Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Maskininlärning och artificiell intelligens

Maskininlärning är ett område där det gjorts enorma framsteg det senaste decenniet, särskilt med djupa neuronnätverk som tränats på stora datamängder. Forskning inom maskininlärning på CEC omfattar både utveckling av nya algoritmer och ett brett spektrum av mestadels medicinska tillämpningar.

Vår forskning kring nya algoritmer är inriktad mot neuronnätverk och djupinlärning, bland annat kring metoder för imputation av saknade data, överlevnadsanalys och generativa modeller. När vi tillämpar maskininlärning ligger fokus främst på biologiska och medicinska data, med allt från ren modellbyggnad för att förstå biologiska processer till specifika medicinska beslutsstöd. Alla tillämpningar uppstår i nära samarbete med olika partners inom framför allt medicin. Exempelvis kan nämnas analys av proteomisk och genomisk data för tidig upptäckt av cancer och autoimmuna sjukdomar, metoder för att identifiera riskfaktorer samt optimal matchning mellan donator och mottagare vid hjärttransplantation. 

Hjärna i genomskärning och olika färger. Abstrakt illustration.

Analys av bilder från olika avbildningstekniker är ett brett underområde med många tillämpningar, från satellitbilder till högupplösta patologibilder. Vi arbetar bland annat med hyperspektrala bilder där den spektroskopiska informationen tillför en viktig dimension när bilder ska segmenteras eller på annat sätt reduceras till siffror och förutsägelser

Relaterade forskningsmiljöer

Kontaktperson

Mattias Ohlsson
Forskare
E-post: mattias [dot] ohlsson [at] cec [dot] lu [dot] se (mattias[dot]ohlsson[at]cec[dot]lu[dot]se)
Mobil: +46 46 222 77 82