Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEC i media

Ett axplock av artiklar och andra inslag i medier där forskare och andra knutna till Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) har medverkat på senare tid.

Vilda bin och tama honungsbin konkurrerar om maten

(3 februari 2022)
I en ny rapport konstaterar Henrik Smith och Sandra Lindström att honungsbin konkurrerar med vilda bin om blomresurser, och att det behövs mer forskning och kunskap för att skapa förutsättningar för samexistens mellan biodling och bevarande av vilda bin på lång sikt i Sverige.
Artikel i Epoch Times - epochtimes.se

Så tycker experterna om restriktionerna

(22 januari 2022)
Åsa Knaggård har intervjuats om de svenska restriktionerna under covid-pandemin, utifrån ett demokratiskt och politiskt perspektiv.
Artikel i Sydsvenskan - sydsvenskan.se

Det våras för ”carbon farming

(20 januari 2022)
Katarina Hedlund och Mark Brady har intervjuats om för- och nackdelar relaterade till "carbon farming" och om metoden kan bidra till att lösa klimatkrisen eller inte.
Artikel i Syre - tidningensyre.se

Förändrad miljö- och klimatpolitik utan MP i regeringen

(19 januari 2022)
Roger Hildingsson har intervjuats om miljöförslag som den nya regeringen inte har gått vidare med efter att Miljöpartiet lämnat samarbetet med Socialdemokraterna.
Artikel i Dagens ETC - etc.se

Forskare kräver internationell panel om miljögifter

(17 januari 2022)
Nästan 2 000 forskare från 85 länder har startat ett upprop som kräver en internationell panel för att stärka skyddet mot farliga kemikalier och avfall. Ett hundratal svenska forskare, däribland Ullrika Sahlin, uppmanar i ett brev den svenska miljö- och klimatministern att stötta förslaget.
Artikel i Forskning & Framsteg – fof.se
Artikel i Aktuell Hållbarhet – aktuellhallbarhet.se
Artikel i Örebronyheter – orebronyheter.com

Miljönyttan av ekologisk odling beror på det omgivande landskapet

(14 januari 2022)
En ny studie, som baseras på William Sidemo Holms avhandling, visar att ekologisk odling kan gynna mångfalden av växtarter till en lägre kostnad i områden med få eller inga naturbetesmarker.
Artikel i Lantbruksnytt – lantbruksnytt.se
Artikel i Jordbruksaktuellt – ja.se
Artikel i Syre – tidningensyre.se
Artikel i Landets fria tidning – landetsfria.nu
Artikel i Nationen – nationen.no

Tre stora klimathändelser under 2021

(3 januari 2022)
Extrema händelser som översvämningar och skogsbränder, men också hopp i form av länder som stramar åt sina klimatmål. Markku Rummukainen lyfter fram årets avgörande klimathändelser.
Videoinslag i SVT Nyheter - svt.se

Hunden med ett sinne för humlebon

(3 januari 2022)
Sofia Blomqvist och hennes hund Ylle får fortsatt uppmärksamhet för Ylles sökande efter humlebon, som i längden kan bidra till ökad biologisk mångfald.
Artikel i Dagens ETC - etc.se

Kontakt

Kommunikationsansvarig
Anna Maria Erling
anna_maria [dot] erling [at] cec [dot] lu [dot] se
046-222 68 96
070-574 89 97