Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vad begränsar expansionen av ekologisk odling i Sverige?

Den ekologiskt odlade jordbruksytan upptar i Sverige idag 15% av den totala odlingsytan, och efterfrågan på ekologiskt producerade grödor ökar stadigt. Trots detta har omställningen till ekologiskt jordbruk stagnerat de senaste fem åren. I detta Formas-projekt ska empiriska och teoretiska metoder användas för att undersöka vilka faktorer som i nuläget begränsar expansionen av ekologiskt jordbruk i Sverige. Målet är framförallt att förstå varför omställningen går särskilt långsamt i produktiva landskap.

Åkermark skåne

Projektets deltagare kombinerar agronomisk, ekologisk och ekonomisk forskningskompetens i ett tvärvetenskapligt angreppssätt som omfattar analyser av existerande data över omställning till ekologiskt jordbruk, empiriska studier över olika skalor, och ekologisk-ekonomisk modellering och analyser. Arbetet kommer att genomföras i samverkan med relevanta avnämargrupper, där projektets forskningsresultat kan informera utvecklingen av politiska dokument såsom EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP), och initiativ som syftar till att öka ekologisk konsumtion. 

Sidansvarig:

Kontakt

Projektansvarig: Henrik Smith
Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC)
Mobil: 0709782056
Telefon: 0462229379
E-post: henrik [dot] smith [at] biol [dot] lu [dot] se
 

Medverkande forskare

Göran Bergkvist (SLU)
Mark Brady (Agrifood)

Romain Carrié (CEC)

Pierre Chopin (SLU)
Yann Clough (CEC)
Sigrun Dahlin (SLU)
Johan Ekroos (CEC)
Christian Jörgensen (Agrifood)
Martin Nordin (Agrifood)
Ingrid Öborn (SLU) 
 

Finansieras av

Formas logotyp

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen