sveriges Radio. (Inslaget börjar cirka 02:41:00.)

Ny forskning: Satsa på mindre åkrar (6 augusti 2019)
SVT Nyheter Småland har intervjuat Yann Clough, professor på CEC, om hans forskning som visar att mindre åkerarealer gynnar biologisk mångfald och även är bättre för naturlig kontroll av skadegörare. 

Så hjälper du vilda pollinatörer på rätt sätt (5 augusti 2019)

Anna Persson, forskare på CEC, har intervjuats i Hallandsposten (låst artikel) om hur man bäst hjälper pollinatörer om man vill bidra till biologisk mångfald.

Forskning i spåren av fjolårets torka (2 augusti 2019)
Romain Carrié, forskare på CEC, berättar i Ystads Allehanda om sina undersökningar av vilka gårdar som bäst klarade fjolårets torka, konventionella eller ekologiska. Bland annat tittar han på jordens förmåga att behålla vatten på de olika gårdarna, något som varierar beroende på hur marken sköts och brukas.

Jordbrukare gynnas av biologisk mångfald (1 augusti 2019)
Trelleborgs Allehanda har intervjuat Romain Carrié, forskare på CEC, om forskningsprojektet COST EXTREME och hur biologisk mångfald kan gynna lantbrukare i form av högre avkastning.

Hur mår jorden efter förra sommarens torka? (31 juli 2019)
Romain Carrié, forskare på CEC, har intervjuats i Sydsvenskan och Landskrona-Posten om sina undersökningar av vilka jordbruk som bäst återhämtat sig   ekologiska eller konventionella   efter förra årets svåra torka.

Mindre åkrar bra för den biologiska mångfalden (30 och 31 juli 2019)
En rad olika medier, däribland ATL, Land Lantbruk, Lantbruksnytt, Jordbruksaktuellt, Vetenskapsradion och Sydsvenska Dagbladet har citerat Yann Clough, professor i miljövetenskap på CEC, med anledning av en ny stor internationell studie som visar att mindre åkerarealer och en större variation av grödor ger en tydligt positiv effekt på den biologiska mångfalden i jordbrukslandskap.

Äldreomsorgen behöver förbereda sig för ett nytt klimat (29 juli 2019)
Trelleborgs Allehanda har intervjuat Love Frykman, nyutexaminerad från CEC, som skrivit sin masteruppsats om hur äldreomsorgen i Trelleborgs kommun klarade att hantera föra sommarens hetta.

Vi har allt som krävs för att begränsa uppvärmningen (28 juli 2019)
Skaraborgs Allehanda har publicerat en lång intervju med Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, om den globala uppvärmningen och vad som krävs för att vända utvecklingen.

Så kan du enkelt bidra till den biologiska mångfalden (26 juli 2019)
Dagens Nyheter har publicerat ett långt porträtt på Anna Persson, forskare på CEC, där hon bland annat intervjuas om hur man kan främja biologisk mångfald i den egna trädgården.

Dagens temperaturvariationer historiskt unika (25 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Vetenskapsradion med anledning av en ny internationell studie som slår fast att den globala uppvärmning som sker nu saknar motstycke de senaste 2000 åren. 

Biologisk mångfald kartläggs (5 och 23 juli 2019)
Georg Andersson, forskare på CEC, har intervjuats i SVT Jönköping om biologisk mångfald i odlingslandskap i skogsbygd och hur den kan påverkas av EU:s jordbrukspolitik. Det går också att läsa om fältstudierna här (5 juli 2019).

De undersöker möjliga effekter av EU:s jordbrukspolitik (12 juli 2019)
Smålandstidningen (samt Smålands Dagblad, Vetlandaposten och Tranås tidning) har intervjuat Georg Andersson och Mark Brady, båda forskare på CEC, om projektet Farm2Forest och de fältarbeten som pågått under sommaren 2019 i Jönköpings län. Syftet är att studera hur höglandsnaturen i området kan påverkas av EU:s jordbrukspolitik.

Stockholm lika varmt som Budapest 2050 (11 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats av nyhetsbyrån TT angående en ny internationell forsklningsrapport som visar hur klimatförändringarna kommer att påverka 520 större städer världen över. Ett flertal svenska medier, däribland Dagens Nyheter och Aftonbladet, har publicerat intervjun.

Stressade fåglar i städerna (10 juli 2019)
Tidningen Syre har skrivit om hur Johan K Jensen, doktorand på CEC, undersöker hur fåglar i städer mår jämfört med fåglar på landsbygden och om forskningsprojektet Urban Birds. 

Hur påverkas vilda insekter av bikupor? (9 juli 2019)
Henrik Smith, föreståndare på CEC och professor i zooekologi, har svarat på en fråga i Forskning & Framsteg om hur den vilda insektsfaunan påverkas av bikupor.

Ny affisch med Skånes samtliga humlearter (8 juli 2019)
Länsstyrelsen i Skåne har i samarbete med Lunds universitet tagit fram en affisch med Skånes samtliga humlearter. Anna Persson, forskare på CEC, har skrivit texter, Karin Johnsson på Biologiska museet har tagit fram humlearter från insektssamlingarna och Maj Persson, biolog och illustratör, har illustrerat.

"Hjälp bina på rätt sätt  satsa på blommor istället för bikupor" (4 juli 2019)
Att abonnera på bikupor för honungsbin, vilket blivit en trend, är ett meningslöst sätt för företag och andra att försöka "rädda bina". Bättre är att satsa på fler områden med vildblommor om man göra något för vildbin och den biologiska mångfalden. Det skriver Anna Persson, forskare på CEC, Lina Herbertsson, forskare på CEC och Biologiska instutitionen, Maj Rundlöf, forskare på Biologiska institutionen, och Sandra Lindström, forskare på Hushållningssällskapet, på DN Debatt. Länk till artikeln i Dagens Nyheter. Artikeln har citerats av en rad olika medier i Sverige.

"Inlåsta" utsläpp äventyrar möjligheten att nå hållbarhetsmålen (2 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Dagens Nyheter om hur befintlig och planerad utsläppsintensiv infrastruktur riskerar att stå i vägen för klimatmålen. Länk till artikeln i Dagens Nyheter.

Dramatisk minskning av havsis på Antarktis (2 juli 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har i Dagens Nyheter kommenterat den stora minskningen av havsis på Antarktis som skett de senaste fyra åren. Länk till artikeln i Dagens Nyheter.

Synen på geoingeneering som lösning på klimatrisen (29 juni 2019)   
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC, har intervjuats av SVT Vetenskap om geoingeneering som en möjlig lösning på den globala uppvärmningen och hur FN:s klimatpanel förhåller sig till detta. 

Årets hållbarhetsmäktiga 2019 (26 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har utsetts till en av Sveriges 50 mest inflytelserika inom hållbarhetsområdet, enligt Aktuell Hållbarhet.

Malmös fåglar kan ha utvecklat "kvitter-slang" (21 juni 2019)
Johan K. Jensen, doktorand i miljövetenskap vid CEC, har intervjuats om sina forskarstudier på hur fåglarna mår och utvecklas i våra städer, i Sydsvenskan.

Svårt att hitta sju sorters blommor till midsommar (21 juni 2019)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor på CEC, och Helena Hansson, forskare vid CEC, har intervjuats i SVT Nyheter och Sveriges Radio P4 Kristianstad om att det blir allt svårare att hitta många olika sorters blommor i det vilda. En artikel i ämnet har fått stor spridning i bland annat sociala medier. 

Klimatforskarna ser lösningar på krisen – det har gått att ställa om förr (20 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har tillsammans med Fredrik NG Andersson från Ekonomihögskolan och Johannes Stripple vid Statsvetenskapliga institutionen intervjuats i Sydsvenskan om behovet av strukturella åtgärder för kunna lösa klimatkrisen. 

Vilda bin gör gubbarna godare (18 juni 2019)
Lina Herbertsson, forskare vid CEC, framhåller att fler vilda bin skulle göra att jordgubbarnas blommor skulle befruktas på fler olika sätt vilket skulle öka deras smak, i en intervju i Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Alla beslut som fattas måste vara förenliga med klimatmålen (14 juni 2019)
I en artikel i Dagens Nyheter om Greta Thunberg och hennes kamp för klimatet har Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, intervjuats om klimatförändringarna.

Expressen-TV om Världshavsdagen (8 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Expresen-TV med anledning av världshavsdagen.

Klimatspecial i Expressen om Världsmiljödagen (5 juni 2019)
Erik Swietlicki, professor i kärnfysik vid CEC, uttalar sig om luftföroreningar i Sverige och globalt med anledning av Världsmiljödagen, i Expressens Klimatspecial.

Vi kan begränsa klimatförändringarna (5 juni 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats av Sveriges Radio Göteborg om klimatförändringarna och hur man kan begränsa dem med anledning av Havs- och vattenforum i Göteborg i juni. Lyssna på inslaget här.

Hur mår fåglarna i Malmös parker? (23 maj 2019)
Johan K Jensen, doktorand i miljövetenskap på CEC, har intervjuats i P4 Radio Malmöhus morgonprogram om sin forskning om fåglar i städer och hur de mår. Lyssna på Morgon i P4 Malmöhus här. (Intervjun börjar 2 timmar och 38 minuter in och fortsätter cirka 2:45:00 respektive 2:51:00.)

EU:s gårdsstöd behövs i skogsbygder (22 maj 2019)
Mark Brady, forskare på CEC och utredare på AgriFood, har intervjuats i Ekot (Sveriges Radio P1) om EU:s gårdsstöd. Enligt Mark Brady vore ett riktat gårdsstöd att föredra, eftersom de skånska bönderna i slättlandskapet klarar sig bra utan bidrag. I områden där det är svårare att bedriva jordbruk behövs däremot stödet för att hålla lanskapet öppet, säger han.

Viktigt med medvetenhet om biologisk mångfald (22 maj 2019)
Henrik Smith, föreståndare för CEC, har intervjuats i Ekot (Sveriges Radio P1) med anledning av Biologiska mångfaldens dag. 
Jag tror att det är väldigt viktigt att öka medvetenheten om både hotet mot den biologiska mångfalden och hur viktig biologisk mångfald är för vår existens, för att det är bara genom bred medvetenhet om detta som man kan få konsensus om de åtgärder som vi måste göra, säger han. 
Lyssna på inslaget här. (Intervjun börjar 12 minuter in i sändningen.)

Enkla tips för biologisk mångfald i den egna trädgården (22 maj 2019)
Anna Persson, forskare på CEC, har intervjuats i P1 Morgon om hur man enkelt kan bidra till biologisk mångfald i den egna trädgården. Privata trädgårdar utgör upp till en tredjedel av våra städers och tätorters yta. Därför har det betydelse vad människor gör på sina tomter, säger Anna Persson. Lyssna på inslaget här
Anna Persson har också intervjuats i samma ämne i artikeln Trädgårdstips: Fem enkla sätt att bidra till biologisk mångfald som publicerats på Lunds universitets nyhetssida, Lunds universitets Facebooksida och Twitter, samt på bland annat land.se, i aktuellhållbarhet.se, i miljomagasinet.se och i kurera.se

Så kan köttproduktion påverka klimatet (21 maj 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har intervjuats i Sveriges Radio Östergötland om hur köttproduktion och djurhållning kan påverka klimatet. Lyssna på inslaget här (cirka 02:30 minuter in i programmet).

Klimatanpassning av städer behövs (21 maj 2019)
Helena Hanson på CEC har intervjuats i programmet Morgon i P4 Radio Malmöhus (intervjun börjar 3 timmar och 14 minuter in) om klimatanpassning av våra städer och hur man kan hjälpa pollinatörer i urban miljö. Dagens städer är inte anpassade efter den nederbörd som kan komma, men på olika ställen, bland annat i Augustenborg i Malmö, arbetar man med blågröna lösningar för att avhjälpa problemen. I Malmö finns också världens största insektshotell, bland annat för att hjälpa vilda bin som till exempel pollinerar fruktträd i stadens trädgårdar.

Bidödande miljögift läcker från växthus (17 maj 2019)
Lina Herbertsson har intervjuats i tidningen Syre om neonikotinoider som fortfarande är tillåtna i växthus. Läckage från växthusen gör att bin och humlor kan exponeras för giftet.

Utställning om fossilåldern i Almedalen (15 maj 2019)
Ludwig Bengtsson Sonesson, kommunikatör och projektledare vid CEC, ställer ut utställningen Carbon Ruins på Hållbarhetsarenan under Almedalsveckan i Visby, vilket omnämns i Miljö och utveckling.

Hur du röstar i EU-valet har betydelse för klimatet (12 maj 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid CEC, har skrivit en debattartikel i Sydsvenskan om hur EU-parlamentets sammansättning påverkar den förda klimatpolitiken. Medförfattare är Roger Hildingsson, statsvetare och forskare i klimatpolitik vid Lunds universitet.

EU-rösterna avgör ambitionsnivån för klimatarbetet (7 maj 2019)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi på CEC, har intervjuats av forskning.se om hur valet till EU-parlamentet påverkar den klimatpolitik som bedrivs i Europa. 

Vad ska vi göra för att rädda den biologiska mångfalden? (6 maj 2019)
Johan Ekroos på CEC har kommenterat FN:s IBPES-rapport i finländsk radio, lyssna på inslaget här.

"Kris i naturen  vår existens har blivit sårbar" (6 maj 2019)
CEC:s föreståndare Henrik Smith är en av flera medförfattare till en debattartikel i Svenska Dagbladet med anledning av FN:s rapport om biologisk mångfald. I artikeln föreslås ett flertal konkreta åtgärdet för att vända utvecklingen med att fler utrotningshotade arter.

FN:s rapport om biologisk mångfald (6 maj 2019)
Henrik Smith, professor och föreståndare på CEC, har intervjuats i Ekot (Sveriges Radio P1)  med anledning av rapporten från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IBPES. Lyssna på inslaget här.

Sverige kan leda en revolution inom jordbruket (5 maj 2019)
Yann Clough, professor på CEC, har tillsammans med forskarkollegor från Lunds universitet och andra lärosäten skrivit en debattartikel i SvD om hur man genom forskning och utveckling av perenna livsmedelsgrödor kan få till en klimatrevolution inom jordbruket. 

Ludwig Bengtsson Sonesson till FN-konferensen COP25 (25 april 2019)
Ludwig Bengtsson Sonesson på CEC/Hållbarhetsforum kommer att representera den svenska ungdomsrörelsen under FN-konferensen COP25 som äger rum
3–12 december i Santiago, Chile. Om detta och sina mål har han intervjuats i Sveriges Radio Malmöhus samt Lokaltidningen Lund.

Så påverkar EU:s jordbruksstöd (16 april 2019)
Mark Brady, forskare på CEC och utredare på AgriFood, har intervjuats i Rapport och SVT:s regionala sändningar om vilka effekter EU:s jordbruksstöd får på jordbruksnäringen. I Skåne, med sitt slättlandskap, skulle stödet egentligen inte behövas, menar han.

Massdöd bland insekter (11 april 2019)
– Vi måste hantera minskningen av de viktiga livsmiljöerna, säger Lina Herbertsson, som forskar om pollinerande insekter vid CEC i en artikel i tidningen Forskning & Framsteg.

Konstens betydelse i vår stadsmiljö (11 april 2019)
CECs Johanna Alkan Olsson talade om konstens betydelse i stadsmiljön när utställningen Skuggor och viskningar invigdes i Botaniska trädgården i Lund under Hållbarhetsveckan. Flera medier uppmärksammade utställningfen, däribland Sydsvenska Dagbladet.

Snabbkurs: Fem forskare om klimatförändringarnas orsaker (10 april 2019)
Markku Rummukainen, professor vid CEC, och Maria von Post, forskare vid CEC, har bidragit med underlag till en snabbkurs om klimatförändringarna som publicerats på Lu.se och Lunds universitets Facebooksida.

Behovet av en klimatomställning (30 mars 2019)
CECs föreståndare Henrik Smith och Markku Rummukainen, professor vid CEC, har tillsammans med andra kollegor vid Lunds universitet skrivit en debattartikel på SVT Opinion om att det är både nödvändigt och möjligt att göra en klimatomställning.

Pollinerande insekters övervintringsplatser (25 mars 2019)
Pollinerande insekter hotas av matbrist, av gifter, av klimatförändring och därför att de miljöer där insekter kan söka skydd och övervintra försvinner i allt större utsträckning. Sara Sällström från Vetandets värld träffade CECs Lina Herbertsson och Johan Ekroos i Dalby Söderskog, en miljö där pollinerande insekter både kan hitta mat och boplatser.
Lyssna på Var går gränserna för arternas försvinnande? i SR P1

Skolstrejk Global Strike for Future (15 mars 2019)
CECs föreståndare Henrik Smith har skrivit på en debattartikel på DN Debatt med anledning av skolstrejken Global Strike for Future. "I dag gör samhället varken tillräckligt för att minska påverkan på klimat och ekosystem, eller för att förbereda oss för konsekvenser av denna brist på agerande" står det bland annat i artikeln.

Debatt om Statens servicecenter (12 mars 2019)
CECs föreståndare Henrik Smith har skrivit på en replik på SvD Debatt om Statens servicecenter och effekten av att Statens servicecenter administrerar lönehantering åt andra statliga myndigheter.

Framtidens klimat är redan på gång (28 februari 2019)
Markku Rummukainen skriver i en klimatkrönika i Hallandsposten att: "Effekter av klimatförändringarna blir allt mer synliga, men även klimatåtgärders avtryck sprider sig, tillika medvetenheten i breda kretsar."
Läs mer i Hallandsposten

Ny forskning om extremväder, ekologiska odlingsmetoder och humlor (19 februari 2019)
– Nu ska vi ta reda på om humlesamhällen på ekologiska gårdar har större motståndskraft mot extremväder jämfört med humlesamhällen på konventionella gårdar, berättar CECs Johan Ekroos för forskning.se

Värdet av betesmarker (17 februari 2019)
Katarina Hedlund och Henrik Smith är medförfattare till en debattartikel i Svenska Dagbladet om betesmarker där de skriver att ambitionen att minska köttkonsumtionen är lovvärd, men riskerar att slå hårt mot den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Om våra naturbetesmarker försvinner kan vi inte leva upp till FN:s internationella hållbarhetsmål och våra egna svenska miljömål som vi förbundit oss att jobba med.
Läs mer i Svenska Dagbladet (låst artikel)

Dispens att fortsätta använda neonikotinoider (7 februari 2019)
Maj Rundlöw har kommenterat Kemikalieinspektionens nöddispens till sockerbetsodlare att så fröer som behandlats med ett bekämpningsmedel som EU förbjudit.
– Det är helt klart så, att om man använder frön som är betat med en av de tre nu förbjudna neonikotinoiderna så kan de definitivt stanna kvar i marken. De kan läcka till närliggande miljöer och tas upp av andra blommande växter och exponeras för insekter, säger Maj Rundlöf. Ta del av inslaget i Sveriges Radio.

Forskare tävlade i Forskar Grand Prix (27 november 2018)
Lina Herbertsson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av att hon var en av finalisterna i Forskar Grand Prix. Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett enkelt och spännande sätt – på bara fyra minuter. Herbertsson kom på tredje plats med sitt tävlingsbidrag som handlade om pollinerande insekter.
Lyssna på intervjun, se tävlingsbidraget på YouTube (cirka 1 timme och 4 minuter in i sändningen)

Koldioxidhalterna når nya rekordnivåer (22 november 2018)
Markku Rummukainen, professor vid CEC, har intervjuats i flera medier med anledning av att Meteorologiska världsorganisationen uppmätte rekordhöga koldioxidhalter i atmosfären under 2017. ”Vi kommer inte undan klimatförändringar eftersom de redan pågår och utsläppen fortsätter, men det går att bromsa in dem och hindra att de blir allt större. Det i sin tur förutsätter att utsläppen snabbt börjar minska. Hur snabbt det går påverkar givetvis hur stora klimatförändringarna blir”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Svenska Dagbladet, Dagens industri, SVT Nyheter, Ny Teknik och Sydsvenskan.

Så kan fjärilar gynnas i städer (27 november 2018)
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i många medier om en ny studie som visar att ängar och oklippta gräsytor kan bevara fjärilar i städer. ”Det är just de väldigt välskötta, hårt klippta parkerna som förlorar flest arter. Det indikerar att det finns ett stort värde i att tänka nytt i hur man sköter ett grönområde och kanske våga ha äng med mer inhemska växter”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, TV4 Nyheterna (07:00 minuter in i programmet) och Svenska Dagbladet.

Klimatprofessor i intervju om extremväder (12 oktober 2018)
Markku Rummukainen, professor verksam vid CEC samt institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i SVT Nyheter om huruvida extrema väderfenomen hänger ihop med klimatförändringarna.
Läs mer

Nätverk av master ska mäta växthusgaser i atmosfären (10 oktober 2019)
Flera forskare har intervjuats i Sveriges Radio om ICOS – ett nätverk med över hundra master som ska mäta växthusgaserna direkt i atmosfären. I inslagen hörs Michal Heliasz och Tobias Biermann (båda forskningsingenjörer vid Centrum för miljö- och klimatforskning) samt Maj-Lena Linderson (universitetslektor), Anders Lindroth (professor emeritus) och Harry Lankreijer (universitetslektor), alla tre vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap.
Lyssna på inslag 1, inslag 2 (spola fram cirka 21:48 minuter) och inslag 3.

Lektor berättar om klimatutmaningar (10 oktober 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i SVT Nyheter om klimatutmaningar för Skåne och regionens kommuner. Alkan Olsson säger bland annat att det behöver skapas förutsättningar för människor att leva ett mer klimatvänligt liv, exempelvis genom att erbjuda lokalproducerad mat och bra kollektivtrafik. ”För mig är själva essensen i Parisavtalet att alla måste dra sitt strå till stacken. Man kan inte säga att det inte spelar någon roll vad vi gör här”, säger hon.
Läs mer

Världen kan fortfarande klara ambitiösa klimatmål (8 oktober 2018)
Markku Rummukainen, professor verksam vid CEC samt institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier om en ny rapport från FN:s klimatpanel, IPCC. Rummukainen, som ingår i panelen, säger bland annat att det fortfarande är möjligt att nå målet om att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 eller 2,0 grader, men att det blir en stor utmaning. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis DN, Svenska Dagbladet (artikel 1 och artikel 2), Sveriges Radio (inslag 1 och inslag 2), SVT Nyheter, Ny Teknik, Aftonbladet, Dagens ETC och Metro.

Livsmedel hotas av klimatförändringarna (30 september 2018)
Yann Clough, professor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Svenska Dagbladet om hur klimatförändringarna kan påverka tillgången till vissa livsmedel, exempelvis kakao. ”Kakao tål inte långa torkperioder, för höga temperaturer eller översvämningar. Det leder till att träden dör. Även mindre intensiva torkperioder eller regn som kommer på fel tid under året kan leda till kraftigt minskande skörd, bland annat på grund av fysiologiska effekter, ökad känslighet för skadegörare och sjukdomar och minskad pollinering”, säger han.
Läs mer

Artiklar i LUM (21 september 2018)
I LUM, Lunds universitets magasin, intervjuas Markku Rummukainen (professor verksam vid CEC samt institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap) med anledning av att han är fakultetens representant i universitetets nya tankesmedja, LU Futura. Janne Rinne (professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap) och Michal Heliasz (forskningsingenjör vid CEC) berättar om sin forskning på hur granars egna utsläpp påverkar klimatet. Läs den senare artikeln här. LUM:s webbplats

Ekologiska odlingsmetoder gynnar pollinerande insekter (17 september 2018)
Romain Carrié, postdoktor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats om ny forskning som visar att ekologiska odlingsmetoder kan bidra till att hejda förlusten av pollinerande insekter. Detta genom både minskad användning av växtskyddsmedel och ökad tillgång till blommor med nektar och pollen. ”Det här är den första studien som visar att ekologiska odlingsmetoder verkligen har en stabiliserande effekt på mångfalden av pollinerande insekter i jordbrukslandskapet”, säger han. Läs mer i Lantbruksnytt och Land Lantbruk.

Professor i intervju om klimatförändringar
Markku Rummukainen, professor verksam vid CEC och institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i DN Junior om den varma sommaren, klimatförändringar och hur den globala uppvärmningen kan begränsas. Läs mer

Forskare berättar om bin (10 september 2018)
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, omnämns i Lokaltidningen med anledning av att hon gästar biblioteket i Svedala för att hålla ett föredrag om bin. Läs mer

Doktorand berättar om hot mot humlor
Lina Herbertsson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Lantmannen om hur humlor påverkas av varma vårar, torra somrar och växtskyddsmedel. Herbertsson berättar bland annat att den varma våren orsakade tidig blomning, vilket ledde till att humlornas tillgång på mat blev sämre under sommaren.

Professor i intervju om klimatförändringar
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i Kamratposten om sommarens värme, orsaker till den globala uppvärmningen samt hur uppvärmningen kan begränsas.

Professor kommenterar klimatstrategi (17 augusti 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och skosystemvetenskap, har intervjuats i Sydsvenskan om Skånes nya klimatstrategi. ”Det ligger i linje med det som behövs i hela världen för att leva upp till klimatmålen man kommit överens om”, säger han. Läs mer

Forskare ska ta reda på var humlor trivs bäst (16 augusti 2018)
Romain Carrié, postdoktor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Sydsvenskan angående sin pågående forskning om hur humlors hälsa påverkas av deras boplatser. Hypotesen är att humlor trivs bättre vid ekologiska jordbruk än konventionella eftersom där finns ett större utbud av blommor. Läs mer

Klimatforskare tar plats i klimatpolitiskt råd (13 augusti 2018)
Markku Rummukainen (professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap) och Johanna Alkan Olsson (universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning) omnämns i Lokaltidningen och Sydsvenskan med anledning av att de ingår i Lunds kommuns nya klimatpolitiska råd.

Miljö och klimat är en viktig valfråga (8 augusti 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Svenska Dagbladet med anledning av en undersökning som visar att miljö och klimat är den fjärde viktigaste valfrågan för väljare. Alkan Olsson säger bland annat att klimatfrågan kan öka i betydelse om sommarens torka leder till exempelvis brist på matvaror eller högre matpriser. Läs mer

Halmbalar kan gynna bin (24 juli 2018)
Lina Herbertsson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i flera medier med anledning av att hon undersöker halmbalar som möjliga boplatser för bin och humlor. ”En stor del av de vilda bina har minskat kraftigt sedan början av 1900-talet. Det här beror till stor del på att vi har gått från ett småskaligt jordbrukslandskap där det fanns mycket fältkanter och betesmarker där bina trivdes, till dessa stora jordbruk vi har idag”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, ATL och Land Lantbruk.

Fläckvis kunskap om klimatförändringar i Arktis (23 juli 2018)
Dan Metcalfe, universitetslektor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier om en granskning som visar att forskning om klimatförändringar i Arktis bygger på alltför få och ofullständiga mätningar och provtagningar. ”Vår studie har i ett första skede gett oss en karta över de områden där vår kunskap är otillräcklig. Nästa steg skulle kunna vara att genomföra en bredare miljöundersökning, för att sedan jämföra resultaten med andra mer utförligt studerade områden”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Svenska Dagbladet, Ny Teknik, Sydsvenskan och Lokaltidningen.

Klimatprofessor i intervju om skogsbränderna (19 juli 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier om huruvida sommarens skogsbränder kan kopplas till klimatförändringar. ”Det är mer komplicerat än så. När det blir varmare påverkas också förekomsten av extremvärme och värmeböljor och annat. Extremväder är dock så pass sällsynta att det behövs en ganska lång tidsperiod för att se eventuella förändringar”, säger han. Medier som rapporterat om detta är exempelvis Sveriges Radio, Expressen och Dagens ETC.

Professor undersöker torkans effekter (17 juli 2018)
Katarina Hedlund, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats angående pågående forskning om hur torkan påverkar grödor och mikroorganismer i jorden. Hypotesen är att jordar med hög mullhalt bättre klarar både tider av torka och tider med för mycket regn. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter och Sydsvenskan.

Möjligt att torkan inte beror på klimatförändringar (12 juli 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier om sommarens torka. Rummukainen säger att det är för tidigt att säga om torkan beror på klimatförändringar. ”Varje enskild händelse måste studeras separat för att kunna säga något om hur just den har uppstått”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis SVT Nyheter, TV4 Nyheterna, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Ny Teknik och Sydsvenskan.

Torka hotar jordbruk (10 juli 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i flera medier om hur torka påverkar jordbruk och vattenförsörjning. Hon berättar bland annat att bönder kan tvingas nödslakta djur och att det kan bli ont om dricksvatten. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Sveriges Radio (inslag 1, inslag 2) och Skaraborgsbygden.

Ny rapport från Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling (28 juni 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, omnämns i Dagens industri med anledning av att han ingår i Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, som släppt en ny rapport. Titeln på rapporten är ”Möjligheter och begränsningar med samhällsekonomiska analyser”. Läs mer

Trädgårdsväxter kan göra skillnad för den biologiska mångfalden (27 juni 2018)
Helena Hansson, postdoktor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Extrakt om hur människor kan gynna pollinerarande insekter i trädgården. Hansson berättar om sin pågående forskning som pekar på att växternas utseende är avgörande när trädgårdsägare väljer växter till sina trädgårdar. ”Jag tycker att det vore relevant att hitta växter som vi människor uppskattar och som också är extra bra för den biologiska mångfalden. Kanske kunde man ha en märkning i plantskolan?”, säger hon. Läs mer

Debatt om betydelsen av pollinerande insekter (21 juni 2018)
Flera forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning samt biologiska institutionen har skrivit ett debattinlägg i Sydsvenskan om vikten av att främja pollinerande insekter. ”Politiska beslut måste främja skötseln av betesmarker. Mängden blommor och boplatser i landskapet måste öka. Om inte för pollinatörernas skull, så för människornas”, skriver de. Medverkande forskare från Centrum för miljö- och klimatforskning är Lina Herbertsson (doktorand), Georg Andersson (gästforskare), Juliana Dänhardt (forskningskoordinator), Johan Ekroos (forskare) och Anna Persson (forskare). Medverkande forskare från biologiska institutionen är Maj Rundlöf (forskare) och Henrik Smith (professor). Även Sandra Lindström, som nyligen har haft koppling till institutionen, har varit med och skrivit inlägget. Läs mer

Många och olika pollinerande insekter ger fina jordgubbar till midsommar (21 juni 2018)
Lina Herbertsson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i många medier om hur pollinerande insekter påverkar jordgubbsskörden. ”Jordgubbsplantor vars blommor får besök av många och av olika typer av pollinerande insekter får jordgubbar som växer snabbare, har jämnare form, väger mer och håller längre än de jordgubbsplantor som endast pollinerats av ett fåtal eller av liknande insekter”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Extrakt, Land Lantbruk, Aftonbladet, Ystads Allehanda och Miljömagasinet.

Professor i intervju om Lunds klimatpolitiska råd (13 juni 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i Extrakt med anledning av att han föreslås ingå i Lunds klimatpolitiska råd. ”De stora utmaningar vi nu har framför oss handlar om industrin och om transporter, där det behövs investeringar i ny teknik och i infrastruktur. Det krävs också en samhällsutveckling som betonar tillgänglighet framför mobilitet. Vår konsumtion behöver förändras i en cirkulär riktning, så att mindre går till svinn”, säger han. Läs mer

Lektor pratar om klimatförändring i radio (12 juni 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av att temperaturen i Skåne har stigit med 1,5 grader i snitt under de senaste hundra åren. Läs mer

Forskare kan ingå i Lunds klimatpolitiska råd (12 juni 2018)
Johanna Alkan Olsson (universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning) och Markku Rummukainen (professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap) har föreslagits som ledamöter i Lunds klimatpolitiska råd. Detta skriver Lokaltidningen.

Lektor i debattartiklar om köttkonsumtion (6 juni 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, omnämns i flera debattartiklar som handlar om minskad köttkonsumtion. Läs mer i exempelvis DN, Norran och Kristianstadsbladet.

Biolog i intervju om kolinlagring i jordbruket (31 maj 2018)
Katarina Hedlund, professor vid Biologiska institutionen och forskare vid CEC, har intervjuats i Svea Jord & Skog om hur jordbruket kan binda mer kol och öka mullhalten. ”Vi vet att flerårig vall är ett bra sätt att öka kolinlagring och mullhalt. Vi vet också att biogödsel, antingen från kreatur eller exempelvis biogasproduktion, ökar kolinlagringen i jorden. Här måste man dock tänka sig för, eftersom biogödsel även kan orsaka läckage. En varierad växtföljd med fånggrödor fungerar också bra”, säger hon. Läs mer

Forskare pratar riskbedömning i radio (30 maj 2018)
Ullrika Sahlin, forskare vid CEC, har intervjuats om hur osäkerheter påverkar vetenskapliga riskbedömningar inom miljöområdet. Sahlin berättar bland annat om hur man kan bli bättre på att hantera och beskriva osäkerheter. Till exempel kan man inkludera relevanta källor till osäkerhet i de analyser man gör, säger hon. Lyssna på inslaget

Professor svarar på klimatfråga (17 maj 2018)
Markku Rummukainen, professor vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap och forskare vid CEC, har svarat på en läsarfråga i Forskning & Framsteg. Frågan handlar om hur minskad solaktivitet kan påverka jordens klimat. Läs mer

Värmeböljor för med sig flera problem (17 maj 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i bland annat Sveriges Radio om maj månads värmebölja. Hon berättar bland annat att värmeböljor kan påverka tillgången på dricksvatten, göra oss mer lättirriterade samt innebära en högre belastning för barn och äldre människor. Lyssna på inslaget

Lektor i intervju om värmebölja (14 maj 2018)
Johanna Alkan Olsson, universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Svenska Dagbladet om de höga temperaturer som nyligen har uppmätts på flera håll runt om i landet. ”Tyvärr passar det vi ser nu in i trenderna med den globala uppvärmningen. Det blir varmare, regnar vid fel säsonger och vi får mindre tillgång till vatten”, säger hon. Läs mer.

Debatt om klimatsmart mat (26 april 2018)
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, omnämns i flera medier med anledning av att han ingick i Debatt i Lund-panelen som under Hållbarhetsveckan i Lund debatterade klimatsmart mat. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Sydsvenskan, Lundagård och Lokaltidningen. Se debatten på YouTube

Professor föreläste om klimatförändringar (20 april 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i Skånska Dagbladet med anledning av att han höll ett klimatföredrag för Lunds kommun och företag som anslutit sig till samarbetet ”Klimatsamverkan Lund”. Läs mer

Miljöforskare lever som hon lär (19 april 2018)
I LUM, Lunds universitets magasin nr 2/2018, berättar Lina Herbertsson vid Centrum för miljö- och klimatforskning bland annat om hur hon har klimatanpassat sin livsstil. Läs mer

Ökat intresse för biodling (17 april 2018)
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av att Sveriges biodlares riksförbund har noterat ett växande intresse för biodling. Läs mer

Så fixar du surr i vårträdgården (5 april 2018)
Lina Herbertsson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats om hur vi kan underlätta för pollinerare i våra trädgårdar. ”Översköt inte trädgården, ha många olika växtarter, gärna inhemska, eftersom många av bina är specialiserade på arter som har funnits här under lång tid såsom rödklöver och gullviva”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Trelleborgs Allehanda. Läs mer på LU:s webbplats

Sådda blomremsor har begränsad effekt på pollinering (4 april 2018)
Lina Herbertsson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats om ny forskning som visar att sådda blomremsor har en begränsad effekt på pollineringen och inte kan kompensera för de fördelar som ett varierat landskap ger. ”Det viktigaste för pollineringen är att det finns mycket oplöjd mark, som hagmarker, ängar och obrukade fältkanter”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Land Lantbruk och Forskning.se.

Ovanligt varmt på Arktis (1 mars 2018)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier med anledning av att ovanligt höga temperaturer har uppmätts på Arktis. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis DN, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Aftonbladet, Sydsvenskan, Göteborgs Posten och Corren.

Massdöd bland humlor i Sjöbo (23 december 2017)
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Ystads Allehanda med anledning av att ett hundratal humlor har hittats döda i Sjöbo. Smith säger att humlorna kan ha dött en naturlig död eller utsatts för en fågelattack. Läs mer

Forskare har undersökt signalkräftans spridning (23 december 2017)
Ullrika Sahlin, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Kristianstadsbladet med anledning av att hon har tagit fram en riskanalys av signalkräftans spridning i Sverige. Analysen ska överlämnas till Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten, som i sin tur ska utforma ett hanteringsprogram som ska godkännas av EU-kommissionen. Läs mer

Ny studie visar att klimatförändringar ger fler flyktingar (21 december 2017)
Markku Rummukainen, professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i SVT Nyheter om en ny studie som visar hur flyktingströmmarna påverkas av ett varmare klimat. Rummukainen säger att studien kan bli en del av underlaget för att skapa en helhetsbild. Läs mer

Professor tar plats i klimatpolitiska rådet (8 december 2017)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, omnämns i flera medier med anledning av att han är en av åtta ledamöter som tar plats i regeringens klimatpolitiska råd. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis ATL, Miljö & Utveckling och Effekt.

Livet under markytan i direktsändning (5 december 2017)
Edith Hammer, biträdande universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats om ett nytt system för att studera mikroorganismernas liv i marken. Utan att gräva i jorden kan forskarna med hjälp av mikrochip se och analysera en osynlig värld som är mer artrik än något annat ekosystem. ”Vi ser hur mikroorganismerna rör sig, hur de letar näring, väljer vart de ska och hur de konkurrerar med varandra men också samarbetar”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis TV4-nyheterna och Forskning.se.

EU:s jordbrukspolitik behöver moderniseras (2 dec 2017)
Dagmar Clough och Mark Brady (båda kopplade till Centrum för miljö- och klimatforskning) har intervjuats i flera medier om en kunskapssammanställning som visar att den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU behöver moderniseras för att effektivt bidra till ett hållbart jordbruk i Europa. ”Det är tveksamt om europeiska skattemedel används på ett kostnadseffektivt sätt”, säger Clough. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Lantbruksnytt, Svenska Måltider och Industrinyheter.

Riklig pollinering ger bättre jordgubbsskörd (9 november 2017)
Lina Herbertsson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i flera medier om ny forskning som visar att pollineringen har större betydelse för jordgubbars tillväxt än vad man tidigare trott. ”Jordgubbsplantor vars blommor får besök av många och olika pollinerande insekter växer bättre än de som endast pollinerats av ett fåtal eller av liknande insekter”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis ATL, Jordbruksaktuellt och Forskning.se.

Ny studie visar att mängden flygande insekter minskar (9 november 2017)
Tre forskare har intervjuats om en ny studie som visar att mängden flygande insekter har minskat kraftigt i Tyskland. Johan Ekroos (forskare) och Romain Carrié (postdoktor), båda vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i en artikel i DN. Lars Pettersson, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio.

Solceller omvandlar koldioxid till ett hållbart bränsle (8 november 2017)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i SVT Nyheter om ny forskning som visar att växthusgasen koldioxid kan omvandlas till ett hållbart bränsle med hjälp av solceller. ”Nya lösningar för att ta tillvara koldioxid från atmosfären kan på sikt bidra till klimatarbetet, och ge nyttor, men det viktigaste är att fortsätta minska våra utsläpp i den takt som behövs”, säger han. Läs mer

Hög risk för nya utbrott av kräftpest (29 oktober 2017)
Ullrika Sahlin, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i flera medier om en ny rapport som visar att det råder fortsatt hög risk för spridning av signalkräfta och nya utbrott av kräftpest i svenska flodkräftvatten. ”Risken för ytterligare utbrott av kräftpest är som störst i de delar av landet där det förekommer både flod- och signalkräftor”, säger hon. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Sveriges Radio och Forskning.se.

Ett dygn med fokus på solenergi (28 oktober 2017)
Susanna Bruzell, projektkoordinator vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats om Climathon Lund – en 24-timmarsutmaning med fokus på utveckling inom solenergi. Bland deltagarna fanns exempelvis studenter, entreprenörer samt representanter från kommunen och Kraftringen. ”Bakgrunden är bland annat att vi i södra Sverige använder betydligt mindre solenergi jämfört med Danmark och norra Tyskland som har samma klimat”, säger hon. Läs mer i exempelvis Skånska Dagbladet och Sveriges Radio.

Blommande åkerkanter gynnar pollinatörer (18 augusti 2017)
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i DN med anledning av projektet ”Blommor och bin” som skapar blommande åkerkanter för bin, humlor och andra pollinatörer. ”Jämfört med att göra ingenting är det väldigt positivt med blommande remsor. Förutom pollinatörer kan de även ha andra positiva effekter som att gynna naturliga fiender till skadeförare, till exempel parasitoider som lägger ägg i bladlöss”, säger han. Läs mer

Klimatprofessor i intervju om skogsbränder (16 augusti 2017)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i Sveriges Radio om skogsbränderna i Grekland. ”När det blir varmare på grund av klimatförändringarna så får vi en längre säsong då det brinner. När nederbörden minskar, vilket är en av följderna i området, så blir risken för bränder större. Vi kommer gå mot besvärligare tider”, säger han. Läs mer

Bekämpningsmedel påverkar humlors reproduktion (15 augusti 2017)
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats i Sveriges Radio om en ny studie som visar att bekämpningsmedlet neonikotinoider påverkar humlors äggläggning negativt. ”Tidigare har vi sett effekter på till exempel födosök och koloniutveckling. Men nu kunde man alltså se att drottningarna, när de ska etablera sig på våren, påverkas av neonikotinoider”, säger han. Läs mer

Värmeböljor hotar allt fler européer (5 augusti 2017)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att fler européer riskerar att dö till följd av värmeböljor framöver. ”Studien visar ett viktigt exempel på vilka stora konsekvenser klimatförändringarna kommer att få om den globala temperaturhöjningen inte begränsas”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis DN, Sveriges Radio, NyTeknik och Sydsvenskan. Rummukainen har även intervjuats i Sveriges Radio om sommarens värmeböljor i södra Europa.

Dödlig hetta kan drabba Sydasien (3 augusti 2017)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att miljontals människor i Sydasien riskerar att drabbas av dödlig hetta om inte den globala uppvärmningen begränsas. De som har små möjligheter att anpassa sig kan få det extra svårt. ”Här pratar vi om områden där det finns många fattiga, som inte kan skaffa sig luftkonditionering och som arbetar ute på åkrarna även när det är varmt”, säger Rummukainen. Läs mer i exempelvis Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Metro och Helsingborgs Dagblad.

Klimatförändringarna skadar skördar i USA och Kanada (12 juli 2017)
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier om ny forskning som visar att klimatförändringar har lett till dåliga skördar i centrala USA och Kanada. ”Vegetation och jordbruk är känsliga vid kallare och senare vårar samt mindre nederbörd – växter kommer inte i gång som vanligt och tillväxten blir mindre”, säger han. Medier som rapporterat om nyheten är till exempel Svenska Dagbladet, Metro, Aftonbladet och Sydsvenskan.

Tydligt samband mellan risktagande och innovationer (12 juli 2017)
Ullrika Sahlin, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats om sambandet mellan risktagande och innovationer. Sahlin säger att det finns ett klart samband och att hela evolutionen har drivits av att det har tagits risker. Medier som rapporterat om nyheten är Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Forskare undersöker pollinerande insekter i Malmö (28 juni 2017)
Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning, har intervjuats i Sveriges Radio med anledning av att hon undersöker hur pollineringen i Malmö fungerar. Lyssna på inslaget

Sidansvarig:

CEC på Twitter

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen