Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lina Herbertsson

Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Eller inte?

Behovet av mat ökar ständigt och allt eftersom åkermarken breder ut sig minskar utrymmet för vilda organismer. Att föda hela jordens befolkning och samtidigt bevara den biologiska mångfalden är en stor utmaning, en utmaning som växer i takt med befolkningsökningen.

Genom övergödning, bekämpningsmedel och förlust av ängar och betesmarker har blommande växter drabbats särskilt hårt av jordbrukets effektivisering. Minskande populationer av pollinerande insekter förstärker hotet eftersom insekterna är viktiga för nio av tio blommande växter. Pollinatörerna sprider pollen mellan blommor. När pollen hamnar på en pistill kan det gro och frön och frukter kan bildas. Utan pollinerande insekter hade många blommande växter haft svårt att föröka sig, det hade inte funnits några blåbär i skogen och vi hade fått mindre skördar av insekts-pollinerade grödor såsom äpplen, jordgubbar och tomater.  

Jag arbetar med att undersöka hur olika delar av det moderna jordbruket påverkar vilda pollinatörer och pollinering. Mitt huvudsakliga fokus ligger på vildväxtpollinering och bevarande av den biologiska mångfalden, men i ett par studier har jag även undersökt hur insektspollinerade grödor påverkas av olika faktorer som anses gynna eller missgynna vilda pollinatörer.

Nyckelord

Pollinering, Vilda växter, Biologisk mångfald, Pollinatörer, Ekosystemtjänster, Jordbrukslandskap

Läs mer på min engelska hemsida

 

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Lina Herbertsson
E-post: lina [dot] herbertsson [at] cec [dot] lu [dot] se

Forskare

Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC)

+46 46 222 93 22

B 162

Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

50

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen